1 P1110630

Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije u suradnji sa Sveučilište u Splitu, Studentskim centrom i Studentskim zborom Sveučilišta u Splitu i ove godine je organizirao svetu Misu za žrtve Vukovara i Škabrnje. Sveta Misa održana je ispred zgrade Tri fakulteta na Kampusu Sveučilišta u Splitu.

Odmah nakon Mise, studenti, mladi i njihovi profesori, u tihoj procesiji su otišli u splitsku Vukovarsku ulici gdje su zapalili svijeće.

Misno slavlje predvodio je don Josip Ulić, župni vikar iz župe svetog Spasa Mejaši, a u koncelebraciji je bio predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije i duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu don Mihael Prović.

Misu će predvoditi don Josip Ulić, a glazbeno će je animirati Vokalno instrumentalni sastav Veritas, a nakon Misa, studenti i svi prisutni uputit će se prema Vukovarskoj ulici gdje će upaliti svijeće.

Ulić je u prigodnoj homiliji povezao ovo vrijeme s davnim vremenima kada je židovski narod branio svoju zemlju od neprijatelja.

„I u situacijama rata bitno je imati pravi pogled, onaj pogled Gospodina. Naime, kada čitamo drugu knjigu o Makabejcima, ona govori o ustanku sedmorice braće. Govori o ustanu Jude Makabejca (Čekićara). Oni su izbijali i napadali neprijatelje koji su otimali njihovu domovinu. Kada govorimo o neprijateljima, možemo spomenuti sirijskog kralja Antioha IV. Epifana. On je ukrao domovinu Izraelu i oni su je željeli natrag. Oni nam tom porukom žele naglasiti da je jako važno štititi i vratiti svoju domovinu koja je oteta – to nas podsjeća na Domovinski rat“, kazao je don Josip Ulić.

Taj rat povezao je s Domovinskim ratom, te je došao do zaključka da se povijest uvijek ponavlja.

„Oni su se svemu tome usprotivili, jer su željeli vratiti domovinu i vjeru. To su naši korijeni, sve je to povezano, povijest se ponavlja. Takav je upravo bio i Domovinski rat.

Poganski sirijskih kralj ubijao je redom svu braću, ali oni su bili spremni poginuti za istinu i pravdu. Vjerovali su da će im Bog vratiti njihov život vječni. Zar nas sve to ne podsjeća na naše branitelje koji su s krunicom i vjerom branili našu domovinu Hrvatsku?“, pita se nastavlja:

„Povijest se ponavlja, potrebno je obraniti ono što se treba obraniti, a to je vlastita zemlja i svoja domovina. Nisu samo trpjeli poginuli sinovi, sve su to prolazili i njihovi roditelji, i oni su patili.

To nas podsjeća na brojne majke iz Domovinskog rata koje su izgubile svoje sinove. Ovaj život nije sve, postoji i vječni život koji je od Boga. To je ta vjera od majki i očeva. Ne bojte se toga krvnika, nego budite dostojni svoje braće, prihvatite smrt. Tek što je to rekla, mladić je rekao sirijskom kralju da se ne pokorava naredbi i zapovjedi, nego se pokorava zapovjedi zakona Božjega. Za svoju vjeru i domovinu, spreman sam umrijeti. Dao je život, sedmero braće, svi su redom umrli s vjerom u uskrsnuće. Ova knjiga o Makabejcima nas uči da se povijest ponavlja. Židovi su nakon ovih događaja dobili svoje kraljevstvo. I u ono doba je dolazio neprijatelji, ali narod se i tada digao i uspio je obraniti domovinu i vjeru. Stajali su uz istinu, sačuvali su domovinu i vjeru.

Ovo nas sve zasigurno podsjeća na Domovinski rat. Tužni smo, ali i radosni, jer se borimo za domovinu. Svi ćemo se zajedno sresti u kraljevstvu Božjemu“, zaključio je Ulić svoju misao dok je okupljenim studentima čitao dijelove knjige o Makabejcima.

Don Mihael Prović je na kraju mise zahvalio svima koji su došli odati počast hrvatskim Gradovima Herojima.

„Hvala svima vama koji ste došli se pomoliti za sve žrtve Domovinskog rata. I danas se moramo moliti za mir, jer prolazimo kroz brojne izazove ovog vremena. Odgoj za mir jedna je dimenzija naše formacije. Danas molimo za sve žrtve rata, ali i danas se mnogi ljudi žrtvuju da naš život bio što dostojanstveniji, bolji i ljepši, tako da i među nama vječno postoji to kraljevstvo Božje.

Na svetoj Misi prisustvovali su i visoki uzvanici sa Sveučilišta u Splitu, među kojima je bio i rektor Dragan Ljutić, te ravnatelj Studentskog centra Split Ivan Žižić.

Misu je glazbeno animirao studentski vokalno-instrumentalno sastav Veritas aeterna.

 

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

 

Radio Marija

23:30 Hrvatski program Radio Vatikana
23:40 Glazba
00:00 Lijepa naša domovino - hrvatska himna; Posvetna molitva sv. Josipu
00:03 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - Evo Jaganjca, evo Mesije

Hvala ti, Gospodine, što si nam poslao Preteču, Krstitelja, koji nam pokazuje da si ti sveto Janje – žrtveni Jaganjac Božji. Daj da ga kao učenici...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.