1 IMG 2185

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u nedjelju 17. listopada 2021. godine u župnoj crkvi Uzvišenja Svetoga Križa u Dugom Selu euharistijsko slavlje prigodom otvaranja Sinode u sveopćoj Crkvi. Sinodu je u nedjelju 10. listopada otvorio papa Franjo misnim slavljem u Bazilici sv. Petra u Rimu, dok je na (nad)biskupijskoj razini njeno otvaranje određeno za 17. listopada.

IMG 2238

Na misnom slavlju koncelebrirali su pomoćni biskupi zagrebački mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski; mons. Stjepan Večković, kancelar Nadbiskupskog duhovnog stola; kanonici Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zvonimir Sekelj i mons. Zlatko Koren; preč. Marko Kovač, biskupski vikar za pastoral; preč. Tomica Šestak, nadbiskupijski ekonom; preč. Željko Faltak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa; preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa; preč. Jakov Rađa, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta; preč. Tomislav Markić, ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu; preč. Josip Golubić, dekan Maksimirsko-trnjanskog dekanata i župnik Župe sv. Petra ap. u Zagrebu; preč. Ivan Frkonja, dekan Zaprešićkog dekanata i župnik Župe sv. Petra ap. u Zaprešiću; prof. dr. fra Ante Crnčević, pročelnik Katedre za liturgiku KBF-a u Zagrebu; vlč. Tomislav Kralj, domaći župnik; vlč. Ivan Valentić, župnik Župe sv. Martina biskupa u Dugom Selu; vlč. Filip Pavlović, upravitelj Župe bl. Augustina Kažotića u Lupoglavu; p. Ilija Grgić, CPPS, župnik Župe sv. Ivana ap. i ev. u Cerju; vlč. Dario Kral, nadbiskupski tajnik.

IMG 2442


Kardinal Bozanić je na početku svete mise pozdravio braću biskupe i svećenike, redovnike i redovnice, prisutne članove Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije te sve okupljene vjernike. Kardinal je istaknuo kako smo danas na poseban način u zajedništvu sa sveopćom Crkvom koja ulazi u razmatranje svoga poslanja. "Cijela naša nadbiskupija danas je posebno povezna molitvom na istu nakanu sinodalnosti koju možemo sažeti u tri riječi – zajedništvo, sudjelovanje i poslanje." Nakon uvodnog pozdrava Kardinal je blagoslovio vodu, sve one na oltarnom prostoru, a potom su pomoćni biskupi poškropili okupljeni narod. Po završetku blagoslova svi okupljeni na misnom slavlju izmolili su molitvu za Sinodu Stojimo pred Tobom, Duše Sveti.

IMG 2484

Na početku homilije kardinal Bozanić istaknuo je kako na temelju iskustva Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, koje živimo posljednjih 20 godina, možemo ustvrditi da "danas lakše prepoznajemo naglaske koje pred nas stavlja papa Franjo upućujući nas na Sinodu o sinodalnosti." Govoreći o zajedništvu, sudjelovanju i poslanju Kardinal je istaknuo kako se radi o "tri uporišta koja je moguće prepoznati u svemu što živimo kao kršćani, kao članovi Crkve."

Nadalje, kardinal Bozanić naglasio je kako "imati djela u Kristu nije naša zasluga, nego Božja milost. Po tome smo i pozvani pomagati drugima. Crkva je dom otvoren svakom čovjeka. Zapreka nije ni siromaštvo, ni podrijetlo, ni slabosti. Zapreka može biti samo vlastito slobodno odbijanje Kristove milosti."

IMG 2575

Govoreći o vjernicima laicima Kardinal je istaknuo njihovu važnost i poslanje u Crkvi ističući kako je po njihovom svjedočenju "Crkva najvidljivija u svojoj širini i dubini. Crkva živi u narodu. Crkva je tamo gdje se narod okuplja po Duhu Svetomu. Po vjernicima je ona prisutna u svijetu; po vjernicima Krist obuhvaća sva ljudska iskustva svih vremena, kultura i prostora."

"Isusova žrtva na križu koja izgleda kao gubitak i propast zapravo je najveći dobitak i spasenje. Nema većega zajedništva od onoga koje se gradi na predanju iz ljubavi, koje izrasta kao plod križa na kojemu je pobijeđena svaka sebičnost, grijeh i smrt. To zajedništvo Crkve nije doseg ljudskih zasluga, nego je dar Božjega milosrđa i vjernosti", poručio je okupljenim vjernicima kardinal Bozanić.

IMG 2671

Na kraju misnoga slavlja kardinal Bozanić istaknuo je kako je ovo danas bio poseban događaj. "Crkva, koja nije samo ljudska organizacija, želi se okupiti da bi bolje poslušala i čula što Duh Sveti danas nama želi reći, da bismo to mogli provesti u vlastitom životu i time svjedočiti novost života u današnjem svijetu."

Izvor: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Radio Marija

09:00 Prigodna emisija - ur. i vod.: p. Stjepan Fridl
09:45 Glazba
10:05 Vijesti iz Sisačke biskupije - ur. i vod.: Stjepan Vego
10:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - Evo Jaganjca, evo Mesije

Hvala ti, Gospodine, što si nam poslao Preteču, Krstitelja, koji nam pokazuje da si ti sveto Janje – žrtveni Jaganjac Božji. Daj da ga kao učenici...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.