25 godina Radio Marije

Nakon deset godina iscrpnih istraživanja u postupku za proglašenje blaženim i svetim fra Ivana Perana, u nedjelju 3. listopada, na blagdan Gospe od Ružarija, u istoimenoj župnoj crkvi u Kaštel Starom svečano je obilježen završetak toga biskupijskog postupka.

 

„Danas Kaštel Stari slavi nekoliko važnih jubileja i događanja, 150 godina od početka gradnje ove župne crkve, 50 godina od njenog posvećenja, blagdan Gospe od Ružarija i završetak postupka na nadbiskupskoj razini za proglašenje blaženim vašega sugrađanina fra Ive Perana. Svako od ovih događanja na ponos je vama i vašim obiteljima i svim građanima Kaštela. Neka Gospodin bude s nama u ovim slavljima i uveća našu radost“, kazao je na početku cijelog događanja splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

„Iznimno mi je drago što je postupak za proglašenje fra Ive Perana svetim završen na biskupijskoj razini i proces ide dalje u Rim. Fra Ivo Peran sveprisutni je čovjek u našoj Crkvi i poslije svoje smrti. Prisutan je svojim talentom, svojim darom i svojim svjedočanstvom, posebno pri pjevanju bogoslužja. Jednostavno, fra Ivo je bio pjesma svetoga Otajstva, Otajstva Crkve, nadasve euharistije. Mi smo danas došli spomenuti se, reći hvala. Hvala Bogu za njegov dar, hvala njegovoj obitelji što ga je donijela na ovaj svijet u savezu s Gospodinom, hvala ovoj župi koja ga je iznjedrila i darovala ga našoj Provinciji, Crkvi u Hrvata i hrvatskom narodu“, naveo je u svom obraćanju vjernicima provincijal Provincije Sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru fra Andrija Bilokapić.

„Crkva od početka slavi svece, najvećeg i jedinog pravog sveca Isusa Krista, Boga i čovjeka, njegovu majku, svetog Josipa, njegova djeda i baku Joakima i Anu, zatim Isusove prijatelje apostole. Pa onda slavi i one koji su prolili svoju krv iz ljubavi prema Bogu, mučenike, velike crkvene naučitelje i druge svjedoke ljubavi prema Bogu i čovjeku, ispovjednike, redovnike, djevice i tolike druge pripadnike Božjeg naroda. Upravo zato je nadbiskup Marin Barišić prije deset godina prihvatio molbu provincijala Provincije Sv. Jeronima fra Josipa Sopte, nakon što je glavni postulator franjevačkog reda imenovao fra Bernardina Škuncu svojim vicepostulatorom, i odredio da se započne biskupijski postupak za proglašenje blaženim i svetim fra Ivana Perana“, uveo je nazočne u početak cijelog postupka delegirani sudac u postupku don Josip Delić, s kojim su postupak, između ostalih, vodili promicatelj pravde u postupku fra Jure Brkan, tajnica Renata Jukić te vicepostulator fra Bernardin Škunca.

Don Josip Delić tom je prilikom župljanima Kaštel Starog i nazočnim gostima iznio tijek cijelog postupka, od pribavljanja dokumentacije vezane za duhovnost, život i smrt fra Ivana Perana, ali i njegov stvaralački rad, u kojem je bogat opus od skoro stotinjak vokalno-instrumentalnih skladbi, s posebnim naglaskom na 18 skladanih misa.

„Prikupili smo brojnu dokumentaciju, od vjenčanog lista njegovih roditelja i njegovoga krsnog lista te dokumentaciju o školovanju, preko dokumentacije o njegovom redovničkom pozivu, djelovanju u Crkvi, među narodom, njegovom stvaralaštvu, proganjanju od strane komunističkih vlasti, osudi na smrt koja je preinačena u zatvorsku, njegovom pedagoškom radu, posljednjim godinama njegovog života, sve do njegovih radova. Prikupili smo i izraze sućuti te pisanja medija u povodu njegove smrti. Uz to razgovarali smo s 31 svjedokom, među kojima su bili biskupi, članovi njegove obitelji, laici koji su svjedočili o fra Ivi. Danas, dan uoči obljetnice smrti svetog Frane, utemeljitelja franjevačkog reda, završava ovaj biskupijski postupak, a započinje onaj u Rimu u Kongregaciji za proglašenje blaženih i svetih. Vas sve molimo da molite da Bog po zagovoru sluge Božjeg Ive Perana učini neko čudo. Čudo kojim će biti potvrđen život kreposti i glas svetosti fra Ive Perana te da od Crkve bude proglašen blaženim, a onda i svetim“, zaključio je don Josip Delić.

Nakon svečanog obilježavanja završetka biskupijskog postupka, vjernici u Kaštel Starom tradicionalno su središtem mjesta prošli u procesiji s kipom Blažene Gospe Ružarice, nakon čega je u župnoj crkvi služena misa koju je, uz župnika don Franka Prnjaka, predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, a cijelo slavlje je pjevanjem pratio mješoviti župni zbor pod ravnanjem Antonije Teskere.

 

Radio Marija

14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Slobodni za život u zajedništvu

Ove godine, tijekom Tjedna molitve za jedinstvo kršćana (18.-25. siječnja) odabran je odlomak koji se čita na svetkovinu Bogojavljenja, a istaknut...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Kolovoz 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.