25 godina Radio Marije

emaus naslovno

Iskustvo dvojice Isusovih učenika koji su nakon događaja Velikog petka, tužni i razočarani krenuli iz Jeruzalema prema Emausu može nam svima biti od velike duhovne koristi. Zašto? Zato što se i sami možemo zateći u nevoljama života kada nam se čini da Bog više nije s nama, da je negdje nestao, da ga naprosto više nema.
Spomenuta dvojica učenika voljeli su svoga učitelja. Uz njega su vezali svoj život. Mislili su i nadali se da će im On donijeti bolji život. Štoviše, vidjevši njegovu dobrotu, ali i čudotvornu moć bili su uvjereni da ih čeka sretna budućnost.

A onda se događa nesreća kao grom iz vedra neba. Njihov učitelj biva uhvaćen i ubijen od onih koji ga nisu voljeli. I premda su čuli neke vijesti o njegovu uskrsnuću, njihov šok je bio toliko jak da im se sve to činilo kao nesuvisle i besmislene priče. U njima, u njihovim mislima i osjećajima dominirao je osjećaj totalnog gubitka svih njihovih dotadašnjih nadanja i planova vezanim za njihova učitelja. Valjalo se pobrinuti za neki drugi životni smjer.

Kako nastaviti živjeti bez Boga?
Naravno, iako im je Bog 'nestao', nešto je ipak ostalo. Ostali su neki drugi s kojima im valja stvoriti suživot i nastaviti živjeti u novim okolnostima, s novim mislima i nadanjima.
I dok su tako išli, razgovarali i na neki način počeli snivati neke nove životne sne u starom životu kojemu se vraćaju i odakle su krenuli za Isusom, pridružuje im se neki nepoznati čovjek. I zanimljivo, on se interesira za njih, za njihove razgovore. Očito je primijetio da se nalaze u nekoj krizi.
Ne samo da se interesira, već ih pokušava dovesti u dubinu njihova problema. Počinje im govoriti i nešto tumačiti. Što? Kao vjernim Židovima doziva im u pamet ono što je za svakog od njih od bitne važnosti. Otkriva im istinu o Mesiji kojeg tako dugo čekaju. I eto taj neki stranac im na neki način raspuhuje pepeo velikog petka i raspiruje prekrivenu mesijansku vatru.
Možda su nakon njegova govora i tumačenja proročkih tekstova pomislili: mi smo se nadali da je upravo naš Učitelj Isus taj Mesija. Ali …
I tako dođoše u svoje selo, u svoj stari život da ponovno čekaju i mole se Jahvi da im konačno pošalje obećanog Mesiju.

Stranac nastavlja svojim putem.
Ali nema smisla pustiti ga tek tako. Večer je. Dolazi noć. U njima tada proradi dobro poznata gostoljubivost te zamole stranca da ostane s njima na večeri i konaku.
I naravno, nakon kratkog odmora, večera je na stolu. Na stolu, između ostaloga nalazi se kruh i vino. Učenici predosjećaju da ih ovaj stranac voli. Postao im je na neki način zanimljiv. Osjetili su u njemu onu dobrotu koju je imao i njihov dragi Učitelj. Zbog toga su mu prepustili da vodi glavnu riječ, da predmoli molitvu blagoslova.
I tada dolazi čudesni i čudotvorni trenutak koji je zauvijek promijenio njihov život.
Stranac uzima kruh sa stola blagoslivlja Jahvu i daje im da ga jedu. Isto tako i čašu s vinom da je piju.
Uzmite jedite! Uzmite pijte! Nakon tih riječi taj čudesni stranac više nije stranac već njihov dragi Učitelj.
Vatra se rasplamsala do neslućenih razmjera. Srca im gore i govore: Nije nas ostavio naš Učitelj! Mesija je zaista došao! Bog je s nama!
I premda ga 'nestade' ispred njihovih očiju, taj 'nestanak' za njih više ne predstavlja nestanak i gubitak Mesije. Oni ga odsada imaju živoga, osobnoga i moćnoga u svome srcu iz kojega su nestali tuga, strah, nevjera, razočaranje i bol.
Ispunjeni tom novom do tada nepoznatom radošću, istim putem, samo u obrnutom smjeru vraćaju se u Jeruzalem, u taj grad tuge i žalosti iz kojega su pobjegli da u njega donesu radost koju su primili od Uskrsloga Gospodina.
I kad su došli k svojim prijateljima, nađoše ih preobražene istom radošću.
I zajednički zaključiše da su dočekali i postali sudionici stvarnog pohoda Božjega Mesije i Spasitelja i da od sada nastavljaju slijediti riječi koje im je uputio dok ih je poučavao hodeći s njima putovima Palestine.
Da, Isusova Radosna vijest se utjelovila u njegovim učenicima!
A koji je sadržaj te Radosne vijesti?
Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!
Boga možemo ponovno sresti uvijek i jedino u ljubavi!

Radio Marija

17:00 Duhovni obzori – tema: Koraci prema Uskrsu; gošća: gđa Vesna Jakara, supruga i majka 6 djece; ur. i vod.: s. Monika Cecilija Zvonarek, uršulinka
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Svetac dana - sv. Amos, prorok

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Križni put s molitvama sv. Franje Asiškog

Kroz ovaj križni put slijedit ćemo Isusa čitajući odlomke Sv. pisma koji nas podsjećaju na njegov put od Pilata do Kalvarije. Na svakoj ćemo postaji moliti...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.