25 godina Radio Marije

varazdinski dakoni redenje

Na spomen svetih Anđela čuvara varaždinski biskup Bože Radoš predsjedao je euharistijskim slavljem u varaždinskoj katedrali tijekom kojega je zaredio za đakone petoricu kandidata. Red đakonata primili su Andrija Botković iz Župe sv. Marije Magdalene, Ivanec, Dominik Cestar iz Župe sv. Petra i Pavla apostola, Petrijanec; Matija Filipović iz Župe sv. Jurja mučenika, Đurđevac te Marko Pintarić i Krunoslav Sajko iz Župe sv. Vida mučenika, Varaždin. Večer uoči đakonskog ređenja, u petak, 1. listopada, tijekom svete mise u 18 sati, kandidati za ređenje su položili ispovijest vjere i prisegu vjernosti pred biskupom Radošem koji je predslavio svetu misu.

U svečanom euharistijskom slavlju s obredom ređenja koncelebrirali su umirovljeni biskup Josip Mrzljak, generalni vikar Antun Perčić, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu Željko Faltak, rektor Isusovačkog kolegija Jordanovac o. Blaženko Nikolić te četrdesetak svećenika među kojima i župnici Župa iz kojih dolaze novozaređeni đakoni varaždinske biskupije.

U svojoj se homiliji biskup Radoš posebno obraćao kandidatima za red đakonata podsjećajući na njihov put s Bogom do ovog trenutka, posebno posljednjih pet godina u bogoslovnom sjemeništu u kojem je dozrijevalo sjeme poziva koje je Gospodin stavio u njihovu dušu. Na tom putu pomagali su ih i pratili mnogi, od njihovih obitelji, župa, svećenika, odgojitelja i profesora. Podsjećajući kandidate za red đakonata na jučerašnji spomendan svete Male Terezije, crkvene naučiteljice biskup Radoš je potaknuo okupljene da prepoznaju i budu zahvalni za ljubav kojom su bili okruženi u svom dosadašnjem životu: za ljubav roditelja, župne zajednice, prijatelja, odgojitelja i profesora te da uvijek budu svjesni izvora svake ljudske ljubavi, Boga koji je ljubav. „Terezija od Djeteta Isusa i Božjeg Lica htjela je biti Božje lice na zemlji. Đakon je Božje lice na zemlji. Neka Vas prati ova vaša vršnjakinja, nadahnjuje i daje onu radost života, života koji dolazi od Boga“ poručio je biskup ređenicima. Završno je biskup spomenuo i kako Blažena Djevica Marija čiji mjesec smo započeli ima poruku za ređenike, a to je poruka kako Riječ, Isus, Spasitelj daje smisao i radost života. „Prihvatite tu Riječ , zapišite je u srce, neka to bude pergamena na koju će Bog zapisati da se na vašoj koži uvijek čita da je to Riječ, da je to Isus, Spasitelj kojeg nosite u svojoj duši i donosite onima koji imaju otvoreno uho i onima koji trebaju ruku Božje dobrote koja ide po vašim rukama, po rukama đakona, po rukama Crkve preko dijakonije, konkretnoga služenja ljubavi u zajednici vjernika“, zaključio je biskup Radoš.

Nakon homilije uslijedio je obred đakonskog ređenja. Kandidati su izrazili svoju spremnost i obećali poslušnost nakon čega su uslijedile litanije Svih svetih uz prostraciju ređenika. Biskup Radoš je potom položio ruke na glave ređenika, molio posvetnu molitvu te ređenike, uz pomoć njihovih župnika obukao u dalmatiku, odjeću đakona. Novozaređeni đakoni iz ruku biskupa potom su primili evanđelistar, jer naviještanje Božje riječi postaje jedna od njihovih najvažnijih dužnosti. Obred ređenja zaključen je poljupcem mira.

 

Tekst i foto: Web portal Varaždinske biskupije 

Radio Marija

15:40 Glazba
16:30 Vijesti dana
16:45 Glazba
17:00 Prigodna emisija – tema: Nuklearno oružje; gost: dr. sc. Tonči Tadić, nuklearni fizičar s Instituta Ruđer Bošković; ur. i vod.: Andrej Paulus

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Slobodni za život u zajedništvu

Ove godine, tijekom Tjedna molitve za jedinstvo kršćana (18.-25. siječnja) odabran je odlomak koji se čita na svetkovinu Bogojavljenja, a istaknut...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Kolovoz 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.