Papa Franjo je na općoj audijenciji podijelio promišljanje o očinstvu svetoga Josipa, moleći da nijedno dijete ne bude lišeno očinske ljubavi.
Nastavljajući ciklus kateheza posvećenih svetome Josipu, u središtu Papina razmišljanja bilo je Josipovo očinstvo. U Lukinom i Matejevom evanđelju, primijetio je Sveti Otac, Josipa se predstavlja kao Isusovog “poočima”.

Časna praksa posvajanja
Praksa posvojenja bila je mnogo učestalija u antičkom vremenu na Istoku nego u našim društvima, kazao je Papa, navodeći primjer kako se u starome Izraelu zahtijevalo da muškarac oženi ženu udovicu svog preminulog brata, ako je umro bez muškog nasljednika (Pnz 25, 5 – 6). U tom bi slučaju u zakonskom smislu otac prvorođenom sinu iz tog braka bio preminuli muškarac, osiguravajući tako nasljednika i očuvanje imovine preminuloga.

Institucija očinstva uključivala je i pravo da se imenuje sina, kako je Josip učinio s Isusom, čime ga je pravno priznao. U stara vremena, ime je predstavljalo sažetak identiteta osobe. Promjena imena značila je promjenu samog sebe, objasnio je Papa, dajući primjere kako je Bog promijenio Abramovo ime u Abraham, a Jakovljevo u Izrael – oba su uključivala promjenu identiteta patrijarha. Svjestan toga, Josip je već znao da je Bog, pravi otac, pripremio ime za svoga Sina koje znači "Gospodin spašava“.

Postati roditelj
U nastavku kateheze Papa se usredotočio na očinstvo i majčinstvo, ističući kako ljudi postaju roditelji preuzimajući odgovornost za svoju djecu. Očevi se ne rađaju, već se ocem postaje. Muškarac ne postaje otac jednostavno rođenjem djeteta, već preuzimajući odgovornost da se brine za to dijete. Kada god čovjek prihvati odgovornost za život drugoga, on na neki način toj osobi postaje otac, rekao je papa Franjo, citirajući apostolsko pismo Patris Corde.

Govoreći o posvojenju, Papa je rekao kako Josip pokazuje da ono nije temeljeno na sekundarnoj vezi s djetetom. Ova vrsta izbora jedan je od najuzvišenijih oblika ljubavi i roditeljstva, naglasio je. Koliko djece na svijetu čeka da se netko brine o njima, rekao je Papa. A koliko supružnika želi biti roditelji, a ne mogu to učiniti iz bioloških razloga; ili već imaju djecu no žele podijeliti ljubav svoje obitelji onima kojima je to zakinuto.

Posvajanje je vrijedan "rizik“
Papa Franjo ohrabrio je obitelji koje su voljne neka izaberu put posvojenja i "preuzmu rizik prihvata djece“. Dodajući komentar, osvrnuo se i na "demografsku zimu“ u nekim dijelovima svijeta i pozvao bračne parove neka prihvate djecu – bilo prirodnim rođenjem ili posvajanjem – umjesto da kupuju sve više pasa i mačaka na mjesto djece. Imati dijete, naglasio je, bilo prirodno ili posvajanjem, uvijek je rizik. No riskantnije je ne imati ih, negirati očinstvo i majčinstvo, bilo ono realno ili duhovno. Nadalje, Sveti Otac je pozvao civilne institucije da promiču zakonito posvojenje ozbiljnim praćenjem, ali i pojednostavljivanjem potrebne procedure za ostvarenje sna tolikog broja djece koja trebaju obitelj.

Očinska ljubav
Naposljetku, Papa je molio neka nijedno dijete ne bude lišeno očinske ljubavi. Neka sveti Josip zaštiti i pruži svoju pomoć siročadi, molio je, i neka se zalaže za parove koji žele imati dijete. Katehezu je zaključio molitvom svetom Josipu:

Sveti Josipe,
ti koji si ljubio Isusa očinskom ljubavlju,
budi blizak brojnoj djeci koja nemaju obitelj,
i koja žele oca i majku.
Podrži parove koji ne mogu imati djecu,
pomozi im da kroz ovu patnju otkriju veći plan,
Pobrini se da nikome ne nedostaje dom, povezanost,
osoba koja se brine o njemu ili njoj;
i liječi sebičnost onih koji se zatvaraju životu,
da otvore svoje srca ljubavi. Amen.

(Vatican news - ps)

Radio Marija

23:30 Hrvatski program Radio Vatikana
23:40 Glazba
00:00 Lijepa naša domovino - hrvatska himna; Posvetna molitva sv. Josipu
00:03 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - Evo Jaganjca, evo Mesije

Hvala ti, Gospodine, što si nam poslao Preteču, Krstitelja, koji nam pokazuje da si ti sveto Janje – žrtveni Jaganjac Božji. Daj da ga kao učenici...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.