cq5dam.thumbnail.cropped.1000.563 20211125


Na današnjoj općoj audijenciji papa Franjo je nastavio svoje razmišljanje o liku Marijina zaručnika te mu posvetio molitvu; on je taj koji štiti Crkvu, uzor onima koji znaju brinuti o drugima
Papa Franjo je na današnjoj općoj audijenciji nastavio niz kateheza, koji je započeo prošle srijede, o liku svetoga Josipa. Tema je današnjega razmišljanja bila uloga Isusova hranitelja u povijesti spasenja. Bila je to prilika za Papu da opiše što je doista važno u Božjim očima, te da potakne svakoga od nas da brinemo jedni o drugima, upravo onako kako je to činio Josip u odnosu na Isusa i Mariju.

U Evanđeljima se o Isusu govori kao o „Josipovu sinu“ i „drvodjeljinom sinu“ – primijetio je Papa. Pripovijedajući o Isusovu djetinjstvu i ocrtavajući njegovo rodoslovlje, evanđelisti Matej i Luka govore o Josipu ne predstavljajući ga kao biološkog oca, ali u svakom slučaju kao punopravnoga Isusova oca. Matej nam daje da shvatimo da je Josipov lik, iako naizgled sporedan, diskretan, u drugom redu, naprotiv središnji u povijesti spasenja – istaknuo je Papa te primijetio da Marijin zaručnik živi svoju ulogu ne želeći nikada zavladati scenom.

Ako razmislimo, naše živote tkaju i podupiru obične osobe – najčešće zaboravljene – koje se ne pojavljuju na naslovnicama novina i časopisa (…) Koliko očeva, majki, djedova i baka te učitelja pokazuju našoj djeci, malim i svakodnevnim gestama, kako se suočiti i proći kroz krizu prilagođavajući navike, podižući pogled i potičući na molitvu.

Josip tako postaje uzor u kojemu svatko može pronaći čovjeka koji prolazi neprimijećen, čovjeka svakodnevne, diskretne i skrivene prisutnosti, zagovornika, potporu i vodiča u teškoćama – istaknuo je Papa. On nas podsjeća da svi koji su naizgled skriveni ili u 'drugom redu', imaju neusporedivo važnu ulogu u povijesti spasenja. Svijetu su potrebni takvi muškarci i žene: muškarci i žene u drugom redu, ali koji podupiru razvoj našega života, svakoga od nas, i koji nas molitvom, primjerom, poučavanjem podupiru na putu života.

Papa je potom istaknuo još jedan temeljni vidik života svetoga Josipa, o kojemu govori Lukino Evanđelje: Josip je čuvar Isusa i Marije, a time je čuvar i Crkve koja je produžetak Kristova tijela u povijesti. Taj vidik Josipove skrbi veliki je odgovor na izvještaj iz Knjige Postanka. Kada Bog traži od Kajina da položi račun za Abelov život, on odgovara: „Zar sam ja čuvar brata svoga?“. Josip, kao da nam svojim životom želi reći da smo uvijek pozvani osjećati se čuvarima svoje braće, čuvarima onih koje je stavio kraj nas, onih koje nam Gospodin povjerava kroz životne okolnosti – napomenuo je Papa.

Život svetoga Josipa našem društvu, koje je nazvano „tekuće“, štoviše – dodao je Papa – još više „plinovito“, jer se čini da nema postojanosti, danas daje posebno znakovitu uputu, odnosno ističe važnost ljudskih veza. Život svakoga od nas čine veze, i sâm Sin Božji, postavši čovjekom, izabrao je put vezā, za ići naprijed.

Papa Franjo je katehezu završio molitvom za koju želi da bude pomoć tim ljudima, ali i svima nama, da u svetom Josipu pronađemo saveznika, prijatelja i potporu.

 

Molitva svetom Josipu

Sveti Josipe, ti koji si čuvao vezu s Marijom i Isusom,
pomozi nam da se brinemo o odnosima u našem životu.
Neka nitko ne iskusi onaj osjećaj napuštenosti koji proizlazi iz samoće.
Neka se svatko pomiri sa svojom poviješću, s onima koji su mu prethodili,
a u počinjenim pogreškama neka prepozna način na koji si je Providnost probila put,
te zlo nije imalo posljednju riječ.
Pokaži da si prijatelj onima kojima je najteže
i kao što si u teškim trenutcima podupirao Mariju i Isusa,
pomozi i nama na našem putu. Amen.

 

(Vatican News - aa)

Radio Marija

22:30 Upoznajmo Bibliju
22:50 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje
23:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - Evo Jaganjca, evo Mesije

Hvala ti, Gospodine, što si nam poslao Preteču, Krstitelja, koji nam pokazuje da si ti sveto Janje – žrtveni Jaganjac Božji. Daj da ga kao učenici...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.