Program uživo

Slušajte odmah

Moj dar za Radio Mariju

Saznajte više

Svetac dana

Saznajte više

RM article

Za 2 godine sinoda posvećena Crkvi i sinodalnosti'Upravo je put sinodalnosti onaj koji Bog očekuje od Crkve trećega tisućljeća'.

'Za sinodalnu Crkvu – zajedništvo, sudjelovanje i poslanje', tema je XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode koju je zakazao papa Franjo, a koja će se održati za dvije godine piše, Vatican News.

- Upravo je put sinodalnosti onaj koji Bog očekuje od Crkve trećega tisućljeća - kazao je papa Franjo još 2015. godine, prigodom 50. obljetnice ustanovljenja Biskupske sinode.

Tada je napomenuo kako sinodalnost daje najprikladniji okvir tumačenja za razumijevanje same hijerarhijske službe.

- Ako shvatimo da su, kako kaže sveti Ivan Zlatousti, Crkva i sinoda istoznačnice, razumijemo također da u njoj nitko ne može biti 'uzdignut' iznad drugih. Naprotiv, u Crkvi je potrebno da se netko 'snizi' kako bi se duž puta stavio u službu braće. Isus je ustanovio Crkvu stavljajući na njezin vrh Apostolski zbor, u kojemu je apostol Petar stijena. Ali u toj Crkvi, kao u preokrenutoj piramidi, vrh se nalazi ispod baze. Zbog toga oni koji imaju autoritet zovu se 'ministri' jer, prema izvornom značenju te riječi, oni su najmanji među svima.

- Prva razina sinodalnoga iskustva ostvaruje se u partikularnim Crkvama. Druga je razina ona u provincijama i crkvenim pokrajinama, partikularnim saborima i posebno u biskupskim konferencijama. Posljednja je razina ona opće Crkve. Biskupska sinoda, budući da predstavlja katoličke biskupe postaje izraz biskupske kolegijalnosti unutar potpuno sinodalne Crkve - kazao je Papa.

Riječ 'sinoda' vrlo je stara riječ u crkvenoj tradiciji. Sastavljena je od prijedloga σύν, koji znači 'sa' i imenice ὁδός, koja znači 'put', a označava put koji je Božji narod prošao zajedno. Još se od prvih stoljeća riječju 'sinoda' nazivaju crkveni skupovi sazvani na različitim razinama kako bi se, u svjetlu Riječi Božje, razlučivala doktrinarna, liturgijska, kanonska i pastoralna pitanja, stoji u dokumenti Međunarodnog teološkog povjerenstva, koje je napravilo istraživanje 2018. godine o sinodalnosti u životu i poslanju Crkve.

Riječ 'sinodalnost' označava specifični 'modus vivendi et operandi' Crkve Božjega naroda koji očituje i konkretno ostvaruje svoje zajedništvo u zajedničkom hodu, u okupljanju i u aktivnom sudjelovanju svih svojih članova u evangelizacijskom poslanju. Pojam 'zajedništva' pak izražava duboku bit otajstva i poslanja Crkve koja u euharistijskom slavlju ima svoj izvor i vrhunac.

Datum 9.3.2020.

Radio Marija

21:01 Hodaj uza me i budi mi prijatelj – tema: „Što slušaju mladi?“, gošće: Ružica i Maja Nedić; ur. i vod.: Ines Sosa Meštrović
22:00 Najava sutrašnjeg programa
22:05 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

ISPOVIJEST VJERE HRVATA KATOLIKA  

  Čvrsto vjerujem u Boga Oca, i Sina i Duha Svetoga. Životom želim potvrditi svoj krsni savez s Bogom i tako obnoviti sveti pradjedovski zavjet vjere u Isusa...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Jordanovac 110

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 2327000

Program: +385 1 2327777

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.