25 godina Radio Marije

1trodnevnica stepinčevo 2022 1

Euharistijskim slavljem koje je u ponedjeljak 7. veljače u Župi Krista Kralja na zagrebačkom Trnju predslavio generalni vikar i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Tomislav Subotičanec započela je trodnevnica uz proslavu blagdana bl. Alojzija Stepinca.


HOMILIJA (audio)


Mons. Subotičanec u homiliji je naglasio kako trodnevnica započinje upravo u župi koju je osnovao bl. Alojzije Stepinac "dekretom koji je potpisao na Uskrsni ponedjeljak, 18. travnja 1938., prepoznavši tadašnje pastoralne potrebe, društvene prilike i osluškujući glas puka koji je naseljavao, u to vrijeme, rubne dijelove grada Zagreba." Nadodao je i kako se inicijativa za osnivanje župe i gradnju crkve rodila još prije 1925. kada se htjelo obilježiti 925. godinu uspostave vladanja hrvatskoga kralja Tomislava. Dakle, želja je gorjela i nakana se rodila već skoro čitavih 15 godina prije osnivanja župe i početka gradnje crkve. Ali, arhivski spisi svjedoče da su Nadbiskupski duhovni stol i Župa sv. Marka na Gornjem gradu, od koje se trebala odvojiti i nastati nova župa, imali nemale poteškoće što s tadašnjim državnim, a što s gradskim vlastima. Silni pregovori, puste administrativne prepreke, nebrojeni dopisi, molbe i suglasnosti, a da stvar bude zanimljivija crkva se treba graditi na crkvenom zemljištu. Svi su dakle uvjeti bili ispunjeni, ali nije išlo."

1trodnevnica stepinčevo 2022 4

Propovjednik je postavio pitanje "Zar nije u svemu tome nešto nezdravo?" i to pitanje provlačilo se tijekom cijele homilije. "Iako suočen s onima koji podmeću klipove i očito ne žele crkve u novim dijelovima grada koji se širi, bl. Alojzije Stepinac osniva Župu, uzdajući se u Božju providnost i planove. Tako je počela njegova služba zagrebačkog nadbiskupa, u takvom se okruženju odvijala i trajala do samoga kraja, a na neki način traje do dana današnjega."

1trodnevnica stepinčevo 2022 3

"Nedaleko odavde, u jeku procvata nove hrvatske slobode, radi pastoralnih potreba osnovana je nova župa. Župa s osobitom radošću i ponosom posvećena upravo bl. Alojziju Stepincu, u kojoj se, u duhu zahvalnosti vjernog Božjeg naroda, htjela sagraditi nova crkva. Do danas, ne samo da nije sagrađena, nego nema ni prostora, ni komadića zemlje za nju, niti se zajednica vjernika gotovo nema gdje okupljati na nedjeljna misna slavlja. (...) Ostaje tek neoboriva činjenica da grad Zagreb, sjedište Zagrebačke nadbiskupije i Republike Hrvatske nema ni danas crkvu posvećenu bI. Alojziju Stepincu! To je istina!"

"Unatoč tome", istaknuo je mons. Subotičanec, "vjerni Božji puk je nalazio utjehu... Hodočastili smo, pohodili, okupljali se, slavili spomen i častili našeg Blaženika punih 60 godina na njegovu grobu u Katedrali, koja je nažalost prije dvije godine teško stradala u potresu. Zatvorena je i nedostupna pune dvije godine. Ni jedan kamenčić na njoj nije popravljen, zamijenjen ili obnovljen. Naravno, razlozi su opet isti kao i davnih godina prošlog stoljeća..."

Predvoditelj slavlja spomenuo je kako upravo odlomak Markovog evanđelja govori o onome što je nezdravo, bolesno. Ali, on govori o skromnim i priprostim ljudima koji su znali prepoznati prioritete, znali razlučiti i shvatiti što im je najpotrebnije, što im nedostaje, u čemu je problem i kako ga riješiti. "Znali su što je njihova najveća muka, problem i opasnost. Bili su svjesni bez čega nema budućnosti... Nema je bez zdrave atmosfere i zdravog duha u ljudima... Nema napretka bez zdravih ljudi, odnosno bez liječenja onoga što je u ljudima bolesno."

1trodnevnica stepinčevo 2022 9

Na kraju homilije pozvao je vjernike da svoje bolesti i bolesnike predaju Isusovom milosrđu, ali i bolesti društva. "Predajmo mu sve što je nezdravo u nama samima, u našim obiteljima i zajednicama, u Crkvi i u cijelom našem okruženju. I molimo neka snagom svoje Božanske ljubavi ozdravi sve bolesno, neka iscijeli sve ranjeno u nama; neka svima koji su opterećeni raznim bolestima daruje toliko snage da se dotaknu barem skuta njegova milosrđa."

Suslavitelji misnog slavlja bili su preč. Ljubomir Vuković, župnik Župe sv. Nikole Tavelića u Kustošiji i domaći župnik vlč. Ivan Filipčić koji je okupljene vjernike pozvao vjernike na sudjelovanje u svim danima trodnevnice te ih potaknuo da na kraju misnog slavlja sličicama s molitvom dotaknu relikvije bl. Alojzija Stepinca, kratko se pomole i pođu svojim domovima.

 1trodnevnica_stepinčevo_2022_5.jpg

 

Misno slavlje animirao je Mješoviti župni zbor pod ravnanjem s. Slavke Sente.

Euharistijska slavlja trodnevnice održat će se u utorak 8. veljače u Župi sv. Nikole Tavelića u Kustošiji i u srijedu 9. veljače u Župi sv. Mihaela Arkanđela u zagrebačkoj Dubravi, a predslavit će ih pomoćni biskupi zagrebački mons. Mijo Gorski i mons. Ivan Šaško. Na sam blagdan bl. Alojzija Stepinca središnje euharistijsko slavlje u 17 sati ispred potresom ranjene zagrebačke prvostolnice predvodit će Stepinčev nasljednik na stolici zagrebačkih nadbiskupa, kardinal Josip Bozanić.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Radio Marija

17:00 Nadom nošeni - tema: Predškolske i školske bolesti; gošća: Đurđa Španović, dr. med. spec. pedijatar; ur. i vod.: s. Augustina Barišić
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Svetac dana - sv. Kuzma i Damjan

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Kad bi ljudi poznavali vrijednost Svete Mise, svaki dan bi morali doći redarstvenici"... Citati i misli sv. o. Pia

Današnji sveti zaštitnik je sv. Pio iz Pietrelcine, glasoviti i kod vjernika omiljeni Padre Pio, talijanski kapucin i mističar. Na njegov spomendan, izdvajamo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.