25 godina Radio Marije


Svaku srijedu štovatelji svetog Josipa hodočaste iz cijele Hrvatske u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu radi Velike pobožnosti svetom Josipu. U srijedu 16. veljače 2022. godine hodočasnike su predvodili župljani Župe svetog Martina iz karlovačkog naselja Hrnetić, sa svojim župnikom vlč. Dragutinom Šengulom. Misno je slavlje predvodio preč. Ivica Budinšćak, upravitelj Nadbiskupskog dvora i ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika Zagrebačke nadbiskupije, uz koncelebraciju vlč. Šengule, umirovljenog svećenika vlč. Ivana Trohe te rektora Svetišta mons. Antuna Sentea. Pjevanje su animirali članovi župnog zbora iz Hrnetića predvođeni vjeroučiteljicom i orguljašicom Andreom Krinčić. Na kraju misnog slavlja vjeru je posvjedočio Dražen Basar, učitelj u Šumarskoj i drvodjeljskoj školi Karlovac.

 220116 BudinscakBasar 3

U prigodnoj homiliji preč. Budinšćak kazao je kako danas mnogi bježe od pojma smrti, misleći da je to za one druge, no Isus nas poučava da uvijek trebamo biti spremni jer nitko ne zna dana ni časa kada će se to dogoditi. "Ne postoji trenutak kada bismo mogli sa sigurnošću kazati da je pravi trenutak za smrt. Sveti je Josip zaštitnik svete i blage smrti, stoga želim da danas o tome promišljamo. Danas kada stojimo pred svetim Josipom molim ga za svetu smrt, da u tom času od mene makne strah, da osnaži moju vjeru kako bi se susreo sa svojim nebeskim Ocem jer put do vječnoga života vodi kroz smrti. Stoga molitva svetom Josipu za svetu smrt jest molitva za dar da u tom trenutku prijelaska iz ovog u vječni život budem pomiren s Bogom i bratom čovjekom. Stoga mogu ustvrditi da sa smrću umire moje tijelo, a ostaje moje djelo, neka to moje djelo bude i zalog života vječnog", kazao je u svojoj homiliji prečasni Ivica Budinšćak.

 220116 BudinscakBasar 4

Pri kraju misnog slavlja uvod u uobičajeno svjedočanstvo vjere dao je mons. Sente: "Zbog brige oko organizacije sprovoda svećenika Josipa Antonca, rodom iz ove župe, koji je bio nekoliko sati prije ove pobožnosti, nisam dogovorio ni jednu osobu koja bi posvjedočila svoju vjeru. Već sam se pomirio s tim da ću na taj način opravdati izostanak svjedočanstva. No, očito sveti Josip nije želio da Josipova srijeda prođe bez uobičajenog svjedočanstva. Tokom jučerašnjeg dana na vrata župnog ureda pokucao je učitelj Šumarske škole u Karlovcu Dražen Basar. Želio mi je nešto posvjedočiti. Najbolje da on sam ispripovijedi svoje svjedočanstvo", kazao je u uvodu mons. Antun Sente.

Dražen Basar započeo je svoje svjedočanstvo uspomenom na jednu ispovijed kod prečasnog Marijana Radanovića. „Bilo je to 2012. godine, na kraju ispovijedi mons. Marijan me pitao koliko godina imam, na što sam mu odgovorio 40, a on je uzvratio jesam li oženjen – ja kažem da nisam. Zatim mi je rekao da se pomolim svetom Josipu i da će mi molitve biti uslišane. Počeo sam se moliti i nakon godine dana, stigao mi je poziv od sada moje supruge Marlene, u vezi kupnje pasa. Inače, bavim se uzgojem pasa. Kako je nakon kupnje imala problema, ponovno me kontaktirala i tražila savjet oko dresiranja psa. Slijedilo je više susreta te smo se sprijateljili i zaljubili. Dogovorili smo vjenčanje 16. kolovoza 2014. godine. Spomenute činjenice ne bi imale neke posebne značajke da upravo toga dana nije preminuo mons. Marijan Radanović, čovjek koji me potaknuo na molitvu, za koju sam uvjeren da je uzrok našeg bračnog života", kazao je u svojem svjedočanstvu Dražen Basar. Dražen Basar još je dodao da dulje vrijeme nisu mogli imati dijete te je opet pomoć potražio kod svetog Josipa i ubrzo nakon toga supruga je zatrudnjela i dobili su sina Roka.

"Previše slučajnosti da bi bilo slučajno, pa i sama činjenica da je baš na jučerašnji dan Dražen imao potrebu sve to ispripovijediti svome župniku", zaključio je mons. Sente.

220116 BudinscakBasar 1

Tiskovni Ured Zagrebačke Nadbiskupije

Radio Marija

13:00 Čitamo knjigu - o. Juraj Gusić: „Životni put jednoga misionara“
13:30 Obavijesti i najava dnevnog i tjednog programa
13:45 Glazba
14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Tajne litanija: Zdravlje bolesnih

AUTOR: Fra Ivan Bradarić Danas u lauretanskim litanijama razmatramo zaziv Zdravlje bolesnih. Često se u našem svakodnevnom govoru može čuti izraz:...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.