DSC 0468

Na početku drugog polugodišta, 10. siječnja 2022. u sportskoj dvorani Odgojno-obrazovnog centra Požeške biskupije biskup Antun Škvorčević predvodio je slavlje božićnog blagoslova za okupljene djelatnike i učenike Katoličke gimnazije i Katoličke osnovne škole u Požegi. Među njima je bio i Ivica Žuljević, predstojnik Ureda za katoličke škole, Ivan Bedeničić, ravnatelj Katoličke gimnazije i Frano Barišić, ravnatelj Katoličke osnovne škole. Biskup je u pozdravu zaželio da se u novoj građanskoj godini, 2022. od Isusova rođenja podsjetimo na činjenicu da nema važnijeg povijesnog događaja od onog koji je Bog pokrenuo: da Isus postane čovjekom i na taj način nam iskaže svoju neizmjernu ljubav. Istaknuo je kako je činjenica da nas Bog voli svemirski važna i njoj želimo posvetiti svoju pozornost otvaranjem vrata svoga srca u drugom polugodištu ove školske godine koje danas započinje.

Potom je vjeroučitelj Katoličke gimnazije Krunoslav Siroglavić navijestio ulomak iz Pavlove Poslanice Titu, u kojem Apostol podsjeća tko je nama Isus Krist i što zajedno s njime možemo ostvariti. Biskup je kazao kako se sv. Pavao na svoj način „muči“ opisujući što nam se dogodilo u Isusu Kristu. „Muči se“ jer on nije ljudski, nego izvanredni Božji zahvat. Pavao veli da se rođenjem Isusovim pojavila milost Božja, spasiteljica svih ljudi i odgaja nas da se odreknemo bezbožnosti, onoga što nas udaljuje od Boga i od nas samih, i na kraju nas razara. Ustvrdio je kako milost nije nešto što možemo izmjeriti na metre, staviti na vagu, nego je ona Božja naklonost prema čovjeku. To je pojasnio na primjeru majke, koja iskazuje svoju milost prema djetetu toplinom svoga srca, nježnošću, dobrohotnošću i ljubavlju, spremnom sve dati za njega. Dodao je da je to još snažnije kad Bog progovori svojom božanskom moći, tada nas spašava da ne propadnemo u svojoj prolaznosti, ranjenosti zloćom, u samoj smrti. To Pavao izražava tvrdnjom o Isusu: „on sebe dade za nas da nas otkupi od bezakonja“.

Biskup je kazao kako na početku ove godine želimo Bogu zahvaliti što postoji takva njegova milost spasiteljica, Isus Krist, sav za nas. Istaknuo je da smo Isusovim „on sebe dade za nas“ zahvaćeni u svetom krštenju. Potaknuo je djelatnike i učenike da se i ove godine trude biti milost jedni za druge, biti jedni drugima milostivi i dobri te tako očituju tko su oni u Isusu Kristu u našim katoličkim školama. Zaključujući nagovor, biskup je kazao da ćemo se škropljenjem blagoslovljenom vodom podsjetiti kako smo u vodi krštenja postali dionici Isusove spasiteljske milosti. Pozvao je učenike da trajno svjedoče kako vole Isusa Krista kao što On voli nas, te promiču u katoličkim školama civilizaciju ljubavi.

Svi nazočni popratili su molitvu pjevanjem božićnih pjesama pod vodstvom Valentine Šmitpeter. Obred blagoslova završio je tradicionalnom božićnom pjesmom „Narodi nam se Kralj nebeski“. Biskup Antun se potom u Ogojno-obrazovnom centru zadržao u razgovoru s predstojnikom Ureda za katoličke škole Žuljevićem, ravnateljima spomenutih škola Bedeničićem i Barišićem, duhovnikom navedenih škola Bošnjakom i vjeroučiteljem u Katoličkoj gimnaziji Siroglavićem.

Tiskovni ured Požeške biskupije

Radio Marija

05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju
05:50 Glazba
06:00 Anđeo Gospodnji

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Što se događa u misi? - Obred pričesti (I)

Nakon velikog „Amen“ kojim završava euharistijska molitva, cijela zajednica stoji jer je ovom molitvom nošena u Božju prisutnost i svoju budućnost u...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.