cq5dam.thumbnail.cropped.750.422 2021121
Jedinstvo u vjeri te stoga u zajedničkom zauzimanju u korist ljudske obitelji, istaknuo je papa Franjo u poruci poslanoj ekumenskom carigradskom patrijarhu danas, na liturgijski spomen svetoga Andrije apostola. Molitva, unutarnje obraćenje, traženje i davanje oprosta, to je ono što je Papa zazvao od Boga na putu prema punom zajedništvu između dviju Crkvi
Puno zajedništvo za kojim čeznemo jest dar; neka nam Gospodin pomogne prihvatiti taj dar kroz molitvu, unutarnje obraćenje, te otvorenost za traženje i davanje oprosta – riječi su pape Franje iz poruke upućene „voljenom bratu u Kristu“, patrijarhu Bartolomeju I., na liturgijski spomen svetoga Andrije apostola, zaštitnika Ekumenskoga carigradskog patrijarhata. Poruku je, na kraju svečane božanske liturgije koju je danas prijepodne Bartolomej I. predvodio u patrijarhalnoj crkvi svetoga Jurja na Fanaru, pročitao kardinal Kurt Koch, predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana, nakon čega je uručena patrijarhu.

Kardinal Koch, u čijoj pratnji je – kako je izvijestio Tiskovni ured Svete Stolice – bio biskup Brian Farrell, tajnik dikasterija i dotajnik mons. Andrea Palmieri, predvodio je izaslanstvo Svete Stolice prisutno na svečanoj božanskoj liturgiji kako bi prenio Papine želje radosti i mira, u okviru tradicionalne razmjene posjetā u prigodi blagdana svetih zaštitnika: 29. lipnja u Rimu za proslavu svetih Petra i Pavla i 30. studenoga na Fanaru za proslavu svetoga Andrije.

Prijateljstvo, vjera i ljubav
Poruka i sama prisutnost vatikanskoga izaslanstva u prigodi današnjega blagdana sigurni su znaci duhovne blizine pape Franje s patrijarhom i Crkvom koja mu je povjerena. Činim to – napisao je Papa – ne samo uzimajući u obzir sâmo naše bratsko prijateljstvo, nego i vrlo staru i duboku vezu vjere i ljubavi između Rimske Crkve i Carigradske Crkve. Papa se spomenuo nedavnoga patrijarhova posjeta Rimu i radosti kojom su podijelili zabrinutost o sadašnjosti i budućnosti svijeta, ali su također izrazili zajedničko zauzimanje o važnim pitanjima kao što je briga o stvorenomu, odgoj budućih generacija, dijalog među različitim vjerskim tradicijama i potraga za mirom.

Zajedničke obveze jačaju jedinstvo
To je način – objasnio je Papa – za jačanje, kao pastiri i kao Crkve, duboke veze koja nas već ujedinjuje, budući da zauzimanje i zajednička odgovornost imaju svoje korijene upravo u našoj zajedničkoj vjeri u Svemogućega Boga, Stvoritelja neba i zemlje, jedinoga Gospodina Isusa Krista, njegova Sina, i u Duha Svetoga, Gospodina i životvorca, koji usklađuje razlike ne uklanjajući ih.

Unatoč otvorenim pitanjima, imperativ dijaloga
Poruka pape Franje završava izrazima snažne želje da se učini vidljivim već postojeće zajedništvo, da se nastavi raditi upravo tamo gdje, ne samo da je moguće nego je imperativ učiniti to, unatoč još preostalim otvorenim pitanjima. Iako priznajući da teološka i ekleziološka pitanja ostaju u središtu rada našega stalnog teološkog dijaloga, nadam se da će katolici i pravoslavci moći sve više raditi zajedno na područjima na kojima je to, ne samo, moguće nego je imperativ da to činimo – istaknuo je Papa.

Jedinstvo je dar, također plod traženoga i danoga oprosta
Poruka završava pod zaštitom i zagovorom, koji je Papa zazvao od svete braće Petra i Andrije, na putu prema punom zajedništvu između dviju Crkvi. Puno jedinstvo za kojim čeznemo jest, naravno, Božji dar, po milosti Duha Svetoga. Neka nam naš Gospodin pomogne biti spremni prihvatiti taj dar kroz molitvu, unutarnje obraćenje i otvorenost za traženje i davanje oprosta – napisao je papa Franjo.

 

(Vatican News - aa)

Foto: Papa Franjo i ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I. u Vatikanu 2019. godine (Vatican Media)

Radio Marija

09:45 Glazba
10:05 Vijesti iz Sisačke biskupije - ur. i vod.: Stjepan Vego
10:15 Glazba
10:30 Radio knjižara - nova izdanja Glasa Koncila predstavlja Ines Ćurković

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - Evo Jaganjca, evo Mesije

Hvala ti, Gospodine, što si nam poslao Preteču, Krstitelja, koji nam pokazuje da si ti sveto Janje – žrtveni Jaganjac Božji. Daj da ga kao učenici...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.