1 2

„Ima jedan grad oduvijek mi drag
Ima jedan hrast Slavonski
Ima jedan grad svakom srcu drag
Ima jedan div Hrvatski
Vukovar, Vukovar
Stoji dok protiču vode Dunavske
Vukovar, Vukovar
Gori na braniku svoje Hrvatske.“

Prigodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 1991., a s ciljem da se taj spomen održi živim u čitavoj Domovini, kao i proteklih godina, odgojitelji i sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu pridružili su se desecima tisuća onih koji su ovih dana i tjedana odali pijetet svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, a napose svim stradalima u gradovima herojima Vukovaru i Škabrnji.

Obilježavanje Dana sjećanja započelo je u ponedjeljak, 15. studenoga, postavljanjem transparenta na balkon sjeverne zgrade zapadnog paviljona sjemenišnog kompleksa koji prikazuje jednog od heroja obrane Vukovara i Trpinjske ceste general bojnika Blagu Zadru te simbol hrvatskog zajedništva i vukovarskog otpora srpskom agresoru – vukovarski vodotoranj – uz poznati stih pjesme „Iz krvi i bola niknut će cvijeće i nikada narod zaboravit neće VUKOVAR!“ autora Hrvoja Hegedušića.

Odavanje počasti poginulima za slobodnu Hrvatsku nastavilo se u srijedu, 17. studenoga molitvom svete krunice s početkom u 18.15 sati u sjemenišnom dvorištu nakon čega je uslijedilo paljenje 30 lampiona na balkonu zapadnog paviljona sjemenišnog kompleksa u spomen na 30. godišnjicu stradanja Vukovara i Škabrnje. U večernjim satima istoga dana sjemenišna zajednica pogledala je u prostorima sjemenišne svečane dvorane dokumentarni film iz 2005. godine „Grotlo pakla“, potresno svjedočanstvo o patnjama Vukovara. U filmu su korištene neke od snimaka za vrijeme opsade i okupacije grada koje su tada, po prvi puta, bile javno prikazane u Hrvatskoj.

Na obljetnicu sloma obrane Vukovara i Škabrnje, 18. studenoga, u jutarnjim satima, delegacija sjemenišnih odgojitelja uputila se prema Ulici grada Vukovara i zagrebačkom Mirogoju gdje su, u ime čitave sjemenišne zajednice, zapalili lampaše u spomen na stradanje stanovnika ovih gradova heroja – simbola patnje u pobjedničkom Domovinskom ratu koji danas stoje uspravno i ponosito, unatoč ranama i svemu proživljenom te čuvaju sjećanja na slavnu prošlost i hrabre ljude velikoga srca.

Ovu najvažniju obljetnicu novije hrvatske povijesti uopće, sjemeništarci i odgojitelji sa zagrebačke Šalate zaključili su euharistijskim slavljem mise zadušnice za sve poginule, stradale i nestale branitelje Vukovara i Škabrnje kao i čitave domovine Hrvatske. Sveta misa započela je višegodišnjom dobro prihvaćenom inicijativom „Zvon za Vukovar“ te je u 18 sati i 11 minuta zazvonilo sjemenišno zvono u znak sjećanja na žrtvu Vukovara, pozivajući tako na molitvu kako za stradale žrtve tako i za one koji su ih počinili. Euharistijsko slavlje u sjemenišnoj kapeli Navještenja BDM predvodio je sjemenišni duhovnik vlč. Petar Mlakar u koncelebraciji rektora sjemeništa preč. Matije Pavlakovića. Ljepoti misnoga slavlja posebno su pridonijeli sjemeništarci svojim ministriranjem i pjevanjem, a na koncu svete mise izvedena je po tradiciji i prigodna pjesma „Bože, čuvaj Hrvatsku“ tekstopisca Drage Britvića, a koju je uglazbio Đani Maršan.

Obilježavanje Dana sjećanja završilo je oko 22 sata prigodnim euharistijskim klanjanjem u šalatskoj sjemenišnoj kapeli – mjestu koje je upriličenom molitvom iznova progovorilo o Vukovaru(ima) – ponos(u) Hrvatske!

 

Tekst i foto: Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu

 

 

Radio Marija

05:40 Glazba
06:00 Kraljice Neba; Molitva prije rada
06:05 Glazba
06:15 Nakane Apostolata molitve za travanj; Krunica - Radosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.