21 duh obn ml adv 05

Adventska duhovna obnova za mlade Dubrovačke biskupije održana je u subotu, 18. prosinca, u crkvi Svetog Križa u Gružu u Dubrovniku, a predvodio ju je pater Stjepan Ivan Horvat, misionar Krvi Kristove. Na duhovnoj obnovi sudjelovalo je osamdesetak mladih.

Na početku susreta okupljene je pozdravila predsjednica Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije Ana Marčinko te je ujedno i zahvalila župniku, kapelanu i župi Svetog Križa koji su mladima otvorili vrata svojih prostora i radosno ih primili.

Kao smisao duhovne obnove istaknuto je to da se mladi trebaju približiti Gospodinu. Zapitati se što je to u njihovom životu na čemu mogu poraditi da bi živjeli vjerodostojno. „Iako je lakše živjeti tako da drugi ne znaju da smo vjernici, trebamo se ipak zapitati što možemo činiti da Gospodina bude više u našem životu. Zahtjevno je i teško, ali je i vrijedno“, poručio je p. Horvat.

Shvatiti smisao došašća

Kako bi mladi počeli s radom na sebi, prvo trebaju shvatiti smisao došašća. Predvoditelj duhovne obnove definirao ga je kao radosno iščekivanje Božića, a ne teško i naporno razdoblje. Naglasio je kako ovo kratko vrijeme koje je preostalo mladi trebaju iskoristiti da pokažu želju da cijene blagdan Božića. Iako sami vjernici često postanu uspavani u došašću i dopuštaju da njihovo raspoloženje ovisi o atmosferi stvorenoj na temelju komercijalističke ponude, zapravo bi bez obzira na to trebali biti radosni.

Osvrnuo se i na značenje sakramenta ispovijedi u životima mladih ljudi. Iako se često čini besmislenim ispovijedati se jer su svjesni da će opet sagriješiti „grijesi nisu najvažnija stvar u ispovijedi“, kazao je. Smisao je u pokazivanju želje za pokajanjem, pomirenjem i popravljanjem. Potaknuo ih je da ovo vrijeme iskoriste kao priliku da zatraže oprost od drugih, ali isto tako i da drugima daju oproštenje.

 21 duh obn ml adv 06

Vjerodostojnost i iskrenost su uvijek progonjene

Nakon prvog dijela kateheze uslijedila je kratka pauza. U drugom dijelu programa duhovne obnove predvoditelj Horvat se prisjetio nekoliko vrlo teških trenutaka za vrijeme svoje službe kada se susreo s pitanjem patnje. „Smisao patnje treba promatrati kroz križ Isusa Krista. Patnja nije ona koja je konačna jer život ne završava smrću. Duhovni život nisu pravila nego odnos sa živim Bogom. Zato je naša smrt samo jedan prijelaz, ne kraj,“ poručio je.

Istaknuo je kako baš ovakvi programi pomažu mladoj osobi da izgradi taj odnos s Bogom te potaknuo mlade da se zapitaju koliko je njihov život svjedočanstvo za druge koji Gospodina još uvijek nisu upoznali. Prisjetio se nekoliko situacija za vrijeme rada kao evangelizator na Woodstocku u Poljskoj. Bio je jedan od stotinjak evangelizatora koji su za vrijeme zabava obilazili sudionike koji su se danima bez kontrole zabavljali. Prepričao je kako je upoznao mladog čovjeka koji mu je počeo govoriti o tome kako je razočaran u Crkvu, u svećenika na svojoj župi i objašnjavao mu je zašto je prestao ići na svetu misu. Isprve je namjera tog mladog čovjeka bila izvrijeđati ga, ali na kraju je taj razgovor potrajao oko dva sata. „Vjerodostojnost i iskrenost su uvijek progonjene, ali smo na to pozvani“, rekao je predvoditelj duhovne obnove i dodao: „Iako je uvijek lakše odustati, bolje je ustrajati u svojoj namjeri.“

 21 duh obn ml adv 08

Bog nas poznaje i ne odustaje od nas

Pater Horvat je također svjedočio Božjem pozivu. Prepričao je svoj životni put počevši od toga da je rođen u kršćanskoj obitelji u kojoj je čitav život imao veliku potporu svojih roditelja. No, ipak je odabrao malo drugačiji životni put ispunjen buntovništvom i izlascima. S vremenom je počeo pričati o svojim problemima sa svećenicima, redovito se ispovijedati i ići na svetu misu. Imao je priliku provesti vrijeme u samostanu Misionara Krvi Kristove gdje je po prvi put osjetio Božji poziv. Osvrćući se na vlastiti primjer, naglasio je kako Boga često pokušavamo zamijeniti na mnoge druge načine. Kroz karijeru, uspjeh, novac i ostale sporedne stvari, no to nikad ne donosi mir i zadovoljstvo kao istinski odnos s Bogom. „On zna ono što te muči, On poznaje tvoje rane. Ali ni tada ne odustaje od nas. Zamislite samo kolika je to ljubav,“ poručio je pater Horvat za kraj.

Nakon kateheze je uslijedilo klanjanje pred Presvetim tijekom kojeg su mladi imali priliku za ispovijed. Na klanjanju i ispovijedi mladima su se pridružili don Hrvoje Katušić, delegat s ovlastima generalnog vikara i fra Anto Gavranović, kapelan župe Svetog Križa.

Duhovna obnova završila je euharistijskim slavljem koje je predvodio pater Horvat, a slavlje je animirao „Speramus“.

Adventska duhovna obnova održava se u organizaciji Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije.

21 duh obn ml adv 07

 

Izvor: Dubrovačka biskupija

 

Radio Marija

09:45 Glazba
10:05 Vijesti iz Sisačke biskupije - ur. i vod.: Stjepan Vego
10:15 Glazba
10:30 Radio knjižara - nova izdanja Glasa Koncila predstavlja Ines Ćurković

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - Evo Jaganjca, evo Mesije

Hvala ti, Gospodine, što si nam poslao Preteču, Krstitelja, koji nam pokazuje da si ti sveto Janje – žrtveni Jaganjac Božji. Daj da ga kao učenici...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.