25 godina Radio Marije

 

Nakladnička kuća „Salesiana“ objavila je u veljači novu knjigu o. doc. dr. Arkadiusza Krasickog „Hod za Jaganjcem – Osobni priručnik za korizmu“.

Nakladnik novog izdanja je Mihovil Kurkut, a urednik Luka Tripalo. Knjiga je proizišla iz autorove riznice molitvenog duhovnog iskustva i dugogodišnjeg pastoralnog rada s mladima. Namijenjena je osobnom duhovnom buđenju i rastu u vjeri. Uz preporuku razmatranja Svetog pisma, Krasicki nudi izazovno osvježenje – novu „metodu 7 P“ uranjanja u 40-dnevni susret s Jaganjcem, pripravu za Uskrs.

„Metoda 7 P“ sastoji se od svakodnevne polusatne molitve u sedam koraka: pripremi se, pročitaj, promotri, promisli, predaj, produbi i primijeni! Nova knjiga je osobni priručnik za korizmu. „To znači da ćeš u njoj pronaći sve što treba da svaki od 40 dana koji su pred tobom uistinu pođeš za Jaganjcem u čitanju i razmatranju, bilježenju i molitvi. Teško da postoji bolji način da provedeš korizmu!“, poručuje o. Krasicki. Također napominje da je „knjiga-priručnik namijenjena mladima i odraslim vjernicima koji žele produbiti svoj hod u vjeri kroz 40 dana, hoda pustinjom s Isusom Jaganjcem, u korizmu“.

S naslovom i sadržajem tiskovine (na 208 stranica) o. Krasicki poticajno upoznaje u uvodnoj riječi i uputama čitatelju. Govoreći o izazovu univerzalnog pozivajućeg hoda, sebe predstavlja u jednostavnosti kazujući: „Korizmeni hod za Jaganjcem kroz pustinju? Bit će teško, sigurno! Mnogi su već odustali zbog napora. Hod pustinjom nije nimalo lak. Jer tu je praznina. Nema nikoga. U svakoj pustinji života zahvaća te usamljenost. Osjećaj da ne znaš kamo dalje. Želiš naprijed, ali zapravo se udaljuješ od cilja. Čini ti se kao da se ne poznaješ. Pa napuštaš još jedne duhovne vježbe jer su ti preteške… Da, bit će teško hodati – i tebi i meni. Nešto o meni. Zovem se Arek Krasicki i član sam Misijske družbe Duha Svetoga, koja je pod zaštitom Bezgrješnoga Srca Marijina. Slab sam čovjek. Ne smatram se duhovnim Mojsijem koji vodi narod kroz pustinju. S Mojsijem imam zajedničko tek to da sam cijelo djetinjstvo mucao. Nisam znao dobro govoriti. Za gospođu psihologinju bio sam otpisan. Velika nula. Roditeljima je zbog toga bilo teško. A meni je bilo teško jer sam osam godina bio jedinac – bez brata i sestre. Međutim, Gospodin je imao svoj naum sa mnom. On ima naum sa svakim od nas. U našim ranama uči nas ljubiti druge. Zar to nije čudesno? Bog je u potpunosti prožeo moj život. Htio je mucavca s klempavim ušima. (Očito mu se sviđam takav!) Pozvao me je među svoje svećenike. Ponudio mi je svetost kao svoj dar. Ipak, ne smatram se velikim duhovnikom. Priznajem da sam i sam toliko puta klonuo kada bih išao na duhovne obnove. Pitao sâm se: ‚Ima li sve to smisla?‘ Nikada nisam znao što reći. Činilo bi mi se da su svi drugi bolji od mene, a ja mucavac, klempo… Ako i ti slično razmišljaš, želim ti ponoviti: Gospodin ima svoj naum s tobom kao i sa mnom. Ja nikada nisam pomislio da ću jednoga dana raditi baš u Hrvatskoj. Dapače, ponašao sam se prema Božjemu pozivu baš kao Jona. (Pročitaj Knjigu o Joni, vrlo je kratka!) Ali na kraju sam ipak krenuo za Jaganjcem. I sada sam ovdje da ti to posvjedočim. Kroz četrdeset dana želim biti tvoj navjestitelj i poslanik Božje riječi – te radosne novosti. Hoćeš li sa mnom?“

HOD ZA JAGANJCEM za WEB 1 722x1024 1

Misionar o. Arkadiusz Krasicki, CSSp, poznatiji kao pater Arek, rođen je 1976. godine u Świbodzinu u Poljskoj. Teološki se obrazovao u Bydgoszczu i Poznanju, a doktorat o Evanđelju po Ivanu obranio je 2016. na KBF-u u Zagrebu. U Hrvatsku je došao 2003., iste godine kada je i zaređen za svećenika Misijske družbe Duha Svetoga. Od 2003. do 2006. bio je župni vikar u Podvinju kod Slavonskog Broda, a od 2011. do 2013. župnik u Brijestu u Osječkom istočnom dekanatu. U Osijeku je djelovao 12 godina, od 2006. kada je postao prvi kapelan Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera gdje je pokrenuo studentsku udrugu Duhos (Duhovnost osječkih studenata) za novu evangelizaciju. Bio je asistent na KBF-u u Đakovu, a od 2018. docent je na Sveučilištu u Zadru gdje na Teološko-katehetskom odjelu predaje predmete o Svetom pismu. Pastoralno djeluje u Šibenskoj biskupiji gdje je župnik Župe sv. Nikole u Mandalini u Šibeniku. Među njegovim objavljenim knjigama-priručnicima je „Bilježnica po svetom Marku“, koju je Duhos objavio 2020. godine i u kojoj je, također, ključ razmatranja primjena teksta Evanđelja na vlastiti život. U nizu knjiga sabranih biblijskih meditacija treća je naslovljena „Svjetlo riječi“ (2014.), zatim „U sili Duha Svetoga – biblijske meditacije“ (2015.), a sa Sanjom Dugandžić o. Krasicki je suautor duhovnog priručnika „Živjeti vjeru, ufanje i ljubav“ (2017.).

Tiskovni ured Šibenske Biskupije

Radio Marija

17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Svetac dana - sv. Kuzma i Damjan
18:35 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Kad bi ljudi poznavali vrijednost Svete Mise, svaki dan bi morali doći redarstvenici"... Citati i misli sv. o. Pia

Današnji sveti zaštitnik je sv. Pio iz Pietrelcine, glasoviti i kod vjernika omiljeni Padre Pio, talijanski kapucin i mističar. Na njegov spomendan, izdvajamo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.