DSC 6700

ĐAKOVO (TU) – Zamoljen da komentira rat u Ukrajini te se osvrne na Nadbiskupijski dan posta, molitve i solidarnosti s ukrajinskim narodom, nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić dao je danas (2. ožujka) izjavu za medije.

„Gdje je Bog? Zašto dopušta agresiju na Ukrajinu i tako teško stradanje te patnju ukrajinskog naroda? Budući da se Bog utjelovljenjem poistovjetio s čovjekom mi kršćani ga prepoznajemo u Ukrajincima koji sada stradavaju i pate, u kolonama izbjeglica i prognanika, u onima koji velikodušno izlažu sebe, svoj život i svoje zdravlje braneći svoje obitelji i slobodu svoje domovine, prepoznajemo ga i u onim miroljubivim ruskim građanima koji bivaju zatvoreni zbog protestiranja protiv agresije i rata te protiv političkog vodstva svoje zemlje koje je pokrenulo taj rat i prepoznajemo ga u svima onima koji u svojoj solidarnosti čine sve da pomognu Ukrajini i ukrajinskom narodu te u svima koji unesrećenim ženama, djeci i drugim stradalnicima iskazuju dobrotu, zaštitu i potrebnu pomoć“, rekao je na početku izjave nadbiskup Hranić.

Kazavši kako je Bog uvijek na strani mirotvoraca i onih koji su žrtve tuđeg nasilja i zla, podsjetio je kako danas, na Pepelnicu, prvi dan korizme, potaknuti od Pape Franje, zajedno s čitavom Crkvom molimo i postimo za Ukrajinu te prikupljamo milostinju i novčane priloge kako bismo preko Caritasa pomogli svima unesrećenima. „Istodobno pripremamo smještajne kapacitete u vlasništvu crkvenih ustanova naše nadbiskupije za prihvat stradalog stanovništva iz Ukrajine i pozivamo i sve vlasnike nenastanjenih kuća i stanova da svoje mogućnosti i raspoloživost za prijem izbjeglica – preko svoga župnog Caritasa – prijave Nadbiskupijskom Caritasu, koji surađuje i spreman je surađivati s mjerodavnim državnim ustanovama i stožerima civilne zaštite kako bi svi koji bježe od ratnih stradanja naišli na solidarnost i dobrotu koja im svjedoči da ih u njihovom stradanju i patnji nije napustila, nego da ih trajno prati Božja zaštita, dobrota i ljubav“, rekao je nadbiskup.

Posvijestio je kako naš narod i žitelji Slavonije nisu zaboravili solidarnost, blizinu i pomoć svih onih koji su im pomagali tijekom rata i u poratnoj obnovi. „Gledam i zahvaljujem Bogu što na nasilje i zlo, kojemu je izložen ukrajinski narod, on odgovara buđenjem novog vala naše solidarnosti, zajedništva, dobrote, volonterske zauzetosti i ljubavi“, rekao je nadbiskup te nastavio: „Mi znamo da su i ovaj bezumni rat i agresija te stradanje, kojima smo svjedoci, posljedica zloporabe autoriteta i vlasti, koja odbacuje Boga; koja u svojoj oholosti i robovanju vlastitom egu zauzima njegovo Božje mjesto, te umjesto da ponizno služi, bahato gazi, zatire i uništava sve one koji se protive njezinom egu i bolesnoj težnji za moći i hegemonijom. Zato osuđujemo agresiju na Ukrajinu i zlo rata te molimo da oružje ustupi mjesto dijalogu i pregovorima, za obraćenje onih koji rat započeli te za sve one koji se mogu i trebaju suprotstaviti zlu agresora, da se ne boje za sebe, nego da budu složni i hrabri u zaustavljanju nasilnika i u obrani međunarodnog prava i neovisnosti svake zemlje, ne gledajući na svoje parcijalne nacionalne interese, te da ih u njihovim postupcima vodi isključivo briga za opće dobro i mir u Europi i u cijelom svijetu.“

Na kraju svoje izjave, nadbiskup se obratio narodu Ukrajine: „Dragi Ukrajinci, zlo i mržnja ne mogu imati posljednju riječ. Pobijedit ćete te će vam poslije svega ovoga što sada proživljavate, svanuti uskrsno jutro. U znak solidarnosti sa svima vama i s Vašom trpećom domovinom Ukrajinom, pridružujemo vam se pozdravom: Slava Ukrajini!“

 

 

 

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - Sv. Terezija od Djeteta Isusa: "Povijest jedne duše"
04:00 Glazba
04:30 Krv Kristova - izvor Božje ljubavi - emisija Zajednice Krvi Kristove; gosti: Željka Ninković Končič, Petra Tanasić (obje iz ZKK Dugo Selo), p. Marijan Zubak, voditelj ZKK za JI Europu i s. Danijela Anić, KKK; ur. i vod.: Dalija Mock

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić: Njihovi anđeli gledaju lice Očevo (Mt 18,1-5.10)

Upravo šport uči nas da postižemo što veću snagu, što veću brzinu, što veću visinu. Drevno je olimpijsko geslo: jače, brže, više. Natjecanje...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.