Papa F

Na misi u Domu svete Marte papa Franjo je molio za vladajuće koji su odgovorni za brigu o narodu. U propovijedi je istaknuo da u trenutcima krize trebamo biti odvažni i ustrajni u vjeri; to nije trenutak za promjene; neka nam Gospodin pošalje Duha Svetoga kako bismo bili vjerni i neka nam dade snage da ne prodajemo vjeru
Molimo danas za vladajuće koji su odgovorni za brigu o svojem narodu u ovim trenutcima krize; za šefove država, predsjednike vladā, zakonodavce, gradonačelnike, predsjednike pokrajina… – rekao je papa Franjo jutros na početku mise slavljene u kapeli Doma svete Marte. Neka im Gospodin pomogne i dade snage, jer njihov posao nije lak. I kada ima razlike među njima, da shvate kako u trenutcima krize trebaju biti vrlo ujedinjeni poradi dobra naroda, jer jedinstvo je jače od sukoba.

Danas, 2. svibnja, s nama se u molitvi sjedinjuje 300 molitvenih skupina koje se, na španjolskom jeziku, zovu „madrugadores“, odnosno ranoranioci, oni koji ustaju rano ujutro kako bi molili. Danas se, u ovom trenutku, sjedinjuju s nama – dodao je Papa. U propovijedi se osvrnuo na čitanja današnje liturgije, počevši od odlomka iz Djela apostolskih (Dj 9, 31-42) koji govori o tomu kako je jačala prva kršćanska zajednica te, utjehom Duha Svetoga, brojčano rasla. Bilo je vrijeme mira i Crkva je rasla – rekao je Papa te spomenuo dva događaja u čijem je središtu bio Petar, kada je ozdravio uzetoga Eneju i kada je vratio u život Tabitu.

Međutim, u prvoj je Crkvi bilo i teških vremena, progona, vremenā krize koja su vjernike stavljala u nevolje. O takvom nam vremenu danas govori Ivanovo Evanđelje (Iv 6, 60-69). Nakon govora o živom kruhu koji je sišao s neba, o tijelu i krvi Kristovoj koji daju vječni život, mnogi su Isusovi učenici mrmljali žaleći se da su njegove riječi tvrde. Tko ih može slušati?, govorili su. To je trenutak krize – napomenuo je Papa.

Isus je znao da se učenici žale, te ih je u toj krizi podsjetio da nitko ne može doći k Njemu ako mu nije dano od Oca. Ponovno govori o tomu kako nas Otac privlači Isusu. Tako se rješava kriza – istaknuo je Papa te dodao da od tog trenutka brojni učenici nisu više htjeli ići s Njim. Udaljili su se. Trenutak krize je trenutak izbora koji nas stavlja pred odluke koje trebamo donijeti. I ova pandemija je trenutak društvene krize – primijetio je Papa.

Evanđelje nam kaže kako je Isus upitao dvanaestoricu kane li i oni otići, a Šimun Petar mu odgovori: „Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! I mi vjerujemo i znamo: ti si Svetac Božji“. Petar, u ime dvanaestorice, ispovijeda vjeru da je Isus Sin Božji. Petar ne razumije ono što Isus govori, jesti tijelo i piti krv, ali pouzdaje se u Učitelja.

To svima nama pomaže u trenutcima krize. U tim trenutcima trebamo biti vrlo čvrsti u vjeri. Oni su učenici otišli potražiti drugog učitelja koji nije tako tvrd, kako su govorili o njemu – napomenuo je Papa te dodao – potrebna je ustrajnost, to nije trenutak za promjene, nego za vjernost i obraćenje. Mi, kršćani, moramo naučiti upravljati trenutcima mira, kao i krize. Neka nam Gospodin pošalje Duha Svetoga kako bismo se znali oduprijeti napastima u trenutcima krize i kako bismo znali biti vjerni prvim riječima, u nadi da ćemo poslije živjeti u trenutcima mira. Neka nam Gospodin dade snage da u trenutcima krize ne prodajemo vjeru – rekao je na kraju papa Franjo.

Datum 2.5.2020.

Radio Marija

09:00 Caritas – srce i ruke Crkve – ur. i vod.: Stjepan Moškatelo
09:45 Glazba
10:05 Vijesti iz nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu; ur. i vod.: mons. Antun Sente, ml.
10:15 Glazba

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.