Papa F

Na misi u Domu svete Marte papa Franjo je molio za vladajuće koji su odgovorni za brigu o narodu. U propovijedi je istaknuo da u trenutcima krize trebamo biti odvažni i ustrajni u vjeri; to nije trenutak za promjene; neka nam Gospodin pošalje Duha Svetoga kako bismo bili vjerni i neka nam dade snage da ne prodajemo vjeru
Molimo danas za vladajuće koji su odgovorni za brigu o svojem narodu u ovim trenutcima krize; za šefove država, predsjednike vladā, zakonodavce, gradonačelnike, predsjednike pokrajina… – rekao je papa Franjo jutros na početku mise slavljene u kapeli Doma svete Marte. Neka im Gospodin pomogne i dade snage, jer njihov posao nije lak. I kada ima razlike među njima, da shvate kako u trenutcima krize trebaju biti vrlo ujedinjeni poradi dobra naroda, jer jedinstvo je jače od sukoba.

Danas, 2. svibnja, s nama se u molitvi sjedinjuje 300 molitvenih skupina koje se, na španjolskom jeziku, zovu „madrugadores“, odnosno ranoranioci, oni koji ustaju rano ujutro kako bi molili. Danas se, u ovom trenutku, sjedinjuju s nama – dodao je Papa. U propovijedi se osvrnuo na čitanja današnje liturgije, počevši od odlomka iz Djela apostolskih (Dj 9, 31-42) koji govori o tomu kako je jačala prva kršćanska zajednica te, utjehom Duha Svetoga, brojčano rasla. Bilo je vrijeme mira i Crkva je rasla – rekao je Papa te spomenuo dva događaja u čijem je središtu bio Petar, kada je ozdravio uzetoga Eneju i kada je vratio u život Tabitu.

Međutim, u prvoj je Crkvi bilo i teških vremena, progona, vremenā krize koja su vjernike stavljala u nevolje. O takvom nam vremenu danas govori Ivanovo Evanđelje (Iv 6, 60-69). Nakon govora o živom kruhu koji je sišao s neba, o tijelu i krvi Kristovoj koji daju vječni život, mnogi su Isusovi učenici mrmljali žaleći se da su njegove riječi tvrde. Tko ih može slušati?, govorili su. To je trenutak krize – napomenuo je Papa.

Isus je znao da se učenici žale, te ih je u toj krizi podsjetio da nitko ne može doći k Njemu ako mu nije dano od Oca. Ponovno govori o tomu kako nas Otac privlači Isusu. Tako se rješava kriza – istaknuo je Papa te dodao da od tog trenutka brojni učenici nisu više htjeli ići s Njim. Udaljili su se. Trenutak krize je trenutak izbora koji nas stavlja pred odluke koje trebamo donijeti. I ova pandemija je trenutak društvene krize – primijetio je Papa.

Evanđelje nam kaže kako je Isus upitao dvanaestoricu kane li i oni otići, a Šimun Petar mu odgovori: „Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! I mi vjerujemo i znamo: ti si Svetac Božji“. Petar, u ime dvanaestorice, ispovijeda vjeru da je Isus Sin Božji. Petar ne razumije ono što Isus govori, jesti tijelo i piti krv, ali pouzdaje se u Učitelja.

To svima nama pomaže u trenutcima krize. U tim trenutcima trebamo biti vrlo čvrsti u vjeri. Oni su učenici otišli potražiti drugog učitelja koji nije tako tvrd, kako su govorili o njemu – napomenuo je Papa te dodao – potrebna je ustrajnost, to nije trenutak za promjene, nego za vjernost i obraćenje. Mi, kršćani, moramo naučiti upravljati trenutcima mira, kao i krize. Neka nam Gospodin pošalje Duha Svetoga kako bismo se znali oduprijeti napastima u trenutcima krize i kako bismo znali biti vjerni prvim riječima, u nadi da ćemo poslije živjeti u trenutcima mira. Neka nam Gospodin dade snage da u trenutcima krize ne prodajemo vjeru – rekao je na kraju papa Franjo.

Datum 2.5.2020.

Radio Marija

10:30 Virovitice, grade moj - tema: Kazalište Virovitica; gost: Tomislav Pintarić, ravnatelj; ur. i vod.: Božidar Biondić
11:15 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sveti Josip – pravedan

  Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

FG-TAB.png

VG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.