cq5dam.thumbnail.cropped.750.422 2021122


Nastavljajući katehezu o sv. Josipu, papa Franjo je uputio na općoj audijenciji 1. prosinca svim zaručnicima i mladencima promišljanje o prelasku iz "očaranosti“ koja obilježava zaljubljenost prema zreloj ljubavi koja je trajna.
Papa Franjo je na općoj audijenciji promišljao o sv. Josipu kao pravednika i zaručnika Blažene Djevice Marije.

Sveti Josip, pravednik
Osvrnuvši se na Matejevo evanđelje, Papa je primijetio kako su u drevnom Izraelu zaruke bile dio bračnih običaja. Žena, iako bi nastavila živjeti u domu svojih roditelja, već se smatrala "suprugom“ njena zaručnika. Dakle, kada se Marija našla u drugom stanju, bila je izložena optužbi za preljub, a Josip, "pravednik“ je, slijedeći zakon, ujedno odlučio iz ljubavi prema Mariji ne izložiti ju strogosti zakona nego ju tiho otpustiti.

Božji glas intervenira
Međutim, u tom se trenutku Josipu ukazao anđeo. Kako je objasnio Sveti Otac – Božji glas intervenira u Josipovo razlučivanje. Papa je istaknuo kako je važno da i svatko od nas njeguje pravedan život, a ujedno prepozna i potrebu za Božjom pomoći kako bismo razmotrili životne okolnosti iz šire perspektive.

Budući da su bili zaručeni, Marija i Josip su vjerojatno gajili snove i očekivanja za svoju budućnost, rekao je Papa. Kada je Bog "neočekivano“ intervenirao u njihove živote, iako im je bilo teško, oboje su otvorili srca za stvarnost postavljen pred njih.

Početak prave ljubavi
Život često nije onakav kakvim ga zamišljamo, primijetio je Papa, može biti teško prijeći iz "zaljubljenosti“ u „logiku zrele ljubavi“. Zaljubljenost je obilježena vrstom "očaranosti“ koja s vremenom nestaje. No upravo kada to prvo ljubavno uzbuđenje prestane, počinje prava ljubav, kazao je Papa. Ljubav ne znači da druga osoba ili naš život treba odgovarati našoj mašti, već da biramo u potpunoj slobodi preuzeti odgovornost za život kakav god došao, kao što je to učinio Josip kada je na Božju zapovijed izabrao uzeti Mariju za ženu.

Poziv kršćanskih zaručnika
Kršćanski su zaručnici pozvani svjedočiti o ljubavi poput ove, koja ima hrabrosti prijeći s logike zaljubljenosti na logiku zrele ljubavi, nastavio je Papa. Ljubav jednog para napreduje u životu i svakog dana dozrijeva.

Zaručnicima je Papa ponovio savjet neka nikada ne dopuste da dan završi bez pomirenja sa supružnikom.

Molitva sv. Josipu
Na kraju, papa Franjo je još jednom zaključio katehezu molitvom sv. Josipu:

Sveti Josipe,
Ti koji si u slobodi ljubio Mariju,
te odlučio odreći se svojih maštanja i otvoriti mjesto stvarnosti,
pomozi svakome od nas dopustiti da nas Bog iznenadi
i prihvatiti život ne kao nešto nepredvidivo čega se treba zaštiti,
već kao otajstvo koje skriva tajnu prave radosti.
Zadrži radost i radikalnost svih kršćanskih zaručnika,
uvijek svjesni
da samo milosrđe i praštanje čine ljubav mogućom. Amen.

(Vatican news - ps)

Radio Marija

09:45 Glazba
10:05 Vijesti iz Sisačke biskupije - ur. i vod.: Stjepan Vego
10:15 Glazba
10:30 Radio knjižara - nova izdanja Glasa Koncila predstavlja Ines Ćurković

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - Evo Jaganjca, evo Mesije

Hvala ti, Gospodine, što si nam poslao Preteču, Krstitelja, koji nam pokazuje da si ti sveto Janje – žrtveni Jaganjac Božji. Daj da ga kao učenici...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.