20211117 ratzinger papa Franjo


Povodom dodjele Nagrade Ratzinger, papa Franjo se danas u Vatikanu susreo s oko 180 osoba, znanstvenika s njihovim obiteljima i prijateljima, koji svojim prisustvom svjedoče „trajnu vezu“ u korist službe Crkve u svijetu kulture. Papa Franjo je u govoru upravio Papi emeritusu Benediktu XVI. srdačne, zahvalne misli pune divljenja
Nakon prošlogodišnje pauze zbog pandemije, ove se godine nastavila tradicija godišnje dodjele Nagrade Ratzinger koju dodjeljuje vatikanska Zaklada Joseph Ratzinger-Benedikt Šesnaesti. Papa Franjo je to iskoristio kako bi se s poštovanjem i naklonošću spomenuo svojega prethodnika, primjera – kako je rekao – zanosnoga posvećivanja proučavanju i istraživanju koje je oduvijek sjedinjavao sa svojom vjerom i služenjem Crkvi.

Papa je s radošću pozdravio ovogodišnje dobitnike nagrade, profesoricu Hanna-Barbaru Gerl-Falkovitz i profesora Ludgera Schwienhorst-Schönbergera, kao i prošlogodišnje, profesora Jean-Luca Mariona i profesoricu Tracey Rowland, zajedno s drugim uglednicima nagrađenima prethodnih godina. Upravo njihova nazočnost pokazuje da ta inicijativa uspostavlja trajne veze, plodonosni odnos u prisutnosti i službi Crkve u svijetu kulture – istaknuo je te primijetio da se zajednica nagrađenih svake godine povećava u broju, podrijetlu i raznolikosti disciplina.

Dinamika ljudskoga uma i duha doista je bezgranična u spoznavanju i stvaranju. To je učinak 'iskre' koju je Bog zapalio u čovjeku stvorenom na njegovu sliku, sposobnom tražiti i pronalaziti uvijek nova značenja u stvorenomu i u povijesti, te nastaviti izražavati vitalnost duha u oblikovanju i preobražaju materije.

Međutim, plodovi istraživanja i umjetnosti ne dozrijevaju slučajno i bez truda. Sveto pismo nam govori o Božjem stvaranju kao o „radu“. Odajmo stoga počast i velikodušno i zanosno uloženom radu tijekom mnogo godina, u svrhu bogaćenja neizmjerne ljudske i duhovne baštine koju valja podijeliti. Riječ je o neprocjenjivoj službi za uzdizanje duha i dostojanstva osobe, za kvalitetu odnosa u ljudskoj zajednici i za plodnost poslanja Crkve – rekao je Papa.

Spomenuvši imena velikih učitelja filozofije i teologije našega vremena, papa Franjo je rekao da nas oni odgajaju za razmišljanje kako bismo sve dublje živjeli odnos s Bogom i s drugima, te kako bismo ljudsko djelovanje usmjeravali s vrlinama, a posebno s ljubavlju. Među te učitelje valja ubrojiti teologa koji je znao otvoriti i njegovati svoje razmišljanje i kulturni dijalog prema svim tim smjerovima, jer vjera i Crkva žive u našem vremenu i prijatelji su svakog traganja za istinom – istaknuo je Papa te dodao – Govorim o Josephu Ratzingeru.

Ovo je stoga prigoda da mu još jednom uputimo naše srdačne i zahvalne misli pune divljenja – kazao je te se spomenuo njihova susreta povodom 70. obljetnice svećeničkoga ređenja. … Osjećamo da nas prati molitvom, držeći svoj pogled stalno okrenut prema Božjem obzoru. Dovoljno je pogledati ga da to primijetimo. Danas mu posebno zahvaljujemo jer je bio i primjer zanosnoga posvećivanja proučavanju, istraživanju, pisanoj i usmenoj komunikaciji; i zato što je svoja kulturna istraživanja uvijek potpuno i skladno sjedinjavao sa svojom vjerom i služenjem Crkvi.

Papa Franjo se spomenuo zauzimanja Josepha Ratzingera u proučavanju i pisanju koje je nastavio i tijekom papinstva kako bi dovršio trilogiju o Isusu te nam tako ostavio jedinstveno osobno svjedočanstvo svojega neprestanog traženja Gospodinova lica. Njegovim se spisima osjećamo nadahnuti i ohrabreni, te mu jamčimo svoj spomen u Gospodinu. Kao što znamo – rekao je Papa – riječi iz Treće Ivanove poslanice: „cooperatores veritatis (suradnici istine), moto su koji je izabrao kada je postao münchenski nadbiskup. One izražavaju nit vodilju različitih razdoblja cijeloga njegova života, od studija do akademskoga poučavanja, do biskupske službe, do službe za nauk vjere – na koju ga je pozvao sveti Ivan Pavao II. prije 40 godina – pa sve do papinstva, obilježenoga sjajnim učiteljstvom i nepokolebljivom ljubavlju prema Istini.

'Cooperatores Veritatis' je zbog toga također moto istaknut na diplomi koja se dodjeljuje dobitnicima, kako bi i dalje nadahnjivao njihovo zauzimanje. Riječi su to kojima se i svatko od nas može, i mora, nadahnuti u svom djelovanju i svojem radu – istaknuo je na kraju papa Franjo.

(Vatican News - aa)

Radio Marija

09:45 Glazba
10:05 Vijesti iz Sisačke biskupije - ur. i vod.: Stjepan Vego
10:15 Glazba
10:30 Radio knjižara - nova izdanja Glasa Koncila predstavlja Ines Ćurković

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - Evo Jaganjca, evo Mesije

Hvala ti, Gospodine, što si nam poslao Preteču, Krstitelja, koji nam pokazuje da si ti sveto Janje – žrtveni Jaganjac Božji. Daj da ga kao učenici...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.