20220208 drugi dan trodnevnice Gorski 23

Zagrebački pomoćni biskup mons. Mijo Gorski predvodio je u utorak 8. veljače 2022. euharistijsko slavlje drugoga dana trodnevnice uoči blagdana bl. Alojzija Stepinca. Sveta misa slavljena je u Župi sv. Nikole Tavelića, koju je Stepinac osnovao 1939. godine u zagrebačkom naselju Kustošija.


Koncelebrirali su domaći župnik i dekan Kustošijskog dekanata preč. Ljubomir Vuković; župnik Župe sv. Leopolda Mandića u zagrebačkoj Dubravi i dekan Remetskog dekanata fra Branko Lipša, OFMCap.; župnik Župe sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu fra Roko Bedalov, OFM Conv.; župnik Župe Uznesenja BDM u Stenjevcu vlč. Vjekoslav Meštrić; župnik Župe sv. Ivana Bosca u Podsusedu don Anto Stojić, SDB; te župnik Grkokatoličke župe Krista Kralja u Stenjevcu vlč. Ivan Grinišin.
Na početku misnoga slavlja biskup Gorski pozdravio je sve okupljene u ime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. Naglasio je kako ne može ovu trodnevnu duhovnu pripravu slaviti u prvostolnici, uz grob Blaženika, ali smo s njime povezani na drugi način."Nalazimo se u crkvi i župi koju je blaženi Alojzije utemeljio i koja je potpuno dovršena za njegova života. Tu su i relikvije našega Blaženika, one uz duhovnu prisutnost označavaju i onu opipljivu vezu s njime. No, ono što nas najsnažnije povezuje to je naša vjera u Isusa Krista, Spasitelja. Tako smo povezani s Isusom i blaženim Alojzijem. Sve nas povezuje s njime, sve nam govori o njemu i sve nas potiče na djelovanje."
Tumačeći evanđelje biskup Gorski u homiliji je istaknuo kako su jedan koristan i neophodan higijenski propis Isusovi suvremenici smatrali "pitanjem vjere ili nevjere, a ostali su slijepi na činjenicu da se to pitanje ne rješava pranjem ruku, nego čistoćom savjesti i ispravnim nakanama. Naime, kada u ljudskom djelovanju nema Duha Božjega, počne se vrednovati samo ono izvanjsko, postaje važan dojam, a ne istina; kakav je tko izvana, a ne kakav je netko doista čovjek. Tada je lako biti zaveden uglađenim riječima koje znaju skrivati nečasne namjere, i izlikama temeljenima na zakonskim propisima."
Aktualizirajući evanđelje biskup je napomenuo kako smo u iskušenju "svoju vjeru svesti na niz vidljivih obreda, u kojima ne sudjelujemo uvijek sa strahopoštovanjem pred svetim Bogom nego iz osjećaja obveze, često puta bez razumijevanja, uglavnom, jer je to običaj. Ako nas milost Božja ne oblikuje, postoji opasnost da ostanemo na formalnom vršenju pobožnosti, po tradiciji, po navici."

20220208 drugi dan trodnevnice Gorski 13

Biskup Gorski naglasio je kako je veoma važno "da nas milost Božja oblikuje. Vjera treba tako oblikovati naše stavove da na temelju vjere možemo donositi odluke za svoj život. Dopustimo dakle da nas sakramenti koje primamo i Riječ Božja koju slušamo iznutra izgrađuju, oblikuju onog duhovnog čovjeka, snažnu osobu, ženu ili muškarca koji će baš zbog svoje oslonjenosti na Boga biti spremni suočiti se sa svim mogućim izazovima i pri tome ostati časni ljudi."
"Za blaženog Alojzija vjera je bila život, ona je tako oblikovala njegov duh te nije bilo nesklada između onoga što ispovijeda i onoga što čini. Njemu se nije imalo što predbaciti i zato nije bio ucijenjen šutnjom. To ga je učinilo hrabrim učiteljem evanđelja, postojanim svjedokom do mučeništva, pastirom koji je za Boga, Crkvu i svoje vjernike bio spreman položiti život. Iz te vjere je proročki djelovao u svojem vremenu", naglasio je biskup te govoreći o župama koje je Blaženik osnovao rekao: "Zapisi svjedoče da je obilazio gradilišta novih crkvi, ohrabrivao i svećenike i vjernike i sam pomagao prema mogućnostima. Ni onda nije bilo lako, ali on nije posustajao."
Nadalje, mons. Gorski istaknuo je kako su klevete o bl. Alojziju Stepincu uvijek dolazile "i danas dolaze od onih koji su kršteni, ali su postali sluge laži." No, čovjeka koji je prožet Bogom vanjski utjecaji ne mogu mijenjati ni slomiti, "jer mu je kao Stepincu duh ojačan vjerom, jer ga nosi Božja ljubav radi koje je Isus Krist završio na križu i ljudska ljubav koja je spremna na dragovoljnu žrtvu, ne nadajući se zahvali ili uspjehu."

