Pavao Mikulcic 1 293x300

Svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, vlč. Pavao Mikulčić obranio je 3. veljače 2022. godine na Papinskom pastoralnom institutu „Redemptor hominis“ Papinskog lateranskog sveučilištu u Rimu doktorsku disertaciju iz područja pastoralne teologije pod naslovom L’alleanza educativa tra famiglia e scuola cattolica in Croazia. Un’indagine sociologica in prospettiva teologico-pastorale (Odgojni savez obitelji i katoličke škole u Hrvatskoj. Sociološko istraživanje promatrano s teološko-pastoralnog stajališta). Ispitnu su komisiju sačinjavali profesor Nicola Reali, mentor, profesorice Chiara Palazzini te Giuliana Migliorini, korelatorice te dekan Instituta profesor Paolo Asolan, predsjednik Komisije. Obrani su nazočili roditelji vlč. Pavla Marija i Drago, rodbina te svećenici prijatelji iz generacije vlč. Dario Hrga i vlč. Davor Senjan.
Pitanje odgojnog saveza između obitelji, škole i društva ponovno u fokus crkvenoga promišljanja stavlja papa Franjo u Posinodalnoj apostolskoj pobudnici Amoris Laetitia koja u svome 84. broju upozorava da danas svjedočimo njegovoj krizi budući da je došlo do raskola između obitelji i društva te obitelji i škole. Polazeći od ove teze, u radu se kroz sociološko istraživanje nastojalo ispitati trenutačno stanje odgojnoga saveza u katoličkim školama u Republici Hrvatskoj te na tragu prikupljenih podataka ponuditi pastoralni projekt koji za cilj ima osnaživanje i utvrđivanje navedenoga saveza. Istraživanje je provedeno na uzorku od 730 ispitanika – učenika te njihovih roditelja, kao i nastavnika tri osnovne te sedam srednjih katoličkih škola diljem Hrvatske. Dobiveni rezultati su se osim sa sociološkoga stajališta iščitavali i u svjetlu vjere, koristeći se pri tome teološko-pastoralnom te pedagoškom metodom.

Vlč. Pavao Mikulčić rođen je 7. veljače 1990. godine u Slavonskom Brodu. Nakon završene osnovne škole u Vranovcima, susjednom mjestu rodnoga mu Bukovlja, te srednjoškolskoga obrazovanja u Gimnaziji Matije Mesića u Slavonskom Brodu, 2008. godine upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu na kojemu 2013. godine i diplomira. Iste je godine zaređen za đakona te nakon pastoralnoga praktikuma, na Petrovo 2014. godine u đakovačkoj katedrali biva zaređen za svećenika. Nakon godine dana obnašanja službe župnoga vikara u konkatedralnoj župi u Osijeku te godine dana službe tajnika Nadbiskupskog ordinarijata u Đakovu, biva upućen na specijalizaciju iz pastoralne teologije u Rim. Za vrijeme boravka u Rimu boravio je u Papinskom irskom zavodu. Nakon obrane magistarskoga rada 2018. godine s temom Pastorale della salute nell’ otica dell’ hospice pediatrico (Pastoral zdravlja kroz prizmu hospicija za djecu), izrađenoga pod vodstvom profesora Luciana Sandrina, te godine dana doktorskoga istraživanja, u jesen 2019. godine vraća se u matičnu Nadbiskupiju gdje uz nastavak studija počinje obnašati službu nadbiskupijskog povjerenika za osnivanje katoličke osnovne i srednje škole u Vinkovcima te katoličke osnovne škole u Slavonskom Brodu. Od jeseni 2021. godine imenovan je voditeljem Središnjeg ureda Nadbiskupijskog pastoralnog centra u Đakovu te nadbiskupijskim povjerenikom za sinodsko savjetovanje. Član je Prezbiterskog vijeća te Nadbiskupijskog pastoralnoga vijeća Đakovačko-osječke nadbiskupije. Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije

3333

Čestitka đakovačkih biskupa vlč. Pavlu Mikulčiću
U povodu obrane doktorske disertacije, čestitku novom doktoru znanosti Pavlu Mikulčiću uputili su đakovački biskupi Đuro Hranić, Marin Srakić i Ivan Ćurić. Njihovu čestitku prenosimo u cijelosti:

Poštovani i dragi Pavo!
Radujemo se danas s Tobom, na dan obrane Tvoje doktorske disertacije, koju si izradio na Papinskom pastoralnom institutu „Redemptor hominis“ Papinskog lateranskog sveučilištu u Rimu, pod vodstvom mentora prof. Nicole Realija, pod naslovom: Odgojni savez obitelji i katoličke škole u Hrvatskoj. Sociološko istraživanje promatrano s teološko-pastoralnog stajališta (L’alleanza educativa tra famiglia e scuola cattolica in Croazia. Un’indagine sociologica in prospettiva teologico-pastorale).

Kako se znakovito, ali istodobno poticajno i zahtjevno, u središtu Tvoga istraživanja i prezentacije pojavljuje tema „saveza“, u kojoj na odgojnom putu djece i mladih prepoznajemo duboko ukorijenjenu uzajamnost i nužnu suradnju obitelji i škole, i to u konkretnim prilikama društva i kulture suvremenoga čovjeka, imajući u vidu na poseban način poslanje i narav katoličkih škola. Radujemo se što je upravo to vrijedno i zahtjevno pastoralno područje već uključeno u Tvoje djelovanje i Tvoja nastojanja oko ostvarenja i promicanja rada katoličkih škola na području naše nadbiskupije.

Dragi novi doktore znanosti! Dok Ti danas uime cijele naše nadbiskupije upućujemo najiskrenije čestitke, pridružujemo se i Tvojoj zahvalnosti svima koji su Ti svojim radom i spremnošću bili na pomoć, napose za vrijeme Tvoga studija u Rimu – Papinskom lateranskom sveučilištu, Papinskom irskom zavodu čiji si bio član, kao i Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima.

Gospodin neka Te vodi i krijepi, neka trajno osnažuje Tvoje svećeničko služenje i sav Tvoj rad! Pozdrav i blagoslov!

doktorat Mikulcic 3 1024x576

Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

22:40 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje
23:10 Glazba
23:15 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.