DSC05163


Na drugu nedjelju po Božiću, 2. siječnja 2022. požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je Župu Kraljice Svete Krunice u Novoj Gradiški, predvodio u župnoj crkvi euharistijsko slavlje i krstio Jakova, peto dijete roditelja Karla i Marine Rajh. Župnik Mario Matijević pozdravio je biskupa Antuna i u ime župne zajednice izrazio mu dobrodošlicu. Biskup je okupljenim vjernicima čestitao Božić i zaželio blagoslovljenu Novu godinu. Posebnu čestitku uputio je roditeljima Rajh, koji su donijeli svoje peto dijete na krštenje, zahvalivši im na ponovnom opredjeljenju za život. Kazao je da će ono u svetom krštenju biti povjereno Isusu Kristu, koji je je postao jednim od nas da bi položio sebe za nas na križu i obdario svojom uskrsnom pobjedom.

DSC05119

Započinjući homiliju, biskup je ispripovjedio kako mu je jedan poznanik rekao da ne prima čestitke za Novu godinu, jer sve što svakodnevno doživljavamo ispunjeno je strahom i ništa se ne mijenja na početku godine. Valja nam se zaustaviti pred pitanjem kakva će biti ova godina, označena neznanjem s obzirom na koronavirus i ugrozu koju on uzrokuje, kao i s obzirom na druga pitanja koja stvaraju nedoumicu i ulijevaju strah, kazao je biskup. Slušajući nositelje javnih dužnosti kod nas, gledajući televiziju, čitajući razne portale i promišljajući u ljudskim koordinatama susrećemo se s procjenama o tome kakva bi mogla biti ova godina iz naše uske perspektive. No, u naviještenim svetim čitanjima progovorio nam je Bog, ocrtavajući ono što mi jesmo i što se s nama može dogoditi iz njegovih mogućnosti, ustvrdio je biskup. Upitao je sudionike slavlja vjeruju li više onome što im ljudi pripovijedaju ili onome što im Bog obznanjuje. Na temelju ulomka iz Pavlove Poslanice Efežanima, naviještenog u drugom čitanju, biskup je prikazao što su to Božje mogućnosti. Istaknuo je kako Apostol blagoslivlja Boga i Oca Gospodina našega Isusa Krista, koji nam je u njemu objavio tko je on za nas i tko smo mi njemu. On nije neko hladno biće koje nitko i ništa ne zanima, nego Otac koji voli svakog čovjeka. Božja ljubav nije neko mrtvo, nego životvorno stanje, kako je to posvjedočio Isus Krist svojom mukom, smrću i uskrsnućem. Biskup je kazao kako nas vjera u to da nad našim postajanjem na ovom svijetu bdije jedno veliko očinsko srce koje ljubi, oslobađa od straha i ispunja odvažnošću da prihvatimo patnje i samu smrt kao sastavni dio našega zemaljskog hoda, odbijajući napast da u sebičnim užitcima i slavi težimo postići životni uspjeh.

DSC05125

Uvjerava nas sv. Pavao pišući Efežanima da nas je Bog ljubavlju svojom izabrao za svoje sinove i kćeri, predodredio za posinstvo, zamilovao u ljubljenome. To smo mi po izabranju Božje ljubavi, ustvrdio je biskup i još jedanput postavio pitanje nazočnima vjeruju li na početku nove godine više Bogu nego li nekom drugom. Obrazložio je kako se vjerujući Bogu mi predajemo u njegove ruke i živimo od svakodnevnog susreta s njime. Istaknuo je da se na taj način oslobađamo od privezanosti na same sebe, od sebičnosti koja nam priječi da po drugome pronađemo smisao svoga postojanja i ostvarujemo veličinu u malenosti. Upozorio je na važnost činjenice da nitko od nas nije mogao samoga sebe pozvati u postajanje i da smo do smrti na različite načine vezani za druge, te su oni ključ naše uspješne sadašnjosti i smislene budućnosti. Ljubav naime, kojom nam pristupaju drugi i mi njima uvodi nas u krug onog Božjeg životvornog dinamizma o kojem govori sv. Ivan u današnjem evanđelju. Biskup je kazao da je s tih polazišta važno promišljati i sadašnje stanje pandemije koronavirusa, kako se ne bismo svrstavali među one koji troše snage i vrijeme na uzaludne priče i akcije. Istaknuo je da je ljubav uvijek povezana s mudrošću, o kojoj smo čuli u današnjem prvom čitanju. Mudrost je dar Božji koji uvide do kojih dolazimo znanstvenim putem povezuje sa srcem. Ako odvojimo um od srca, ostajemo samo na onome što je ljudsko, u opasnosti smo i s obzirom na koronavirus djelovati jednodimenzionalno i biti na putu izgubljenosti, kazao je biskup.

