25 godina Radio Marije

P3740658

 

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić predvodio je, u nedjelju 27. veljače, u župnoj crkvi Svetoga Spasa na splitskim Mejašima, misno slavlje tijekom kojega je krstio petero djece: Ivu - četvrto dijete u obitelji Ante i Sanje Penga, Ivana Pavla - četvrto dijete u obitelji Pere i Kristine Pribisalić, Laru - treće dijete u obitelji Igora i Mie Maglov, Kristijana - treće dijete u obitelji Tomislava i Irene Ivić te Saru - prvo dijete u obitelji Nikole i Ružice Jerković.

U koncelebraciji su bili: župnik don Hrvoje Dragun, župni pomoćnici don Josip Ulić i don Jure Bjeliš, potom salezijanac don Mate Kujundžić i nadbiskupov tajnik don Nikola Šakić, a pjevanje je predvodio župni dječji zbor.

U svojoj je propovijedi nadbiskup Barišić govorio o Božjoj riječi, o slušanju i naviještanju Božje riječi na koje je pozvan svaki krštenik/ica. U tom je svjetlu kazao da nam čitanje Božje riječi pomaže vidjeti gdje smo i kakvi smo u odnosu prema sebi, bližnjima i prema Bogu. Božja riječ pomaže nam dobro vidjeti kako bismo mogli ispravno hoditi a onda i pravim putem druge voditi. Kada slijepac vodi slijepca, a ne zna kuda idu, nema smisla ni cilja opasnost je da završi u provaliji, istaknuo je nadbiskup Barišić.

Podsjetivši na Isusove riječi: „Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš?“ upozorio je na pošast ogovaranja i klevetanja drugih a iskrivljen pogled na sebe. „Vidimo mane, ogovaramo, blatimo, nismo sposobni vidjeti pozitivno i dobro. Puno ljudi strada u našoj sredini od našega vida i našega srca. Prigovarat ćemo drugima za njihove sitnice, a kod sebe ne vidimo veće pogreške. Psiholozi kažu da upravo ono što kritiziramo kod drugih prisutno je kod nas samo ne želimo priznati i mnogi će stradati. Da bismo mogli ispravno vidjeti druge potrebno je pročistiti sebe. Dobar čovjek iz svoga srca iznosi dobro, a zao zlo. Iz obilja srca usta govore“, kazao je nadbiskup Barišić.

U nastavku propovijedi podsjetio je na veliku odgovornost i ulogu roditeljstva, svjedočenja vjere životom te je u tom svjetlu upozorio na opasnost licemjerstva. „Licemjer je onaj koji loše interpretira svoju ulogu. Opasnost je da na svoj način svi budemo zaraženi tim virusom licemjerja i da drugima držimo lekcije. Zato je važno što ćete vi svjedočiti svojoj djeci.“

Mons. Barišić je na kraju svoje propovijedi govorio o važnosti otvorenosti životu te se osvrnuo i na nedavni popis stanovništva koji pokazuje da je u Hrvatskoj skoro 400.000 stanovnika manje u odnosu na prije deset godina. „Bez čovjeka nema života, nema budućnosti. Važno je da vaša djeca u svojim ulogama i poslanjima budu autentični, da novi naraštaji budu bolji od nas.“ Slikovito je kazao da u obitelji sa samo jednim djetetom možemo govoriti o diktatoru, gdje je dvoje tu je oporba, a gdje je troje braće i sestara tu je zajedništvo, tu se dijalogizira i uspostavlja konsenzus. Poželio je roditeljima da im Gospodin pomogne u ulozi odgojitelja i učitelja kako bi njihova djeca donijela dobre plodove svojoj obitelji, ali i Crkvi i domovini. Potaknuo ih je na češće čitanje Riječi Božje i na svakodnevnu molitvu u nadolazećem korizmenom hodu.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik don Hrvoje Dragun zahvalio je nadbiskupu na dolasku i poticajnim riječima te obiteljima na otvorenosti životu. Zatim je nadbiskup Barišić obiteljima Penga i Pribisalić udijelio knjigu s posvetom, osobno pismo i novčani poticaj, dar kojim Splitsko-makarska nadbiskupija izražava podršku obiteljima s četvero i više djece. Roditeljima i kumovima krštenika darovao je krunicu.

U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji 2021. godine kršteno je 205 djece u obiteljima s četvero i više djece. Od toga je bilo 116 krštenja četvrtog djeteta, 42 krštenja petog djeteta, 12 krštenja šestog djeteta, 8 krštenja sedmog djeteta, 3 krštenja osmog djeteta, 2 krštenja devetog djeteta, 1 krštenje jedanaestog djeteta, 1 krštenje dvanaestog djeteta te 10 krštenja blizanaca od kojih: 8 krštenja 3. i 4. djeteta i 2 krštenja 4. i 5. djeteta.

Prigodom krštenja djeteta u obitelji s četvero i više djece, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić upućuje obitelji čestitku, prigodnu knjigu s osobnom posvetom kao i novčani dar. U 2021. godini na taj način darovano je obiteljima 466 500 kn. Darovanje obitelji s brojnom djecom započeto je 2002. godine. Splitsko-makarska nadbiskupija na ovaj način iskazuje svoju blizinu obiteljima koje su otvorene daru života te želi ohrabriti sve da se otvore daru novoga života.

 

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

13:30 Obavijesti i najava dnevnog i tjednog programa
13:45 Glazba
14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Tajne litanija: Zdravlje bolesnih

AUTOR: Fra Ivan Bradarić Danas u lauretanskim litanijama razmatramo zaziv Zdravlje bolesnih. Često se u našem svakodnevnom govoru može čuti izraz:...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.