NG Dakovo 4

ĐAKOVO (TU) – „Bog je na osobit način blagoslovio krilo Blažene Djevice Marije koja je rodila utjelovljenoga Sina Božjega. On je vrhunac blagoslova kojega je Bog izlio na ljudski rod… Pridružimo se i mi Blaženoj Djevici Mariji, sv. Josipu i svima onima koji su došli u betlehemsku štalicu pokloniti se novorođenome Djetetu Isusu i zamolimo njega – Kralja mira, za mir i radost u srcu, koje samo on može dati i koji su plod dara njegove ljubavi, milosrđa i oproštenja“, rekao je nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, uvodeći u svečano misno slavlje u đakovačkoj prvostolnici u subotu, 1. siječnja 2022. na svetkovinu Bogomaterinstva BDM, svima poželjevši ‘sretnu i blagoslovljenu godinu koju ovim danom započinjemo’.

Uz pomoćnog biskupa Ivana Ćurića suslavili su kanonici: mons. Josip Bernatović, mons. Luka Marijanović i mons. Luka Strgar, ravnatelj UZUK-a preč. Mato Gašparović, kancelar Nadbiskupijske kurije vlč. Drago Marković te tajnik Nadbiskupskog ordinarijata vlč. Domagoj Lacković. Posluživao je đakon Bernard Prelčec, a slavlje je pjesmom pratio Mješoviti katedralni zbor.

NG Dakovo 1

Započinjući homiliju, nadbiskup se osvrnuo na naviješten evanđeoski odlomak u kojemu gotovo da je, kako je rekao, u kratkim napomenama naznačeno da Marijino Materin­stvo nije tek biološka i trenutačna činjenica, nego stav, držanje, proces: ona počinje pratiti svoga Sina na njegovu ži­votnom putu i, kako znamo, dopratit će ga sve do smrti, bit će među apostolima među koje dolazi uskrsli Isus i bila je s njima i na dan rođenja Crkve tj. na Duhove.

NG Dakovo 3

„Dok u takvom raspoloženju i mi danas u sebi s BDM pohranjujemo božićno otajstvo i dok božićne događaje prebiremo u svom srcu, osjećamo se obdareni Božjim blagoslovom i jedni drugima izražavamo dobre želje za godinu koju smo započeli. No, naše čestitke i dobre želje ne bi smjele ostati sužene i zatvorene na pojedinačne i obiteljske prilike te na samo naše hrvatsko društvo. Biblijska čestitka što smo je čuli u današnjem prvom čitanju nas poučava da naše čestitke trebaju biti otvorene za mir i blagostanje za čitav ljudski rod“, istaknuo je nadbiskup Hranić, ukazujući nadalje kako se susrećemo s teškim gaženjem izvornoga Božjega nauma u Isusu Kristu, prema kojemu smo svi mi ljudi braća i sestre koji smo pozvani živjeti u uzajamnom poštovanju, pravdi i ljubavi.

NG Dakovo 4

Posvjestivši kako je mir dar Utjelovljenoga Sina Božjega, ali je isto tako svaki čovjek na svom mjestu i u svojoj službi graditelj mira, nadbiskup je podsjetio kako se današnji dan u Crkvi od 1968. obilježava i kao Svjetski dan mira, uz koji nam pape, od sv. Pavla VI. do danas, svake godine upućuju svoju poruku. U nastavku homilije protumačio je ovogodišnju poruku pape Franje, naslovljenu Međugeneracijski dijalog, obrazovanje i rad: sredstva za izgradnju trajnoga mira.

Radio Marija

23:40 Glazba
00:00 Lijepa naša domovino - hrvatska himna; Posvetna molitva sv. Josipu
00:03 Glazba
00:30 Oči u oči – tema: „Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji!“ (Mt 28,18); ur. i vod.: Božo Barun

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - Evo Jaganjca, evo Mesije

Hvala ti, Gospodine, što si nam poslao Preteču, Krstitelja, koji nam pokazuje da si ti sveto Janje – žrtveni Jaganjac Božji. Daj da ga kao učenici...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.