25 godina Radio Marije

Obnovljeni Spomen-dom blaženog Alojzija Stepinca u Krašić blagoslovljen je u nedjelju 3. listopada, na 23. obljetnicu njegova proglašenja blaženim, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Euharistijsko slavlje i blagoslov spomen-doma predvodio je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. Na misi su koncelebrirali umirovljeni križevački vladika Nikola Kekić, postulator kauze za kanonizaciju bl. Stepinca mons. Juraj Batelja, pročelnik Katedre za liturgiku Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu prof. Ante Crnčević, rektor Međubiskupijskog sjemeništa preč. Matija Pavlaković, župnik krašićke župe, vlč. Ivan Vučak, vlč. Stjepan Penić, vlč. Filip Marić i vlč. Ivan Bingula.
Na početku euharistijskog slavlja biskup Šaško pozdravio je sve okupljene i spomenuo se 3. listopada 1998. „Treći dan mjeseca listopada u nama budi zahvalnost i radost; u našim nesigurnostima i dvojbama, u razočaranjima i iščekivanjima, slavlje beatifikacije kardinala Alojzija, koje smo proslavili na današnji dan prije dvadeset i tri godine, obnavlja naše pouzdanje u Boga i njegov plan; učvršćuje nadu u kojoj zahvaljujemo i za kušnje kroz koje i u životu Crkve moramo proći. I tih će se kušnja u odmaku vremena Crkva spominjati, a od njih će – kao i uvijek – preživjeti samo plodovi milosti i spomen ljudi koji su ih svjedočili i darivali“, rekao je.

Govoreći o starom župnom dvoru, u kojem je nadbiskup Stepinac proveo posljednje desetljeće života i koji je otvoren kao njegov spomen-dom, biskup Šaško u homiliji je naglasio kako je blagoslov odgovor srca, a ovaj dom više od drugih domova. „On nije samo župna kuća, boravište nekih službenika i službenica Crkve; mjesto zajedništva i razmatranja, susretište vjernika sa svojim župnikom. To je dom urezan u mnoga srca: u mekana i topla, u radosna i nježna, ali i u tvrda i okorjela srca. Pokušajmo samo zamisliti kakvim je sve pogledima i osjećajima promatrana ta kuća. Jedni su ju vidjeli kao utočište, drugi kao prijetnju; jedni kao Nadbiskupski dvor, drugi kao uklonjenost iz javnosti; jedni kao strepnju za vlast, drugi kao prostor novih nadanja; neki kao stražarski posao, a neki kao Božji dar“, rekao je. Župna kuća, posljednje Stepinčevo ovozemaljsko boravište, „ušla je u srca kroz oči krašićkih vjernika, kroz oči svećenika i bogoslova koji su se domišljali kako do Nadbiskupa; kroz oči nalogodavaca koji su ju smatrali prikladnom za kućni pritvor; kroz oči stražara koji su izvršavali naredbe; kroz oči liječnika koji su joj pristupali i radosni i zabrinuti; kroz oči stranih izvjestitelja i čitatelja koji su s divljenjem promatrali jednoga pastira; kroz oči djece koja su znala da ih čeka osmijeh i dar“, kazao je biskup. Mons. Šaško istaknuo je kako su obnovljeni njezini zidovi, „ali istinsku obnoviteljsku snagu očituje odnos prema Bogu koji je djelovao u blaženome Alojziju, od kojega su ostali predmeti i namještaj. Svaki predmet govori o djelovanju Duha Svetoga: od liturgijskih i drugih knjiga koje je listao i duhom šetao po njihovim slovima do pisaćega stola i stroja na kojima je prenosio svoju brigu i poticaje; od klecala do umivaonika; od zavoja do bolesničkoga kreveta. Među tim predmetima obično pozornost privuče krletka, ta snažna slika pomiješanih osjećaja, slika slobode i spašenosti u izvanjskoj neslobodi; slika ljubavi koja želi unijeti radost i slika ograničenosti koja se veseli blizini“.
Biskup je s okupljenima podijelio sjećanje na svoj posjet ovoj kući u gimnazijskim danima i riječi koji je zapisao nakon posjeta Krašiću: „S pravom smo došli ovdje naučiti ljubiti narod, Crkvu i Boga, a vječno svjetlo neka nam svijetli s prozora tvoga“.
Nakon euharistijskog slavlja uslijedio je blagoslov spomen-doma prije kojega je krašićki župnik vlč. Ivan Vučak zahvalio svima koji su sudjelovali u procesu obnove. Biskup Šaško izmolio je potom blagoslovnu molitvu i blagoslovio spomen-dom izvana i iznutra. Blagoslov je zaključio porukom svima okupljenima: „Hrvati diljem svijeta bili su zagledani u ovaj mali prozor, što je i nama ohrabrenje da ne gubimo nadu i pouzdanje u Gospodina“.

  
 
 

Radio Marija

15:40 Glazba
16:30 Vijesti dana
16:45 Glazba
17:00 Prigodna emisija – tema: Nuklearno oružje; gost: dr. sc. Tonči Tadić, nuklearni fizičar s Instituta Ruđer Bošković; ur. i vod.: Andrej Paulus

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Slobodni za život u zajedništvu

Ove godine, tijekom Tjedna molitve za jedinstvo kršćana (18.-25. siječnja) odabran je odlomak koji se čita na svetkovinu Bogojavljenja, a istaknut...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Kolovoz 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.