1 sv andrija 3

Župa sv. Andrije na splitskom Sućidru proslavila je svoga zaštitnika sv. Andriju u utorak, 30. Studenoga u crkvi sv. Andrije. Središnje misno slavlje predvodio je dr. fra Domagoj Runje, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, a u koncelebraciji su bili: župnik don Stipan Šurlin i đakon Ante Vrcić.

Uz prigodne pozdrave okupljenima, dr. Runje je započeo svoju propovijed ističući da je temeljna postavka kršćanskog poziva upravo poziv prve četvorice apostola, koji se dogodio na Genezaretskom jezeru, i njihov odaziv na isti. Istaknuo je da je Isus, na samome početku svog javnog djelovanja, okupio zajednicu, jer bez nje nema nasljedovanja Njegove Riječi. Da bi postigli ono što nam je svima obećano, moramo biti dio zajednice i koristiti darovane talente koji će nas dovesti k obećanju. Upravo tako učinili su Petar i Andrija, iako su za sobom ostavili lađe, sa sobom su ponijeli znanje i vještine te su na taj način, od običnih ribara postali ribari ljudi, jer je Isus, njihovo prethodno stečeno znanje i vještine prenamijenio za obraćenje naroda i navještenje Evanđelja.

U nastavku propovijedi se upitao: „Što se dogodi u svakodnevnom životu kada bacamo mreže? Događa se to da te mreže ponekad puknu, primjerice neki odnos ili slično. I što onda? Treba ih zakrpati, zar ne? Zato Isus poziva i apostole koji te mreže krpaju“. Naglasio je da svatko od nas ima svoju ulogu u Crkvi, a naše se različitosti međusobno nadopunjuju, baš kao što je svaki apostol imao svoj poziv u prvoj zajednici i čije su se različitosti nadopunjavale. To se može potkrijepiti kroz sva četiri Evanđelja, jer sva četiri govore o njihovim različitostima.

Potom je predvoditelj slavlja istaknuo posebnost Isusovog odnosa prema apostolima izdvajajući ih u odnosu prema mnoštvu koje je susretao tijekom svog djelovanja, a to se očituje u njihovom apostolskom poslanju i darovanim moćima koje su dobili po Duhu Svetom. Gledajući odnos između Andrije i Isusa, fra Domagoj ga opisuje od samoga početka kao jako zrelog, što se potvrđuje Andrijinim prepoznavanjem Isusa kao Mesije. Svoju propovijed zaključio je riječima da smo svi mi, kroz Andrijin primjer, pozvani nasljedovati i živjeti vjeru u Isusa Krista.

Na završetku mise župnik don Stipan Šurlin, čestitao je blagdan sv. Andrije svim župljanima. Zahvalio svećenicima koji su velikodušno prihvatili sudjelovanje u pripravi i slavlju nebeskog zaštitnika župe, te pozvao da iskoristimo povlasticu, zagovor apostola i učenika Gospodinova, koju nam je Otac nebeski udijelio.

Svečanom misnom slavlju prethodila je trodnevica koju su predvodili: don Ivo Bezina, don Franjo-Frankopan Velić i don Jure Lovrinčević. Na sam blagdan misna slavlja su još predvodili: župnik don Stipan Šurlin i don Slavko Volarević.

 

Radio Marija

09:00 Nadom nošeni - tema: Autizam - što (ne) znamo?; gost: izv. prof. dr. sc. Sanja Šimleša; ur. i vod.: Iva Tadić
09:45 Glazba
10:05 Vijesti iz Splitsko-makarske nadbiskupije - ur. i vod.: Zdravka Andrijašević
10:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Danas je 124. rođendan Danice Širole - Tko je bila "hrvatska Mala Terezija"?

Danas je 124. rođendan Danice Širola. Tko je bila Danica? Djevojka, učiteljica, koja je silno željela stupiti u samostan. Rođena je u Karlovcu 18....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2022
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.