cq5dam.thumbnail.cropped.750.422 20211208


U razgovoru za časopis „50 tisuća lica“ koji objavljuje Udruga Pridruženih zdravstvenih djelatnika (Operatori Sanitari Associati – OSA), Papa potiče njihov rad u pružanju pomoći brojnim osobama da prođu kroz svoju tamu i da se ne osjećaju sami
Razgovor pape Franje za časopis „50 tisuća lica“ razmišljanje je o nekim ključnim riječima koje se odnose na zdravlje, starost, bolest; sve su to i područja na kojima Udruga Pridruženih zdravstvenih djelatnika (Operatori Sanitari Associati – OSA) djeluje već najmanje 35 godina, posvećujući se pomoći i brizi o pacijentima, o čijim se životima često piše u spomenutoj publikaciji. Na njezinim je stranicama, ovoga mjeseca, i razgovor s papom Franjom koji u izrazu 'nježnost' ističe još veću vrijednost brige o drugima. To je način na koji se Bog učinio prisutnim u životu svakog čovjeka, posebno preko Isusa – istaknuo je Papa.

Nježnost očituje blizinu, ali ne samo kroz stručnost nego ponajviše kroz sudjelovanje u konkretnom životu ljudi – napomenuo je. To je bliskost shvaćena kao sudjelovanje, blizina, skrb i ljubav. Nadam se da nam je velika kušnja koju smo doživjeli u pandemiji vratila nostalgiju za novom bliskošću među nama. Novu nježnost.

Papa je govorio o djeci i starijim osobama, glavnim stanovnicima egzistencijalnih periferija društva koje se usredotočuje posebno na proizvodnost. Njihov se život doživljava beskorisnim – istaknuo je te dodao – Ja, međutim, vjerujem da generacijski susret između djece i starijih osoba treba biti ispunjen kulturom koja zna učiniti da se ta vrsta krhkosti susretne i integrira. Riječ je o ljudskom pitanju – objasnio je papa Franjo.

Tek kada se ponovno počnemo brinuti ponajviše o onima koji su na margini, dat ćemo znak istinske promjene. Kada radimo kako ne bi više bilo generacijskoga sukoba, i kada smognemo hrabrosti da povežemo malene i odrasle, djecu i starije osobe, tek ćemo tada iskusiti novu kvalitetu življenja u društvu.

Udruga OSA pomaže ljudima u stanu, u intimnosti njihova doma, u dimenziji brižne skrbi. Prema Papinim riječima, dom nije jednostavno neko mjesto, on je iznad svega odnos koji daje novu snagu za suočavanje s kušnjom. To ne znači – objasnio je Papa – da su zdravstvene ustanove beskorisne, nego trebaju postati krajnje rješenje u iskustvu bolesti i trpljenja. Papa hvali njihovo djelo, jer čini mogućim iskustvo patnje i bolesti u okruženju koje je sigurno ugodnije, ljudskije i sposobnije humanizirati i dio života koji, upravo stoga što je težak, čini da se osjećamo više sami, neshvaćeni i ranjiviji.

U svjetlu nedavnoga iskustva boravka u bolnici, papa Franjo zdravstvenim djelatnicima predlaže jednostavna pravila koja se, zapravo, tiču onih koji svoju službu i svoj posao žive na ljudski način. Gledati ljude u oči, promatrati ih u njihovom trpljenju nikada ih ne banalizirajući te slušati ih kako bi te osobe mogle nekomu povjeriti patnju koju proživljavaju i teškoće koje imaju. I na kraju, liječenje koje se nikada ne bi smjelo provoditi nasilno, nikada banalno i mehaničko pružanje pomoći, potpore i profesionalne usluge.

Posljednje pitanje upućeno papi Franji odnosi se na bol i smrt. Papa ističe kako, iako ne imenujući Krista, ne može se bez njega i njegova iskustva. Podsjetio je da govori često, umjesto da budu pomoć i utjeha, uzrokuju još veću patnju; ne valja bježati, trebamo ostati blizu u trenutcima kušnje, pred sablazni nedužne boli, sablazni boli nekog djeteta. Valja, osim toga, ukloniti napast od izoliranja, jer što više trpimo, to više osjećamo da i nama treba Cirenac koji će nam pomoći nositi naš križ.

Bog uvijek pronalazi način da se učini prisutnim u našem životu, čak i onda kada ga osjećamo udaljenim ili se osjećamo napušteni. To je naša snaga. Iako to ne znamo, Uskrs već djeluje u onom mraku. Tek ćemo s vremenom shvatiti da je i u najdubljoj tami skriveno svjetlo. Dok čekamo da to primijetimo možemo samo ići naprijed uzajamno si pomažući.

Hvala vam za sve što činite, jer mnogima pomažete proći kroz njihovu tamu, da se ne osjete sami, da se ne obeshrabre te da mogu živjeti i proći ono što sami ne bi nikada mogli ni proživjeti ni suočiti se s tim – istaknuo je Papa.

(Vatican News - bc - aa)

Radio Marija

23:20 Glazba
23:30 Hrvatski program Radio Vatikana
23:40 Glazba
00:00 Lijepa naša domovino - hrvatska himna; Posvetna molitva sv. Josipu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - Evo Jaganjca, evo Mesije

Hvala ti, Gospodine, što si nam poslao Preteču, Krstitelja, koji nam pokazuje da si ti sveto Janje – žrtveni Jaganjac Božji. Daj da ga kao učenici...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.