cq5dam.thumbnail.cropped.750.422 20211227


Blagdan je Svete Obitelji, a papa Franjo se u nagovoru prije molitve Anđeoskog pozdravljenja 26. prosinca usredotočio upravo na poniznu i jednostavnu nazaretsku obitelj ističući kako svi potječemo iz obitelji te da je potreban svakodnevan trud kako bi obitelj zajedno rasla.
Obitelj je priča iz koje potječemo – prvi je to aspekt koji je Papa naglasio pred vjernicima na Trgu svetoga Petra u svom uobičajenom nedjeljnom nagovoru. Osvrnuvši se na evanđelje nedjeljne liturgije, Papa je govorio kako je prekrasno vidjeti Isusa umetnutog u svakodnevnim obiteljskim odnosima koji su rasli i razvijali se u nježnosti i brizi njegovih roditelja. To je važno i za nas, istaknuo je, dolazimo iz priče koju čine ljubavne veze i osoba kakva jesmo danas rođena je ne toliko zbog materijalnih dobara kojima se koristimo, već iz ljubavi koje smo primili u krilu obitelji. Možda nismo rođeni u iznimnoj obitelji, lišenoj problema, napomenuo je Papa, ali to je naša priča, svatko treba pomisliti - to je moja priča, to su naši korijeni – ako ih odsiječemo, život presahne! Bog nas nije stvorio da budemo usamljeni čuvari, nego da hodimo zajedno, kazao je, pozivajući neka molimo za svoje obitelji.

Drugi vid koji je istaknuo jest da je potrebno svakodnevno učenje kako bi se postala obitelj. Čak u evanđelju vidimo kako ni u Svetoj Obitelji nije sve išlo glatko: bili su neočekivani problemi, anksioznosti, patnje. U evanđeoskom odlomku nedjeljne liturgije nakon tri dana traženja, Marija i Josip su pronašli Isusa u hramu, na što im on odgovara da mu je biti u onome što je Oca njegova, a oni nisu razumjeli. Treba im vremena kako bi naučili upoznati svoga sina. Tako bude i s nama, primijetio je Sveti Otac – svakoga dana obitelj mora naučiti kako slušati i razumjeti jedni druge, kako hoditi zajedno, suočiti se s konfliktima i teškoćama. Svakodnevni je to izazov koji se nadilazi ispravnim stavom, malim djelima, brigom za detalje naših odnosa.

Primjer kako se to čini možemo pronaći u Mariji, koja Isusu govori kako su ga njegovi roditelji zabrinuto tražili – u Svetoj Obitelji prije „ja“ dolazi „ti“, objasnio je Papa. Kako bi se zaštitio sklad u obitelji, treba se boriti protiv „ja“ diktature, naglasio je. Opasno je kada, umjesto međusobnog slušanja, okrivljavamo jedni druga za pogreške: umjesto da pokažemo brigu za drugoga, usmjereni smo na vlastite potrebe; umjesto dijaloga izoliramo se svojim mobitelima; međusobno se optužujemo, ponavljajući iste fraze, postavljajući staru scenu u kojoj svaka osoba želi biti u pravu i koja uvijek završava hladnom šutnjom.

Papa je ponovio savjet neka se obitelj navečer nakon svega pomiri. Nikada ne idite u krevet a da niste sklopili mir, inače će sutradan biti „hladni rat“! Opasno je to,upozorio je, jer započinje priču prijekora i ogorčenja. Koliko puta, nažalost, nastaju i rastu sukobi unutar domova zbog dugotrajne šutnje i neobuzdane sebičnosti, što ponekad završi čak i fizičkim i moralnim nasiljem. To razdire sklad i ubija obitelj, upozorio je papa Franjo. Pretvorimo „ja“ u „ti“, pozvao je, potičući i na svakodnevnu zajedničku molitvu za dar mira. Na kraju, Sveti Otac je pozvao sve - roditelje, djecu, Crkvu i društvo – neka se posvete održavanju, obrani i zaštiti obitelji koje je, istaknuo je – naše blago, te molio Djevicu Mariju neka štiti naše obitelji.

(Vatican news - ps)

Radio Marija

00:00 Lijepa naša domovino - hrvatska himna; Posvetna molitva sv. Josipu
00:03 Glazba
00:30 Oči u oči – tema: „Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji!“ (Mt 28,18); ur. i vod.: Božo Barun
01:30 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - Evo Jaganjca, evo Mesije

Hvala ti, Gospodine, što si nam poslao Preteču, Krstitelja, koji nam pokazuje da si ti sveto Janje – žrtveni Jaganjac Božji. Daj da ga kao učenici...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.