Krčki biskup Ivica Petanjak je na Drugu nedjelju kroz godinu, 16. siječnja 2022., u Župi Rođenja Blažene Djevice Marije u Malom Lošinju krstio osmo dijete u obitelji Antona i Danice Matića.

 Krstenje u obitelji Matic 1

Mons. Petanjak je malog Leopolda Matića krstio tijekom slavlja euharistije koju je predslavio u župnoj crkvi najveće otočne župe u Hrvatskoj.
Biskup Petanjak u propovijedi je naglasio da se prvo Isusovo čudo dogodilo baš u trenutku sklapanja saveza braka između muškarca i žene, na svadbi u Kani Galilejskoj na početku njihova zajedničkoga puta, međusobno i s Bogom, u začetku buduće obitelji.

Marija je ta koja posreduje bračnu i obiteljsku stvarnost Isusu tražeći od njega da od onoga što mi možemo ponuditi a to je najčešće samo voda učini ono što Bog daje a to je vrsno vino koje postaje simbol ne samo najizvrsnijeg pića i lijeka, već i radosti, čari i ljepote življenja. Kada se oslanjamo na Boga, gradimo svoje odnose u braku i obitelji koji tako postaju svakodnevni čas Isusova pohođenja kroz žrtvu, križ ali i uskrsnuće u vremenu u kojemu živimo idući prema vječnosti – poručio je krčki biskup.

U svojoj čestitci obitelji Matić i malenome Leopoldu starom dva mjeseca, mons. Petanjak osvrnuo se i na povijesni trenutak u kojemu se nalazi domovina Hrvatska suočavajući se s katastrofalnim i poražavajućim statističkim podatcima o smanjenju broja pučanstva. Tom prigodom im je poručio da svojom otvorenošću prema životu „unose jedno veliko svjetlo i jedan veliki optimizam koji nam svima ulijeva nadu da još uvijek ima pojedinaca i obitelji koje se ne boje života i koje ne misle da se sve mora i može unaprijed isplanirati, nego da se treba i u Božju providnost pouzdati. Mnoge su se obitelji raspale i mnogi se brakovi nisu održali jer je između muža i žene ponestalo poleta, vedrine, razumijevanja, ljubavi, molitve i pouzdanja u Boga.“

Uz poticaj da se uvijek pouzdaju u Božju prisutnost, blizinu i potporu biskup je čestitao bračnim drugovima na novom životu u njihovoj obitelji pored sinova Antonija (20), Mihovila (16), Dominika (7), Petra (4), Luke (2) i kćeri Anamarije (17) i Veronike (11).

Na kraju slavlja, čestitke obitelji Matić uputila je i malološinjska gradonačelnica Ana Kučić izražavajući radost i zahvalnost zbog tako značajnog događaja, naglašavajući važnost obitelji u rastu i razvoju svakoga djeteta kao svete zajednice ljubavi i podrške.

U ime župljana, obitelji Matić čestitala je Ana Begić izražavajući priznanje Danici i Anti, nazivajući nju njegovom „zvijezdom“, a njega njezinim „sidrom i svjetionikom“ na putu odvažnosti, predanja i hrabrosti koji svojim svakodnevnim životom i radom, molitvom i žrtvom te bezuvjetnim prihvaćanjem svakog novog života u bračnoj ljubavi, otvorenosti i složnosti čine svijet ljepšim i boljim! Nadahnjujući se na Hvalospjevu ljubavi (1 Kor 13), zahvalila im je na primjeru one prave ljubavi „koja je velikodušna, dobrostiva, koja se ne hvasta i ne nadima se. Nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo, ne raduje se nepravdi, a raduje se istini. Sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada i sve podnosi. I to osam puta!“

Najstariji sin u obitelji Matić, Antonio, u ime braće i sestara zahvalio je mami Danici i tati Antonu podsjećajući ih na ključne trenutke koji su obilježili njihove živote urezujući im se u pamet i srce djelima ljubavi oca i majke, na čemu su im neizmjerno zahvalni, riječima: „Volimo vas!“

Uz zahvalu biskupu Ivici, kojemu je ovo treće krštenje djeteta u obitelji Matić, najstariji sin je poručio: „Volimo vas, vi ste dio naše velike obitelji!“

Na samome kraju, Borka Karčić zahvalila je u ime svih nazočnih biskupu Petanjku što je svojom nazočnošću euharistijsko, obiteljsko i župno slavlje učinio svečanijim. Time ste pokazali „da se vi i Crkva opredjeljujete za Život poput našega Učitelja koji je rekao ‚Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju!‘ Hvala vam!“, rekla je Karčić.

Uz biskupa, misu su suslavili malološinjski župnik don Robert Zubović, župni vikar don Andrija Živković i biskupov tajnik don Josip Karabajić, a posluživali su brojni ministranti. Misna čitanja i molitvu vjernika pročitali su članovi obitelji Matić. Pjevanje je predvodio župni zbor pod ravnanjem Brune Vlakančić.

„U crkvi se moglo osjetiti posebno svečano ozračje slavlja u čast životu kojemu su bračni par Danica i Anton otvoreni u potpunosti, postajući tako primjer i poticaj u prihvaćanju dara života od Boga. Živeći tako kulturu života u vremenu u kojem je upravo ta najveća vrednota na udaru sveprisutne kulture smrti, svjedoče nam da su mjesto koje mnogi u svojim odlukama prepuštaju strahu oni prepustili ljubavi, nadahnjujući se u svojem kršćanskom životu na onoj raspetoj Ljubavi, Isusu Kristu, gradeći tako u gnijezdu svoje obitelji oazu sebedarja i žrtve, milosrđa i radosti, hrabrosti i pouzdanja u Providnost. Upravo zato obitelj, u svojoj temeljnoj stvarnosti, jest i ostaje slika odnosa u samome Bogu“, poručio je župnik Zubović.

Tiskovni ured Krčke biskupije

Radio Marija

18:10 Molitva - Večernja
18:25 Glazba
18:30 Sveta misa - prijenos trodnevnice uz blagdan bl. Ozane Kotorske iz kapelice ss. dominikanki na Krugama; misno slavlje predvodi vlč. Milan Dančuo
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2020
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.