1639775194244

Biskup Antun Škvorčević pohodio je 17. prosinca požešku Kaznionicu i predvodio euharistijsko slavlje za djelatnike i osobe koje se nalaze u toj ustanovi. Koncelebrirali su zatvorski dušobrižnik Ivica Bošnjak i tajnik Matej Siluković. U uvodnoj riječi biskup Antun pozdravio je prisutne na čelu s upraviteljem Kaznionice Zvonimirom Leopoldovićem te je kazao kako ih Požeška biskupija nije zaboravila niti u vrijeme kad nije bilo moguće susretati se s njima, i da ih svakodnevno uključuje u molitvu. Dodao je da ovaj susret ima nemalo duhovno značenje jer im pomaže da otvore Bogu svoja srca i savjesti kako bi on u njima ostvarivao svoje djelo.

Na početku homilije biskup je zatvorenike podsjetio da se po Božjoj prisutnosti u njihovim srcima ostvaruje najbolje stanje postojanja. Istaknuo je važnost slušanja Božje riječi i primanju svete pričesti, po kojima postajemo dionici Božjeg nauma o nama. Kazao je kako prvo čitanje iz Knjige postanka najavljuje, a evanđelje rodoslovljem predstavlja Isusa kao potomka iz plemena Judina i Davidova po Josipu, Marijinu zaručniku od koje se on rodio. Podsjetio je kako je Bog na svoj način slagao povijesni mozaik ljudi po kojima je ostvarivao svoje djelo spasenja, čiji je vrhunac u Isusu Kristu, te je on svojom mukom, smrću i uskrsnućem najsnažnija odnosna točka u kojoj sva stvorena stvarnost ima svoje uporište. Biskup je upozorio na razliku između očekivanja, za čija ostvarenja nemamo jamstva, i iščekivanja utemeljenih u realnim mogućnostima. Naglasio je da Stari zavjet nije vrijeme tek nekih maglovitih očekivanja, nego iščekivanja Mesije, utemeljenih na Božjem djelovanju. Dodao je kako se nalazimo u došašću, vremenu priprave za Božić, u kojem nas Crkva po svetim slavljima uključuje u iščekivanja koja nadilaze očekivanja, jer su utemeljena u Isusovoj ljubavi na križu kojom je pobijedio smrt i u realnoj nadi da će to djelo Bog ostvariti i na nama. Biskup je pozvao sudionike slavlja da se ovog Božića ispitaju jesu li se svrstali među one koji se bave tek nekim vlastitim očekivanjima, ili su se vjerom pridružili onima koji su svoj život utemeljili u Isusa Krista te žive u njegovim realnim nadama, iščekujući da postanu u punini dionici njegove pobjede nad smrću.

Na kraju euharistijskog slavlja jedna zatvorenica predala je biskupu Antunu na dar ručni rad koji su izradile zatvorenice i zahvalila mu na dolasku u njihovu ustanovu kako bi im posvjedočio svoju blizinu. Biskup je zahvalio djelatnicima za sve što čine prema zatvorenicima, a zatvorenike potaknuo da djelatnicima iskazuju poštovanje za trud oko njihova dostojnog boravka u ovoj ustanovi. Poželio im je da njihova srca i ovog Božića budu ispunjena Božjom blizinom, svjetlom i snagom. Svoju zahvalu biskup je uputio i novom dušobrižniku Ivici Bošnjaku te pjevačima iz kuzmičke Župe, koji su u ovo slavlje unijeli raspoloženje adventske radosti.

Požeška biskupija

Radio Marija

09:00 Prigodna emisija - ur. i vod.: p. Stjepan Fridl
09:45 Glazba
10:05 Vijesti iz Sisačke biskupije - ur. i vod.: Stjepan Vego
10:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - Evo Jaganjca, evo Mesije

Hvala ti, Gospodine, što si nam poslao Preteču, Krstitelja, koji nam pokazuje da si ti sveto Janje – žrtveni Jaganjac Božji. Daj da ga kao učenici...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.