1 DSC04677

U nedjelju, 10. listopada 2021. sjemeništarci iz Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati, predvođeni rektorom Matijom Pavlakovićem te prefektima Lukom Premelčom i Petrom Mlakarom posjetili su Požegu pred blagdan sv. Terezije, zaštitnice Katedrale. Bili su uzvanici Kolegija Požeške biskupije te se susreli s njegovim pitomcima, s petnaestoricom svećeničkih aspiranata i poglavarima. Prefekt Krunoslav Siroglavić poželio im je dobrodošlicu, objasnivši što je Kolegij Požeške biskupije u povezanosti s odgojno-obrazovnom djelatnošću Crkve na ovim prostorima Slavonije u prošlosti. Duktor pak Karlo Veletić opisao je sjemeništarcima iz Zagreba kako izgleda jedan dan u Kolegiju.

Nakon okrijepe u prostorima Kolegija te razgledavanja zgrade, uputili su se svi zajedno u Katedralu gdje ih je dočekao prepošt Stolnog kaptola sv. Petra Ivica Žuljević te ih je upoznao s njezinim povijesno-kulturnim znamenitostima, proveo kroz Riznicu i kriptu s kapelom sv. Ivana Pavla II. Potom su u Katedrali svi zajedno sudjelovali na euharistijskom slavlju koje je predvodio rektor Pavlaković zajedno s Ivicom Žuljevićem te drugim poglavarima Sjemeništa i Kolegija.

Nakon zajedničkog objeda, rektor Pavlaković uputio je prigodnu riječ požeškim poglavarima i kolegijašima te uručio darove. Prefekt Siroglavić zahvalio je rektoru na poklonima i prisjetio se svojih dana provedenih u Sjemeništu na Šalati. Druženje je nastavljeno nogometnom utakmicom u sportskoj dvorani Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi. Poslije okrijepe, sjemeništarci i kolegijaši pošli su do crkve sv. Lovre gdje ih je primio požeški biskup Antun Škvorčević i predstavio im njezine povijesne i kulturne posebnosti. Kazao je da osam stoljeća zidine ove crkve svjedoče o osam stoljeća duša koje su se u ovom sakralnom zdanju uzdizale Bogu i izgrađivale se, te kad danas vjernici poput prisutnih sjemeništaraca u njoj mole, na svoj način postaju dio te povijesti.

Biskup je pojasnio sjemeništarcima kako su zgradu današnjeg sjedišta Požeške biskupije izgradili isusovci početkom 18. stoljeća, koji su obnovu slavonskih prostora nakon Osmanlija povezali s odgojno-obrazovnom djelatnošću, utemeljivši 1699. požešku gimnaziju a u okolnim mjestima niže školstvo, te sredinom 18. stoljeća i visoki studij „Academia Posegana“ na kojoj su se školovali uglavnom budući svećenici. Dodao je da je zagrebački biskup Franjo Thauszy prethodno osnovao u Požegi i sjemenište, a da su s ukinućem isusovaca požeško školstvo preuzeli pavlini, ne zadugo jer su 1786. i oni bili ukinuti. Crkvenu odgojnu djelatnost u Požegi nastavio je Orfanotrofij 1835. u nekadašnjoj isusovačkoj zgradi, koju je od države kupio zagrebački biskup Aleksandar Alagović a dokinule su ga komunističke vlasti 1946. Biskup je istaknuo da Požeška biskupija u novim okolnostima nastavlja sa spomenutom odgojno-obrazovnom tradicijom utemeljenjem Kolegija, učeničkog doma u Požegi prvenstveno za svećeničke aspirante te s dvije svoje gimnazije i tri osnovne škole. Kazao je da je odgojna dimenzija u katoličkim školama povezana s evanđeoskim sustavom vrijednosti, i izrazio nadu da će mladi, usvojivši spomenute vrijednosti u budućnosti kad preuzmu različite društvene uloge pridonijeti promjenama u hrvatskom društvu za koje se svi zauzimamo.

Potom je biskup u Biskupskom domu ugostio sjemeništarce sa Šalate te im uručio darove. Nakon razgledavanja Dijecezanskog muzeja, sjemeništarci i poglavari iz Zagreba, praćeni pitomcima i poglavarima požeškog Kolegija uputili su se zatim prema Voćinu gdje su završili svoj pohod Požeškoj biskupiji molitvom svete krunice u svetištu Gospe Voćinske.

 

Izvor: Požeška biskupija

 

Radio Marija

02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - don Danko Litrić: „Ruanda, ljubavi moja“
04:00 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu u spomen Šandoru Brešćenskom, sveučilišnom profesoru, katoličkom laiku i dobrotvoru; ur.: dr. sc. Agneza Szabo; tekst čita: Ante Belić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Postajemo što jesmo kroz vlastite izbore

  Iako to tako izgleda, ne postajemo odrasle osobe time što tjelesno rastemo, što se više razvijamo, što više produbljujemo promišljanja. Postajemo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.