20220208 drugi dan trodnevnice Gorski 22

Biskup je okupljene pozvao da, po uzoru na pouzdanje koje je bl. Alojzije Stepinac imao u Boga, ne gube nadu. "Neki na žalost gube vezu s Crkvom jer se u vjeri ne nalaze, drugi pak se, ne samo ustima, nego svim srcem predaju Bogu, postaju zauzeti vjernici laici. Raste broj mladih koji se opredjeljuju iskreno za Krista i žele živjeti kršćanski. Imamo sve više obitelji s brojnijom djecom. U našim župama sve je veći broj angažiranih vjernika laika. Možda to na prvi pogled nije tako uočljivo, ali veoma ohrabruje jer se formira čvrsta zdrava jezgra vjernika koji slijede svojeg nekadašnjeg pastira i uzor, blaženog Alojzija. Oni su nada naše Crkve i našeg naroda."
Na kraju homilije biskup je poručio kako nam Stepinac i danas snažno govori, "a njegov lik zbog čistoće srca i duše odsijeva svetošću. Doista, na njega se mogu primijeniti riječi blaženstva: "Blago čistima srcem, oni će Boga gledati." Zato poslušajmo svetog apostola Jakova: "Budite vršitelji riječi, a ne samo slušatelji." Neka naše riječi budu u skladu s djelima, život s vjerom, naše lice u skladu sa srcem. Tada će Crkva i narod zasjati privlačnim licem jer nećemo na svoja lica stavljati maske privlačnosti, nego će ono odsijevati ljepotom duše."
Na kraju misnoga slavlja župnik preč. Vuković zahvalio je biskupu Gorskom na dolasku i na poticajnim riječima u homiliji, a okupljene vjernike pozvao je da u četvrtak 10. veljače, na blagdan bl. Alojzija Stepinca, hodočaste ispred potresom ranjene katedrale na svečano misno slavlje koje će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

20220208-drugi-dan-trodnevnice_Gorski-_16_.jpg

Prije završnog blagoslova biskup Gorski podijelio je osobno svjedočanstvo. Rekao je kako je u djetinjstvu njegova mlađa sestra bila teško bolesna. "Tada se sjećam riječi svoje majke koja je rekla ovako: "Idem u Zagreb k svetome Stepincu. Ja ću se pomoliti i sve će biti dobro." I bilo je tako. Želim vam reći da se molite Blaženiku: za našu Domovinu, za svoje obitelji, za našu Zagrebačku nadbiskupiju, za sve potrebe. Neće on ostati nijem i gluh, sigurno će pomoći. I on i Bog, koji ga čini već svetim i koji ga je primio u svoje okrilje", poručio je na kraju.
Nakon euharistijskog slavlja vjernici su imali priliku pokloniti se i pomoliti pred relikvijama bl. Alojzija Stepinca.
Euharistijsko slavlje trećega dana trodnevnice predvodit će zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško u srijedu 9. veljače u 19 sati u Župi sv. Mihaela Arkanđela u zagrebačkoj Dubravi. Na sam blagdan bl. Alojzija Stepinca središnje euharistijsko slavlje u 17 sati ispred potresom ranjene zagrebačke prvostolnice predvodit će Stepinčev nasljednik na stolici zagrebačkih nadbiskupa kardinal Josip Bozanić.

20220208 drugi dan trodnevnice Gorski 32

Tekst i foto: zg-nadbiskupija

Radio Marija

10:30 Poticaji Stjepana Kranjčića – gošća: dr. sc. Tanja Baran; vod.: p. Stjepan Fridl
11:15 Glazba
11:35 Splitska panorama - ur. i vod.: Zdravka Andrijašević
11:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.