susret zborova cecilija2021

U predvečerje svetkovine Krista Kralja, 20. studenoga u Župi sv. Petra u Zagrebu održan je susret crkvenih zborova grada Zagreba.

Povod susreta je proslava zaštitnice glazbe svete Cecilije, djevice i mučenice. Proslavu i susret organiziralo je Hrvatsko društvo crkvenih glazbenika. Susret je započeo misom na kojoj su zborovi zajedno pjevali unaprijed pripremljeni program pod ravnanjem tajnika HDCG-a Kristijana Palčeca, mag. mus., a uz orguljsku pratnju članice Upravnog odbora HDCG-a Petre Hrvačić, mag. mus.

Misno slavlje predslavio je pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško, koji je u prigodnoj riječi okupljene glazbenike ohrabrio, potaknuo i duhovno obnovio da još revnije služe i glazbom uzdižu duše k Bogu.

"Liturgijska glazba u našoj molitvi i slavlju očituje ljepotu slobode i snagu ljubavi koja na zemlji gradi nebesko kraljevstvo, onim istim svjedočanstvom koje je ostavila sveta Cecilija, o čijemu se spomenu godišnje okupljate. Liturgijska glazba je ponajprije odražaj te zbilje koja dolazi odozgor. Tako će s pravom netko primijetiti za neku glazbu da je 'nebeska', 'anđeoska', pokušavajući reći da ga zahvaća, dira na način koji zemlja ne može dati."

Biskup Šaško istaknuo je posebnost hrvatske liturgijske glazbene baštine, koja je "na tragu dragocjenosti liturgijskih slavlja na narodnome jeziku". Rekao je kako ona ohrabruje vjernike da i sadašnje okolnosti promatraju s puno pouzdanja u dar Božjega Duha jer, kako navodi, "nadahnuća nema bez Duha, a glazbe nema bez nadahnuća."

Proslava je nastavljena međusobnim susretima, razgovorima i razmjenom iskustava među okupljenim glazbenicima. Predsjednica HDCG-a, Ruža s. Domagoja Ljubičić, izv. prof. mr. art. profesorica na Institutu za crkvenu glazbu izrazila je zadovoljstvo spremnošću i odazivom zborova te istaknula važnost međusobne suradnje, kao i rastuću ulogu HDCG-a u obnavljanju liturgijskog repertoara u crkvenoj glazbi Crkve u Hrvata.

Na susretu su sudjelovali sljedeći zborovi: Mješoviti zbor Papa Dobri, Župa svetog Ivana XXIII., pape; Župni zbor „Crux“, župa Muke Isusove, Vukomerec; Mješoviti zbor župe sv. Leopolda Mandića, „Anzelmo Canjuga“, Zagreb; Župni zbor sv. Ivana Krstitelja, Nova Ves, Zagreb; Mješoviti župni zbor Sv. Male Terezije od Djeteta Isusa, Trnje; Zbor župe Sv. Ivana apostola i evanđeliste, Utrina, Novi Zagreb; Zbor »Hosana«, župa Sv. Petra apostola, Vlaška; Župni zbor Gospe Fatimske, Lukavec, te Sestre Klanjateljice Krvi Kristove, Tuškanac.

 

Izvor: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Radio Marija

21:01 Vjera te tvoja spasila - ur. i vod.: Lucija Marić
22:00 Klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u kapelici Radio Marije u Zagrebu - klanjanje animiraju članovi bratstva muževa katolika „Muževni budite“
00:00 Klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u kapelici Radio Marije u Zagrebu - klanjanje animiraju članovi bratstva muževa katolika „Muževni budite“
06:00 Sveta misa - prijenos iz kapele Radio Marije u Zagrebu; misno slavlje predvodi p. Stjepan Fridl

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Hodočašće kroz došašće s našim misionarima - razmatranje za 3.12.2021.

 AUTOR RAZMATRANJA: fra Ivica Perić   Dragi slušatelji Radio Marije! Razmišljamo o slijepim osobama koje je Isus ozdravio od njihove sljepoće, a u...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.