25 godina Radio Marije

pepelnica 2

Na Čistu srijedu – Pepelnicu, 2. ožujka u požeškoj Katedrali euharistijsko slavlje predvodio je Ivica Žuljević, prepošt Stolnog kaptola i predstojnik Ureda za katoličke škole u zajedništvu sa župnikom Mariom Večerićem i vjeroučiteljem u Katoličkoj gimnaziji Krunoslavom Siroglavićem. Na misi su sudjelovali učenici Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije, predvođeni ravnateljima Franom Barišićem i Ivicom Bedeničićem te učiteljima i nastavnicima.

Uvodeći u misno slavlje predvoditelj slavlja Ivica Žuljević pozdravio je sve nazočne, a napose učenike i djelatnike požeških katoličkih škola. Podsjetio ih je da ovim slavljem započinjemo sveto korizmeno vrijeme molitve, pokore i djelotvorne ljubavi te ih pozvao da pozornim slušanjem Božje riječi oraspolože svoja srca za plodonosno sudjelovanje u misnom slavlju. Zatim je đakon pročitao Pismo biskupa Antuna Škvorčevića prigodom ratnih stradanja u Ukrajini, kojim je pozvao vjernike u Požeškoj biskupiji da, na poticaj pape Franje, svojom molitvom i djelima milosrđa izraze solidarnost sa stradalnicima u ratom pogođenoj Ukrajini.

pepelnica 17

U homiliji je, na temelju naviještene Božje riječi, prepošt Žuljević pojasnio kako si tijekom 40-dnevnog korizmenog hoda kao vjernici želimo posvijestiti našu ljudsku slabost te pojačati svoj trud i želju da u hodu prema Uskrsu više upoznamo Boga. Vanjski čini kao što su post i odricanje, pokora – a na početku korizmenog vremena i posipanje pepelom – su nam potrebni kako bi nam pomogli uzdići dušu k Bogu te se ostaviti onoga što nam nije potrebno i što nas udaljava od Boga. Prepošt Žuljević podsjetio je i na Isusove riječi iz evanđelja kojima nas sam Isus potiče da otkrijemo duboki smisao svoga obraćenja u skrovitosti srca, kloneći se prakticiranja određenih čina i gesta kako bi nas drugi vidjeli, divili nam se i cijenili nas. Kazao je kako nas Isus poziva da otvorimo svoja srca i dopustimo njegovu svjetlu da uđe u nas. Pozvao je stoga sudionike slavlja da u korizmi s još većom revnošću i zauzetošću obdržavaju Isusove riječi iz evanđelja: da rado i često sklapaju ruke na molitvu, da se kroz post i nemrs vježbaju u odricanju, te da plodove svoga odricanja pretoče u milodar za siromahe, bolesnike i druge ljude u potrebi, osobito za stradale u Ukrajini.

Nakon homilije blagoslovljen je pepeo kojim su svećenici posuli glave prisutnim vjernicima pozivajući iz na obraćenje i vjeru u Riječ Božju. Na svršetku mise predvoditelj slavlja je zahvalio učenicima i djelatnicima katoličkih škola za molitvu u ovom misnom slavlju, te je zazivajući Božji blagoslov, njima i svim drugim sudionicima zaželio molitvom, odricanjem i dobrim djelima ispunjenu korizmu.

pepelnica 1

 

Izvor: Požeška biskupija

Radio Marija

14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Tajne litanija: Zdravlje bolesnih

AUTOR: Fra Ivan Bradarić Danas u lauretanskim litanijama razmatramo zaziv Zdravlje bolesnih. Često se u našem svakodnevnom govoru može čuti izraz:...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.