25 godina Radio Marije

naslovna

Mons. Bože Radoš, varaždinski biskup, vodio je godišnje duhovne vježbe sjemeništarcima Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu. Na duhovnim vježbama u pastoralnom centru Gospićko-senjske biskupije u Baškim Oštarijama od 14. do 17. listopada sudjelovalo je devetnaest sjemeništaraca praćenih sjemenišnim duhovnikom vlč. Petrom Mlakarom i prefektom vlč. Lukom Premelčem.

Svakoga dana sjemeništarci i odgojitelji sudjelovali su na duhovnim nagovorima, euharistijskim slavljima popraćenim prigodnom homilijom, pokorničkom bogoslužju s prilikom za sakrament pomirenja, listopadskim pobožnostima, osobnim duhovnim razgovorima s voditeljem duhovnih vježbi, a jednu večer bio je upriličen i prigodni film. U prekrasnoj prirodi velebitskog kraja sjemeništarci su imali prigodu i za duge šetnje koristeći ih za prepoznavanje tragova Božje ljubavi u svojim životima.

Tema koju je voditelj duhovnih vježbi odabrao i izložio na promišljanje sjemeništarcima bila je „Mladi ljudi u Svetom pismu“. Kao posebno svijetli primjer biskup Radoš istaknuo je starozavjetni lik mladoga Josipa kojeg su braća iz zavisti prodala u ropstvo (Post 37). Josip na mržnju nije uzvratio mržnjom već dobrotom, a Bog upravo osobe takvoga srca – čistog i plemenitog – odabire za velika djela. Budući da se uzdao u Gospodina sve mu je polazilo za rukom te je postupno došao do najvišeg položaja uz faraona u Egiptu. Vjera mu je omogućila da vidi kako se Bog poslužio njegovom nevoljom da učini još veće dobro – da spasi život njegovom narodu. Tako se Bog u Svetom pismu objavljuje kao onaj koji čovjeka obilno obasiplje svojim blagoslovima te mu nadoknađuje svako trpljenje.

Uz promišljanje o mladom Davidu i Jeremiji, starozavjetnim likovima u čije je živote Bog zahvatio u njihovoj mladosti, mons. Radoš iskoristio je priliku da u Godini svetog Josipa sjemeništarcima progovori i o ovom „šutljivom svecu“, a ujedno nebeskom zaštitniku domovine Hrvatske. Istaknuo je, između ostalog, Josipove ljudske osjećaje zaljubljenosti u Mariju te duboki smisao zaruka – uzeti nekoga za ruku; uzeti u svoje ruke odgovornost za život te osobe. Josip stavlja Marijin život ispred svoga jer takva je narav prave ljubavi kojoj je strana težnja za posjedovanjem drugoga. Marijina čistoća pročistila je i njega te su mogli živjeti u djevičanstvu ljubeći i poštujući jedno drugo na izvanredan način i podređujući svoj život životu utjelovljenog Sina Božjega koji im je bio povjeren.

S mnoštvom raznih poticaja nadahnutih Svetim pismom i životom općenito, voditelj duhovnih vježbi potaknuo je sjemeništarce na razmišljanje i produbljivanje svoje vjere te osobnog odnosa s Gospodinom. Nakon završnog nagovora mons. Radoš predložio je sjemeništarcima da u euharistijskom klanjanju koje je uslijedilo donesu neku odluku za svoj daljnji život.

Duhovne vježbe završile su svečanom nedjeljom euharistijom koju je u crkvi sv. Elizabete predvodio mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup, u koncelebraciji s mons. Božom Radošem te sjemenišnim odgojiteljima vlč. Petrom Mlakarom i vlč. Lukom Premelčem. Mjesni biskup Križić svojim je dolaskom među sjemeništarce posvjedočio pastirsku blizinu i skrb prema duhovnim zvanjima, a u prigodnoj homiliji potaknuo ih je da ne razmišljaju toliko što bi od Gospodina mogli dobiti, nego što oni mogu Njemu dati, jer sreća je upravo u darivanju samoga sebe Bogu i bližnjemu.

Na kraju duhovnih vježbi sjemenišni odgojitelji predali su ocima biskupima i osoblju pastoralnog centra prigodne darove zahvale te obnovljenog duha nastavljaju svoj hod za Gospodinom kojeg nastoje izbliza slijediti.

 

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Slobodni za život u zajedništvu

Ove godine, tijekom Tjedna molitve za jedinstvo kršćana (18.-25. siječnja) odabran je odlomak koji se čita na svetkovinu Bogojavljenja, a istaknut...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Kolovoz 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.