Ustati i pružiti ruku prema Bogu kada se čini da su teškoće prevladale; pohititi u pomoć bližnjemu s pouzdanjem i radosna koraka. Na četvrtu nedjelju došašća Papa je u podnevnom nagovoru potaknuo vjernike da posljednji dio puta prema Božiću prijeđu po uzoru na Mariju
Poput Marije nakon anđelova navještaja – tako je papa Franjo, u današnjem podnevnom nagovoru održanom pred brojnim vjernicima okupljenima na Trgu svetoga Petra, predložio da se žive ovi posljednji dani koji nas dijele od Božića. Na posljednjem dijelu adventskoga hoda, dopustimo da nas vode te dvije riječi. Ustati i hitati; dva su pokreta koje je učinila Marija i na koje poziva i nas da ih učinimo u vidiku Božića – rekao je Papa.

Marija ne ostaje kod kuće paralizirana brigama, ne tone u samosažaljenje i strah od nerazumijevanja, te strogih kazni kojima ju je izložila neočekivana trudnoća – u ono je vrijeme to moglo biti i kamenovanje – nego kreće na put kako bi s rođakinjom Elizabetom podijelila radost koju je nosila u srcu. Ustala je i krenula – rekao je Papa te upitao – Ali zašto valja ustati?

Zato što je Bog velik i spreman je podići nas ako mu pružimo ruku. Stoga bacimo u Njega negativne misli, strahove, koji blokiraju svaki zanos i sprječavaju nas da idemo naprijed. I činimo kao što je učinila Marija: osvrnimo se oko sebe i potražimo nekoga komu možemo biti od pomoći! Ima li neka starija osoba koju poznajem, kojoj mogu malo praviti društvo, učiniti neku uslugu, neku ljubaznost ili telefonski poziv? Pomažući drugima pomoći ćemo sebi podići se iz teškoća – rekao je Papa.

Marija hita, ali to ne znači ići uzrujano, bez daha. To znači provoditi naše dane radosna koraka, gledajući naprijed s pouzdanjem, ne povlačeći se zlovoljno, robujući jadovanju, uvijek tražeći nekoga koga ćemo okriviti. Upitajmo se stoga: kakav je moj korak? Jesam li konstruktivan ili se prepuštam melankoliji? Idem li naprijed s nadom ili se zaustavljam kako bih plakao nad sobom? Ako nastavljamo umornim korakom prigovaranja i ogovaranja, nećemo nikomu donijeti Boga – istaknuo je papa Franjo.

Imamo ići naprijed u nadi i njegujući zdrav humor, uzimajući za uzore svetoga Thomasa Morea i Filippa Nerija. Prvi čin milosrđa koji možemo učiniti bližnjemu – prema Papinim riječima – jest ponuditi mu mirno i nasmijano lice. To znači donijeti mu Isusovu radost, kao što je učinila Marija s Elizabetom.

Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja papa Franjo je izrazio blizinu stanovništvu Filipina koje je pogodio tajfun Rai koji je, prema privremenim podatcima, prouzročio najmanje stotinu žrtava. Sveti je Otac pritom potaknuo na konkretnu pomoć i duhovnu utjehu.

(Vatican News - po; aa)

Radio Marija

15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:15 Krunica - Žalosna otajstva
15:40 Glazba
16:30 Vijesti dana

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.