1 MG 1093

Susret predstavnika župnih zborova Sisačke biskupije, a ususret nadolazećem blagdanu sv. Cecilije, zaštitnice glazbenika, održan je u subotu, 20. studenoga u bazilici sv. Kvirina u Sisku. Tom prigodom svečano misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s više svećenika koji su na susret stigli sa svojim zborašima.

Misno slavlje animirao je Katedralni zbor zajedno s predstavnicima župnih zborova, a pod vodstvom prof. Jelene Blašković i orguljašku pratnju rektora bazilike i povjerenika za crkvenu glazbu mo. Roberta Jakice.

U homiliji biskup je progovorio o ljepoti liturgijskog pjevanja i sviranja te zahvalio svima koji sudjeluju, kako je rekao, u tom važnom djelu navještenja Evanđelja. „Vi svojom pjesmom zapravo veličate Boga, navješćujete ljepote Evanđelja i života po Evanđelju. Kako je to veliko djelo, koje činite, zapravo dobrovoljno on je na neki način vaša žrtva koju dajete kada pratite liturgiju. To djelo je plod dara kojeg vam je Bog darovao i vi ga na ovaj način upotrebljavate na zajedničko dobro“, poručio je biskup okupljenima.

U nastavku biskup se osvrnuo i na nadolazeći blagdan sv. Cecilije podsjetivši kako je ona bila djevica i mučenica koja je živjela u 3. stoljeću. „Kažu da je ona bila toliko blizu Boga da je neprestano slušala glazbu neba. Slijedila je u svom srcu i životu te zvuke i harmonije koje anđeli pjevaju Bogu časteći ga i veličajući njegovu slavu na nebu. Tako i Riječ Božja koju smo čuli, ali i naš život koji bi tu Riječ trebao odražavati je u tome da mi već ovdje na zemlji živimo po taktovima nebeske glazbe. Mi pjevamo po tim notama koje dolaze iz Božjeg svijeta i na taj način uprisutnjujemo božanski život i nebo na ovoj zemlji. Čuli smo u prvom čitanju kako je poganski kralj umro u tuđini i bio je žalostan jer nije uspio osvojiti niti jedan grad. Bio je u tom svom pohodu rušitelj svetinja u Jeruzalemskom hramu, te osrkvrnitelj svega što su Židovi osjećali kao sveto. Na neki način kao da ga je Bog kaznio za ta zlodjela koja je činio. Možemo reći kako se i u tom primjeru vidi da u ratovima i raznim zlima, koja se i danas događaju, može se odolijevati nasilnicima i izvojevati pobjedu nad onim što je nepravda i laž. To je moguće jedino ako se čovjek pouzda u Boga, ako u njega vjeruje i ako mu je on najveća svetinja za koju živi“, zaključio je biskup.

Nakon popričesne molitve biskupu i svima okupljenima na dolasku je zahvalio vlč. Jakica pozvavši voditelje zborova i orguljaše da se uključe u djelovanje katedralnog zbora kao oblik svoje trajne formacije.

Prije mise predavanje na temu „Riječ Božja u liturgijskoj glazbi“ održala je predstojnica Instituta za crkvenu glazbu „Albe Vikaković“ prof. dr. sc. s. Katarina Koprek.

Izvor: Sisačka biskupija

 

Radio Marija

22:00 Klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u kapelici Radio Marije u Zagrebu - klanjanje animiraju članovi bratstva muževa katolika „Muževni budite“
00:00 Klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u kapelici Radio Marije u Zagrebu - klanjanje animiraju članovi bratstva muževa katolika „Muževni budite“
06:00 Sveta misa - prijenos iz kapele Radio Marije u Zagrebu; misno slavlje predvodi p. Stjepan Fridl
06:30 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Hodočašće kroz došašće s našim misionarima - razmatranje za 3.12.2021.

 AUTOR RAZMATRANJA: fra Ivica Perić   Dragi slušatelji Radio Marije! Razmišljamo o slijepim osobama koje je Isus ozdravio od njihove sljepoće, a u...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.