U crkvi sv. Blaža u ponedjeljak 31. siječnja 2022. započela je trodnevnica ususret proslavi sv. Blaža. Trodnevnu duhovnu pripravu predvodi prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Blaževo 2022. 1. dan 1

U uvodnim riječima rektor Tanjić istaknuo je da trodnevnica započinje na blagdan sv. Ivana Bosca, velikog katoličkog obnovitelja i odgojitelja, čije životno geslo „daj mi duše, drugo uzmi“ daje izvrsnu polaznu točku za duhovni hod prema proslavi sv. Blaža.

Blaževo 2022. 1. dan 7

Na početku svoje homilije rektor Tanjić istaknuo je da početak petog poglavlja Evanđelja po Marko nije često sastavni dio službe riječi u liturgijskom kalendaru. „Isus je s učenicima stigao na onu stranu mora u kraj gerazenski. Zapravo Isus je prvi puta napustio židovsku zemlju. Otići u kraj gerazenski značilo je otići u pogansku zemlju i napustiti ono što je poznato, blisko i uređeno“, rekao je rektor Tanjić. Upravo nam ova Isusova gesta, nastavio je Propovjednik, jasno ocrtava Njegovo poslanje propovijedanja Evanđelja svima, dok lik opsjednutog čovjeka upućuje na stanje tog područja i vremena. „Za Marka poganski kraj sinonim je za kaos, za izgubljenost, za svijet koji je daleko od Boga, koji je ispunjen onime što bismo mogli nazvati praznovjerjem i iracionalnošću“, rekao je rektor Tanjić.

Blaževo 2022. 1. dan 32

U nastavku svoje homilije dr. Tanjić naglasio je da se taj svijet kaosa nalazi i u nama i oko nas, da je moćan i da ne dopušta ičim se ukrotiti. „U taj svijet dolazi Isus“, istaknuo je Propovijed. „Isus se ne boji susreta s takvim svijetom, doživljava ga kao mjesto kojem treba donijeti poruku Evanđelja, Božje ljubavi i istine, poruku koja kaos pretvara u red i blagoslov“, rekao je rektor Tanjić. Zatim je Propovjednik istaknuo da u stavu poklona ili klanjanja čovjeka s nečistim duhom prepoznajemo jedini pravi stav koji svaki čovjek može imati pred Isusom. „To je put koji povezuje oba svijeta, s jedne i druge strane mora, put koji vodi ka izlječenju i novoj stvarnosti“, rekao je rektor Tanjić.

Blaževo 2022. 1. dan 34

U drugom dijelu homilije Propovjednik je istaknuo da Isusovim upitom opsjednutome „kako ti je ime“ evanđelist Marko otkriva Isusovu želju da premda dobro znajući taj poganski svijet On smjera odnosu i „upoznavanju“ s njime. „U tom kaosu i neredu ime Legija otkriva unutarnji red. Legija je dobro organizirana rimska vojska koja dobro zna kako treba djelovati i pobjeđivati. Legija je jako disciplinirana i predana“, naglasio je rektor Tanjić. S druge stane, nečisti duhovi koji pronalaze utočište u krdu svinja, nastavio je Propovjednik, slika su povezanosti nečistoće i bogatstva onda kad osoba odbije klanjanje Bogu.

Blaževo 2022. 1. dan 53

Na kraju svoje homilije Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta naglasio je da Isus zna kako izaći na kraj s tim organiziranim kaosom. „Kada i mi u kaosu našega života ili oko nas otkrivamo to opiranje Evanđelju i čini nam se da nam je jedina alternativa da se i mi prepustimo tom kaosu i iracionalnosti, možemo pasti na koljena i zavapiti Bogu te prepoznati da On oblikuje drugačiji svijet unoseći red, ali ne red legije, nego red duha, istine i ljubavi“, rekao je rektor Tanjić. Zaključujući svoju nadahnutu homiliju rektor prof. dr. sc. Željko Tanjić istaknuo je da ćemo u klanjanju Bogu otkriti u sebi red s kojim se možemo oduprijeti onome što je nečisto u nama, u našem društvo a često i u našoj crkvi. „Preduvjet je da se duboko poklonimo Isusu, kao što su to učinili sv. Ivan Bosko i sv. Blaž“, rekao je na kraju Rektor HKS-a.

Blaževo 2022. 1. dan 57

Uz domaće svećenike preč. Borne Puškarića, župnika moderatora, i vlč. Anđelka Katanca, župnika in solidum, na euharistijskom slavlju sudjelovao je i dr. Jakov Rađa, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta.

Liturgijsko pjevanje animirao je mješoviti župni zbor pod ravnanjem m. Matije Fortune. Treći dan trodnevnice u srijedu 2. veljače, na blagdan Prikazanja Gospodinova – Svijećnicu, u crkvu sv. Blaža tradicionalno hodočaste zagrebački Dubrovčani i Janjevci. Na Svijećnicu liturgijsko pjevanje predvodit će Mješoviti pjevački zbor Janjevo iz Zagreba.

Blaževo 2022. 1. dan 72

Na Blaževo, 3. veljače, svete mise prije podne su u 8.00, 9.30 i 11.00 sati, a središnje euharistijsko slavlje u 18.30 sati predvodi pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski. Nakon svake svete mise slijedi blagoslov grla po zagovoru sv. Blaža – „grličanje“.

Župni ured sv. Blaža

Radio Marija

14:00 Podravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:15 Krunica - Radosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.