2.obljetnica redenja 24112021 9

 

O drugoj obljetnici svojeg biskupskog posvećenja varaždinski biskup Bože Radoš predsjedao je  večernjim misnim slavljem u varaždinskoj katedrali u srijedu, 24. studenoga. S biskupom su suslavili umirovljeni biskup Josip Mrzljak, kanonici Stolnog kaptola te svećenici iz središnjih biskupijskih ustanova. Uvodeći u misno slavlje biskup Radoš je rekao kako su obljetnice prilika da se osvrnemo unazad te vidimo koliko smo u proteklom razdoblju dozvolili Gospodinu da ide s nama, a gdje smo i kada hodali sami, no obljetnice su i prilika da molimo Gospodina da naš život bude Njemu na slavu.

U svojoj se homiliji biskup Radoš prisjetio riječi talijanskog biskupa Tonina Bello koji je umro na glasu svetosti te za kojeg je pokrenut postupak za proglašenje blaženim, a koji je jednom prilikom rekao da su ljudi anđeli, ali samo s jednim krilom. Mogu letjeti samo ako su zagrljeni.

Polazeći od ove slike biskup je podsjetio kako riječ Božja za biskupa kaže da su anđeli, ne zato što bi bili bolji i svetiji od drugih već zato što su Božji glasnici. No biskupi mogu letjeti, biti Božji glasnici samo združeni, zagrljeni s Bogom. Zbog toga Crkva svaki dan moli za svoga biskupa, moli u molitvi Crkve, ali i u mnogim pojedinačnim molitvama vjernog naroda koji u svoje molitve uključuje biskupa svjesni da biskup ne može sam, da mu je potrebna molitvena podrška kako bi bio okrenut nebu, da može letjeti i naviještati Radosnu vijest.

Biskup koji kao čovjek ima samo jedno krilo može letjeti samo ako svoj život, svoje snage združi sa svojim suradnicima, svećenicima: „samo u zajedništvu s njima može letjeti, može naviještati Evanđelje. Tamo gdje nema zajedništva, tamo gdje nema iste misli, Božje misli, gdje na s Bog ne vodi, tamo nismo autentični navjestitelji Riječi Božje.“ Svećenici svaki dan mole za svog biskupa svjesni da tek u zajedništvu s njime mogu izvršiti svoje poslanje jer tako je to htio Onaj koji na s je stavio na zajednički put, rekao je biskup te zahvalio svojim svećenicima na molitvama koje za njega upućuju Bogu.

U stvarnosti Crkve također postoje dva, zaređeni službenici i vjernici koji također u svom zajedničkom poslanju naviještanja Radosne vijesti trebaju zajedništvo. Bez njega nema izdizanja iz svakodnevnog, nema pogleda prema nebu, nema visina, nema puta prema Bogu.

Na završetku svoje homilije biskup Radoš je zahvalio svima na molitvama za njegovu službu te zaključio molitvom Bogu da mu dadne milost da bude krilo koje neće zatajiti, da računa, pridobiva i njeguje zajedništvo sa svećenicima i povjerenim mu vjernicima.

Na kraju misnog slavlja biskup Radoš je podsjetio kako biti biskup znači služiti, služiti Bogu u zajedništvu sa svećenicima i vjernim narodom Božjim. Zahvalio je biskup Radoš najprije umirovljenom biskupu Josipu Mrzljaku, zatim svećenicima, svojim najbližim suradnicima, te svim svećenicima Varaždinske biskupije kojima je poručio: „svaki dan molite za biskupa, ustrajte u tome i biskup moli za vas". Zahvalio je biskup i okupljenim redovnicama i vjernicima te im poručio kako smo svi na istom putu gdje služeći Gospodinu želimo svojim životom u ovom svijetu ostaviti trag Njegove riječi i Njegove radosti.

 

Varaždinska biskupija

Radio Marija

22:05 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju
22:50 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - Evo Jaganjca, evo Mesije

Hvala ti, Gospodine, što si nam poslao Preteču, Krstitelja, koji nam pokazuje da si ti sveto Janje – žrtveni Jaganjac Božji. Daj da ga kao učenici...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.