Obiteljski četvrtak

„Bračna komunikacija i komunikacija s djecom“ bila je tema prvoga „Obiteljskog četvrtka“ organiziranoga u obliku webinara koji se, uz 166 sudionika, održao 28. svibnja putem Zoom aplikacije. O temi je govorila teologinja, psihologinja i psihoterapeutkinja iz Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije (Sarajevo) dr. Sanda Dobrovoljski Smoljo, a webinar je organiziralo Bračno i obiteljsko savjetovalište Đakovačko-osječke nadbiskupije, Institut za novu evangelizaciju „Sveti Ivan Pavao II.“ i Povjerenstvo za brak i obitelj osječkih dekanata. Sudionike iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije pozdravio je voditelj Bračnog i obiteljskog savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije doc. dr. Josip Bošnjaković (Osijek) te Ivana Stvorić iz Savjetovališta za žrtve obiteljskoga nasilja u Slavonskom Brodu. Na početku izlaganja dr. Dobrovoljski Smoljo citirala je papu Franju i naglasila: „Obitelj je mjesto primarne socijalizacije, jer je prvo mjesto gdje se uči odnositi prema drugima, slušati i dijeliti, biti strpljiv i pokazati poštovanje, jedan drugom pomagati i učiti se suživotu“. Tijekom webinara sudionicima je postavila pitanje: „Zašto sam ušao/la u brak?“ te je ponudila i moguće odgovore: „Čovjek ima potrebu da u drugomu: traži sebe – prepozna sebe; stavi sebe na raspolaganje, pomogne drugome, usreći drugoga, podijeli sebe s drugim“. Navela je kako se u svakom čovjeku kriju pitanja „Tko me voli?“ i „Vrijedim li?“ i definirala: „Brak je ljubav, radost, toplina, dijeljenje, ali i teškoća, kriza, konflikt, problemi. Lošu komunikaciju u braku potiče ili uzrokuje egoizam – usmjerenost na vlastita zadovoljstva, a potrebno je nastojati izgrađivati ‘mi-centrizam’ koji donosi i dobru komunikaciju“.

Ponavljajući kako su konflikti u braku normalna i zdrava pojava te je samo pitanje kako ih riješiti, predavačica je uputila da dobra komunikacija sadrži: asertivnost, iskreno slušanje i bezuvjetno prihvaćanje. „Tri pravila dobre komunikacije su: pažljivo slušati drugoga, ne počinjati s ‘ti’iskazima, izbjegavati ‘uvijek’ i ‘nikad’“, rečeno je tijekom webinara i pojašnjeno: „Biti asertivan znači jasno reći što mislite, osjećate i želite na pristojan i odlučan način bez očekivanja da će uvijek biti po vašem“.

Nastavljajući izlaganje na temu „Komunikacija s djecom“ dr. Dobrovoljski Smoljo sudionike je potaknula na promišljanje pitajući: „Dok vas dvoje razgovarate, što djeci komunicirate? Kako vaša djeca međusobno komuniciraju i kakvu vam poruku šalju?“ Pojasnila je kako u svakome postoji komunikacijska matrica – model po kojemu je majka komunicirala s osobom i gradila emocionalni odnos te je on poput svojevrsnog programa memoriran i ugrađen u djetetovu psihološku strukturu. „Djeca u obitelji uče komunikacijske obrasce“, naglasila je predavačica te su pobrojani stilovi roditeljstva. Kao poželjan, preporučen je autoritativno/demokratski stil roditeljstva koji u sebi sadrži prisustvo kontrole i zahtjeva, ali ipak njeguje topao i brižan odnos.

Dotaknuta je i suvremena problematika: „Promatranje televizijskog ili bilo kojeg drugog ekrana ne preporučuje se do navršene tri godine života djeteta jer može nepovoljno utjecati na njegov razvoj mozga. Djeca koja gledaju televiziju u dobi od 1 do 3 godine imaju znatno veći rizik od razvoja poremećaja pažnje u dobi kada dosegnu 7 godina. Do 2. godine preporučeno je da djetetu ne bude dostupan nikakav ekran jer negativno utječe na rani razvoj mozga. Od dvije godine moguće je dijete izložiti gledanju televizije do pola sata dnevno te vrijeme pomalo povećavati svake godine, no do polaska u školu dijete bi televiziju trebalo gledati maksimalno dva sata“, uputila je dr. Dobrovoljski Smoljo, naglašavajući da se prosjek u Hrvatskoj ne slaže s tim podacima jer već u svojim kućama djeca su pred ekranima od 3,5 do 4 sata dnevno. Izlaganje je zaključeno savjetima kako komunicirati s djecom u fazama prkosa i bijesa, kako komunicirati s adolescentima te ih pridobiti za suradnju. Dr. Dobrovoljski Smoljo na kraju je istaknula: „Roditelji utječu na razvoj djece komunicirajući svoju odgojenost, dobre i autentične primjere te kvalitetan obiteljski život“, a zatim je podsjetila: „Oprost nije izbor. Oprost je odluka. Nije osjećaj! Sretan brak imaju osobe koje opraštaju. Oprostiti znači osloboditi u sebi sile ljubavi!“ Sljedeći webinar održat će se u utorak, 2. lipnja u 19.30, a o temi „Logoterapeutske vještine u obiteljskoj komunikaciji“ govorit će teolog, psiholog, psihoterapeut dr. Boris Vidović sa splitskoga KBF-a i Bračnog i obiteljskog savjetovališta Splitsko-makarske nadbiskupije. Za sudjelovanje treba se prijaviti na jednu od e-mail adresa: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. najkasnije do 31. svibnja.

Datum 29.5.2020.

Radio Marija

19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća
19:40 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:05 Glazba

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Molitva s Dvanaestoricom (Lk 9,1-6)

Sazva dvanaestoricu i dade im moć i vlast nad svim zlodusima i da liječe bolesti. I posla ih propovijedati kraljevstvo Božje i liječiti bolesnike. I reče im:...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.