Program uživo

Slušajte odmah

Moj dar za Radio Mariju

Saznajte više

Svetac dana

Saznajte više

RM article

"Korizma je posebno vrijeme kada se vjernici žele susreti sa svojim životom i s Božjim putom."

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u koncelebraciji s župnikom vlč. Dragutinom Smrkuljom i nadbiskupskim tajnikom vlč. Ivanom Lukićem, predslavio je u nedjelju 8. ožujka euharistijsko slavlje II. korizmene nedjelje u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Nartu Savskome, naselju u općini Rugvica u Zagrebačkoj županiji.
Korizma je posebno vrijeme crkvene godine. Vrijeme obnove i obraćenja. Oslobađanja od zla. Vrijeme kada se više želimo sjetiti Boga i Njegovoga glasa. – istaknuo je Kardinal na početku slavlja, podsjetivši da u korizmi Nadbiskup pohađa razne župe.

Obrativši se djeci na početku homilije, Kardinal je upitao: - Jeste li zapamtili gdje se to Isus nalazio prema riječima Mateja evanđeliste? – te prepričao Isusovo preobraženje na gori Tabor pred trojicom apostola: Petrom, Ivanom i Jakovom o kojem Evanđelje progovara. Istaknuvši Božji glas s neba prema kojem je Isus Božji Sin i Izabranik kojeg treba slušati, referirao se na suprotnosti koje predstavljaju Evanđelja I. i II. korizmene nedjelje.

U nastavku homilije Kardinal je pojasnio da je korizma posebno vrijeme kada se vjernici žele susreti sa svojim životom i s Božjim putom. Ona nije vrijeme u kojem je dovoljno nečega se odreći 40 dana, kako bi se nakon nje nastavilo po starome uobičajenom obrascu. – Ona je vrijeme kad smo pozvani ne samo na odricanje, nego na obraćenje na koje su nas pozvale riječi izgovorene na Pepelnicu kako bismo se što više približili Bogu - rekao je Kardinal. Pozvavši vjernike da prepoznaju ono što im u svakodnevnome životu prijeći put do Dobra, ispovjedivši i oslobodivši se onoga što ne valja. Jer to je korizmeno vrijeme: definirati, izreći i distancirati se od onoga grešnog i nevaljanog te nikad ne zaboraviti koliko Bog, koji je milosrdan i koji uvijek oprašta, neizmjerno ljubi.

Na završetku homilije Kardinal se pozvao na riječi apostola Pavla kojima kaže Timoteju (2 Tim 1) da je Kristovom pojavom zasjao život dobra i svjetla. Život koji, po Evanđelju, zove na obraćenje. - Je li to moguće? – upitao je Kardinal. Utvrdivši da se milošću Božjom sve događa, a Božja je slava ona koja čovjeka privlači, homiliju je završio poticajem - Otvorimo se tom Bogu i osjetit ćemo više mira, više smisla i više svjetla u svome životu.

Prije završnoga blagoslova, Kardinal se je zahvalio župniku i župljanima na zajedništvu euharistijskoga slavlja, podsjetivši da, od 9. do 15. ožujka, Hrvatski Caritas, odlukom HBK, provodi akciju Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini. Istaknuo je i Susret hrvatske katoličke mladeži kao veliki događaj vjere za koji se Zagrebačka nadbiskupija priprema. - Kadgod se događa susret to je izmjenično davanje: onih koji primaju mlade i pokazuju svoju gostoljubivost te mladih koji dolaze i pokazuju da u svom životu žele slijediti Krista. To je ujedno poziv i svima nama da još bolje prepoznamo smisao i poziv Svetoga Evanđelja. – kazao je Kardinal, preporučivši u molitve gostoljubivost domaćina u zajedništvu župne zajednice za SHKM.

Datum 9.3.2020.

Radio Marija

15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:15 Kunica - žalosna otajstva
15:40 Glazba
16:30 Vijesti, obavijesti i najava programa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

ISPOVIJEST VJERE HRVATA KATOLIKA  

  Čvrsto vjerujem u Boga Oca, i Sina i Duha Svetoga. Životom želim potvrditi svoj krsni savez s Bogom i tako obnoviti sveti pradjedovski zavjet vjere u Isusa...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Jordanovac 110

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 2327000

Program: +385 1 2327777

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.