S biskup škvorčević

Biskup Škvorčević je uputio pismo sestrama klarisama i članovima Djela za duhovna zvanja Požeške biskupije. Pismo prenosimo u cijelosti.

Poznato vam je koliko su važni dobri i sveti svećenici kako bi Crkva mogla izvršiti poslanje naviještanja Isusove radosne vijesti i služenja čovjekovu spasenju. Na to je nedavno podsjetio i papa Franjo prigodom 160. obljetnice smrti svetog arškog župnika Ivana Marije Vianeya. Isus nas je upozorio da ne možemo računati s dovoljnim brojem radnika na Božjoj njivi, ako ne budemo s njime surađivali i za to ga molili. Gospodinove su riječi: „Žetva je velika, ali radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju“ (Lk 10,2). Smatrali smo kako na tako jasan Isusov poziv trebamo odgovoriti organizirano, te smo pozvali siromašne sestre sv. Klare da u Požegi osnuju svoj samostan i budu s nama trajne moliteljice za duhovna zvanja i posvećenje naših svećenika. Njihov dolazak u Požegu bio je poseban dar koji je Bog udijelio našoj mladoj mjesnoj Crkvi prigodom Velikog jubileja 2000. obljetnice kršćanstva. Dana 1. svibnja 2020. navršava se dvadeset godina sestarske blagoslovljene prisutnosti među nama, njihove molitve i žrtve za svećenike.

Drage sestre klarise! Od srca vam čestitam navedenu obljetnicu i zahvaljujem za vedrinu i ustrajnost kojom u strogoj klauzuri nastojite živjeti blizinu Gospodinu te u tišini svoga srca molite za nas i s nama za duhovna zvanja. Svoj boravak u Požeškoj biskupiji započele ste u marijanskom mjesecu svibnju, te bih želio uskoro zajedno s vama hodočastiti u Voćin i zahvaliti Blaženoj Djevici Mariji što vas prati svojom majčinskom ljubavlju. Po njezinu moćnom zagovoru i molitvi svetog Oca Franje i Majke Klare ustrajale u svom daljnjem vjernom svjedočenju potpune predanosti Isusu Kristu u našoj mjesnoj Crkvi.

No, vi niste same u navedenom važnom služenju. Godine 2004. osnovali smo Djelo za duhovna zvanja, te su vam se pridružili brojni molitelji iz mnogih župa naše Biskupije. Želio bih prigodom Nedjelje Dobrog Pastira, 3. svibnja 2020. podijeliti radost s više od 1300 članova našeg Djela za duhovna zvanja i izraziti duboku zahvalnost svima vama koji u jednostavnosti i skromnosti svoga života, ali velikim budnim vjerničkim srcem i spremnošću na žrtvu upravljate Gospodinu molitvu za duhovna zvanja i za vjernost svećenika u njihovu poslanju. Vi ste zajedno sa sestrama klarisama uzdignute molitvene ruke i srce naše Biskupije, te vjerujem da su one moćne poput Mojsijevih uzdignutih ruku, po kojima je izabrani narod pobjeđivao u bitkama (usp. Izl 17,11). Još više, vi svojim molitvenim žarom vršite dragocjenu zadaću na koju nas je Isus pozvao: „Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se“! (Mt 7,7). Vaše kucanje na vrata božanskog srca služba je posebnog dostojanstva u našoj Biskupiji, za koju vam iskreno čestitam i svesrdno zahvaljujem. Uvjeren sam da će Bog po vašoj molitvi i žrtvi dovoljnom broju mladih ljudi darovati svjetlo svoga Duha kako bi prepoznali da ih on zove te se hrabro odazovu postati svećenici, suradnici Isusa Krista na djelu spasenja, i posvema združeni s njime uložiti svoj život za čovjekovo vječno dobro. Uputimo Bogu svoju žarku molitvu na tu nakanu napose u Nedjelju Dobrog Pastira!

Svake prve subote u mjesecu spominjemo se u našoj katedrali svih molitelja za duhovna zvanja, sestara klarisa i članova Djela za duhovna zvanja, kako živih tako preminulih. Pozivam vas da redovito toga dana nastojite na poseban način svi biti duhovno sjedinjeni s nama u molitvi za ustrajnost u vašem služenju duhovnim zvanjima i posvećenju svećenika. Neka vas Gospodin u vašoj zauzetosti za njegovo djelo obdari svojim mirom i drugim dobrima.

Sve vas od srca pozdravljam i blagoslivljam.

Datum 29.4.2020.

Radio Marija

10:15 Glazba
10:30 Zubna putovnica – tema: Zdravlje branitelja; gost: dr. sc. Tomislav Benjak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ante Deur, saborski zastupnik; ur. i vod.: Anka Jurišić-Kvesić, dr. stom.
11:15 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.