2021 22 Osjecaji bez maske kraj min

Projekt Obiteljskog savjetovališta Dubrovačke biskupije „Osjećaji – bez maske“ uz interaktivne radionice s djecom i mladima osnovnoškolske i srednjoškolske dobi te njihovim roditeljima proveden je u razdoblju od listopada do prosinca 2021. godine u dvije dubrovačke škole. Provodile su ga volonterke biskupijskog Obiteljskog savjetovališta psihologinje Kate Tia Divizić, Katarina Gjenero, Renata Tolja i Jelena Bupić, te socijalne radnice Ana Vidak i Antonia Lonac.

Na radionicama su sudjelovala 44 učenika (dva razredna odjeljenja) trećih razreda Osnovne škole Ivan Gundulić i 20 učenika trećeg razreda Klasične gimnazije Ruđera Boškovića.

Cilj projekta ”Osjećaji – bez maske” bio je potaknuti emocionalnu pismenost kod djece, ali i osvijestiti roditeljima njihovu nezamjenjivu ulogu u odgoju emocionalno inteligentnog djeteta te ih poučiti kako adekvatno odgovoriti na dječje emocije.

Program radionica bio je podijeljen na tri dijela: radionice za djecu osnovnoškolske dobi, srednjoškolske dobi te radionice za roditelje.

Radionicama za djecu osnovnoškolske dobi, učenici trećeg razreda osnovne škole, kroz pet radionica obradili su pet pojmova koji se odnose na razne osjećaje i emocionalna stanja: izoliranost, neprijateljstvo, jedinstvenost, kajanje i ponos, a sve kroz pristup prilagođen njihovoj dobi. Djeca su učila primjerom: gledanjem crtića, izradom postera te čitanjem priča. Svaku od radionica pratila je razredna diskusija te zadatak koji su trebali napraviti kod kuće, a o kojem se raspravljalo na sljedećoj radionici.

U radionicama za adolescente, učenici trećeg razreda srednje škole kroz pet radionica također su obradili pet pojmova koji se odnose na razne osjećaje i emocionalna stanja, kao što su anksioznost, samopoštovanje, empatija, jedinstvenost i depresija. Na interaktivnim dijelovima radionica imali su priliku kroz vježbe, između ostaloga, učiti tehnike relaksacije, svoje jedinstvene karakteristike, kao i crno-bijele misli povezane s depresijom.

I adolescenti su uz svaku radionicu imali razrednu diskusiju te zadatak koji je bilo potrebno napraviti kod kuće.

Radionice za roditelje imale su za cilj poučiti roditelje kako odgojiti emocionalno inteligentno dijete, a provedene su s roditeljima djece trećih razreda Osnovne škole Ivan Gundulić, kao i s roditeljima adolescenata trećeg razreda Klasične gimnazije Ruđer Bošković. Roditelji su se upoznali s pojmom i ulogom emocija u svakodnevnom životu te socijalnom inteligencijom, a ispunjavajući upitnik, mogli su vidjeti koji roditeljski stil zastupaju kad su u pitanju osjećaji, kako biti ‘’trener’’ dječjih emocija. Roditelji su razmišljali i o podučavanju i uvježbavanju iskazivanja empatije i razumijevanja djeci te učenju postavljanja granica i rješavanje problema s djecom.

Po završetku projekta, evaluacijom je utvrđeno da su svi sudionici bili iznimno zadovoljni, a prosjek ocjena se nije spuštao ispod decimala zaokruženih na peticu.

Projekt je bio financiran sredstvima Uniqa osiguranja i Grada Dubrovnika.

Caritas Dubrovačke biskupije

Dubrovačka biskupija

Radio Marija

09:45 Glazba
10:05 Vijesti iz Zagrebačke nadbiskupije
10:15 Glazba
10:30 Utemeljeni na stijeni – tema: Bog u tišini; gost: Stjepan Jakopović, bogoslov; ur. i vod.: Petra Jelinčić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.