Raspoloživost i poniznost, obilježja su kroz koja se očituje vjera. Istaknuo je to papa Franjo u podnevnom nagovoru, komentirajući odlomak iz Lukina Evanđelja koji govori o prvom Isusovom propovijedanju u Nazaretu. Njegovi ga sumještani ne razumiju, štoviše, protive mu se; htjeli su od njega čudesna znamenja
„Nijedan prorok nije dobro došao u svom zavičaju“, Isusove su riječi koje su postale izreka – rekao je papa Franjo u podnevnom nagovoru, osvrćući se na odlomak iz Lukina Evanđelja koji smo čuli u današnjoj liturgiji, a koji govori o prvom Isusovom propovijedanju u sinagogi u Nazaretu. Isus kod svojih sumještana nailazi na nerazumijevanje, jer su više od riječi istine, željeli čuda, čudesna znamenja. Stoga ga odbijaju, jer kažu: poznaju ga još otkako je bio dijete; on je Josipov sin.

Međutim, taj neuspjeh za Isusa nije bio nepredviđen – primijetio je Papa – Isus je to očekivao. Poznavao je svoje, znao je kojem se riziku izlaže. Stoga se možemo upitati: Zašto, ako naslućuje neuspjeh, ipak odlazi u svoj zavičaj? Zašto činiti dobro ljudima koji nisu spremni prihvatiti te? Pitanje je koje si često i mi postavljamo. Ali, to nam pitanje pomaže bolje shvatiti Boga. On se pred našim zatvaranjima ne povlači; ne zaustavlja svoju ljubav. Pred našom zatvorenosti, on ide dalje. Odraz toga vidimo u roditeljima koji su svjesni nezahvalnosti svoje djece, ali ih zbog toga ne prestaju voljeti i činiti im dobro. Bog je takav, ali na mnogo višoj razini – kazao je Papa te dodao – Danas i nas poziva da vjerujemo u dobro, da ne propustimo nijednu priliku za činjenje dobra.

Raspoloživost i poniznost
Narod u Nazaretu nije bio gostoljubiv, a mi? – upitao je potom Papa ističući uzore gostoljubivosti koje predlaže sâm Isus, ali koja nije bila laka, prošla je, naime, kroz kušnje. Riječ je o dvoje stranaca: ženi udovici u Sarfati sidonskoj koja je ugostila Iliju, unatoč gladi i premda je prorok bio proganjan, te Naamanu Sircu koji je prihvatio zahtjev proroka Elizeja koji ga je naveo da se ponizi i sedam puta okupa u rijeci (usp. 2 Kr 5,1-14). Udovica i Naaman prihvatili su ih svojom raspoloživošću i poniznošću. Tako se očituje vjera, kroz raspoloživost i poniznost. Udovica i Naaman nisu odbili Božje putove i putove njegovih proroka – istaknuo je Papa – bili su poslušni, a ne kruti i zatvoreni.

Braćo i sestre, i Isus slijedi put prorokā; predstavlja se onako kako ne bismo očekivali. Ne pronalaze ga oni koji traže čuda, nova uzbuđenja, vjeru koju čine moć i vanjski znakovi. Pronalaze ga oni koji prihvaćaju njegove putove i njegove izazove, bez pritužbi, bez sumnjā, bez kritika i obješena nosa. Drugim riječima, Isus od tebe traži da ga prihvatiš u svakodnevnoj stvarnosti u kojoj živiš; u današnjoj Crkvi, takvoj kakva ona jest; u onomu koji ti je blizu svakoga dana; u konkretnosti potrebitih, u problemima tvoje obitelji, roditelja, djece, bake i djedova. On je tamo i poziva nas da se pročistimo u rijeci raspoloživosti i u brojnim zdravim kupkama poniznosti. Za susret s Bogom potrebna je poniznost – istaknuo je Papa.

Gospodin traži otvoreni um i jednostavno srce
Na kraju je ponovno potaknuo da se svi upitamo jesmo li mi gostoljubivi ili sličimo Isusovim sumještanima koji su mislili da znaju sve o njemu? Možda nakon toliko godina vjerskog života mislimo da dobro poznajemo Gospodina, sa svojim idejama i sudovima. Opasnost je da se naviknemo na to, da se naviknemo na Isusa zatvarajući se pred njegovim novostima, u trenutku kada ti On kuca na vrata i kaže ti nešto novo, želi ući u tebe. Moramo izići iz svojih čvrstih stajališta. Gospodin traži otvoren um i jednostavno srce; tada je čovjek sposoban iznenaditi se, zadiviti se. Gospodin nas uvijek iznenađuje, u tomu je ljepota susreta s Isusom – istaknuo je papa Franjo te zazvao Majku Božju, uzor poniznosti i raspoloživosti, da nam pokaže put za prihvaćanje Isusa.

(Vatican News - aa)

Radio Marija

02:15 Krunica - Slavna otajstva
02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - p. Mirko Nikolić: "Gabrić još govori - 33 godine poslije"
04:00 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.