DSC05145

Na temelju evanđeoskog ulomka u kojem sv. Ivan govori o Riječi, biskup je istaknuo kako je Riječ zapravo Božja mudrost pretvorena u konkretni čin, po kojem je sve dozvano u postojanje. Upozorio je da evanđelist Ivan obznanjuje ono što je iz mogućnosti Božje mudrosti njegovom Riječju postalo. Istaknuo je kako to može stvarati određene poteškoće suvremenom čovjeku koji se kreće u okviru onoga što može proizvesti iz svojih vlastitih mogućnosti. Biskup je spomenuo kako je upravo u takvom ozračju potrebno podsjećati da mi nismo proizvedeni, nego smo postali ljudi. Ustvrdio je kako niti smisao našeg života nije u onom što ćemo proizvesti svojim rukama, nego što ćemo Božjim darom postati surađujući s njime na zemlji. Ne znamo do kraja izreći svu istinu o nama i stvarnosti oko sebe, ali u Isusu Kristu vjerom otkrivamo da smo bića koja je ljubav pozvala u postojanje, te nismo prepušteni vlastitim nemoćima, jer ljubav neće dopustiti da skončamo u ništavilu. Naša ukorijenjenost u navedene koordinate Božjeg života najdublji je razlog da na početku ove godine ne budemo ispunjeni strahom nego nadom. Povjeravajući u krštenju maloga Jakova onoj moći Božjoj koja je progovorila u Isusu Kristu, u njegovoj muci, smrti i uskrsnuću, roditelji Karlo i Marina Rajh svjedoče oslobođenost od straha za život svoga djeteta, ustvrdio je biskup Antun.

DSC05152

Na svršetku misnog slavlja biskup je čestitao roditeljima Rajh na krsnom preporođenju njihova djeteta, osobito što svojim opredjeljenjem za život služe budućnosti Crkve i naroda. Uputio je zahvalu nazočnom ministrantu Luki Gubiću za vjernost i požrtvovnost u desetogodišnjem služenju oltaru, koji danas završava tu službu. Istaknuo je potom kako postoji određena poveznica između voditelja župnog pjevačkog zbora Lovre Tkalčeca, kojeg je biskup prvoga krstio u ovoj novoizgrađenoj novogradiškoj župnoj crkvi Kraljice Svete Krunice kao dijete iz obitelji s brojnom članovima i krštenja malog Jakova, petog djeteta u obitelji Rajh, poželjevši mu da se i on uskoro svrsta među one koji vole Boga i iskazuju mu slavu u svojoj župnoj crkvi. Potaknuo je vjernike na suradnju sa župnikom Mariom Matijevićem, koji je na početku svoga služenja u ovoj novogradiškoj župi. Nakon svete mise biskup Antun se u prostorima župnog doma zadržao u razgovoru s članovima spomenute obitelji i uručio im darove.

DSC05171

Izvor: Požeška biskupija

Radio Marija

22:30 Upoznajmo Bibliju
22:50 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje
23:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - Evo Jaganjca, evo Mesije

Hvala ti, Gospodine, što si nam poslao Preteču, Krstitelja, koji nam pokazuje da si ti sveto Janje – žrtveni Jaganjac Božji. Daj da ga kao učenici...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.