<a href=U Karmelu u Mariji Bistrici u petak 1. listopada proslavljen je blagdan sv. Male Terezije, svetice Malog puta, crkvene naučiteljice i zaštitnice misija.

U samostanskoj crkvi svečanu misu predvodio je don Tihomir Šutalo, provincijal Hrvatske salezijanske provincije. Koncelebrirao je fra Drago Brezovec, OFMcap.

U uvodu euharistijskog slavlja don Tihomir je pojasnio kako je „cilj svakog čovjeka pronaći svoje mjesto, i u nebu i na zemlji. Mala Terezija je to uspjela. U nebu je našla mjesto u Očevom krilu, a ovdje na zemlji je našla svoje mjesto u svijetu i u Crkvi. To je velika mudrost, čovjekova životna mudrost. Naći svoje mjesto. Znamo kako često lutamo baš na tom putu i kako se lako ne ostvariti čak i nama kršćanima. A njezin život, cilj do kojega je ona došla je ta riječ, tako jednostavna: Ja želim biti ljubav. Ljubav je ono što Bog prihvaća, što grli, što On jest. Ljubav je ono za čime mi ljudi čeznemo, pa i ovdje jutros imamo priliku i jedno i drugo: baciti se Ocu u krilo i baciti se Crkvi u krilo, voljeti Crkvu, zagrliti Crkvu, odlučiti biti ljubav u Crkvi u kojoj živimo i čiji članovi jesmo“.

U propovijedi se osvrnuo na pročitani ulomak iz Matejeva evanđelja, prema mnogima središnji. Središnji je upravo po tome što u Njemu Isus govori tko je Otac, tko su njih dvojica, kakav je njihov odnos u Presvetom Trojstvu. To je ujedno i vrhunac Božje objave. „Kroz ovu objavu Bog se dao čovjeku, on se dariva jadnom i malom čovjeku. I ne samo da se dao, nego ta objava ima jedan smisao, da taj mali čovjek bude dio te ljepote, tih odnosa koji vladaju između Oca, Sina i Duha Svetoga“, pojasnio je don Tihomir. „Tu negdje prepoznajemo svoje mjesto. Očito je Bog to želio, da mi postanemo dio Presvetog Trojstva. Ljubavi, savršenstva i sklada koji vlada među osobama Presvetog Trojstva“. Na tom tragu nadovezao se i na sveticu Malu Tereziju, koja je usprkos tome što je bila tako mlada već pronašla svoje mjesto u Crkvi. Potaknuo je vjernike da, uzevši Malu Tereziju kao poticaj, preko malog puta pripravljaju sebi i drugima put u nebo. „O nebu ne znamo puno, znamo samo jednu stvar: da se bacamo u Očevo krilo, Očev zagrljaj. Ovo je naš hod, put prema konačnom zagrljaju“. „Ohrabrimo se biti tragači kao i Mala Terezija i svi sveci. Nemojmo se prepasti onih trenutaka koje je i ona živjela, kada ne znamo baš pravi put, je li to pravi put i što nam je činiti“. Završio je preporučivši okupljene njenom zagovoru, jer ona je uspjela naći pravi put i doći na svoj cilj.

Na završetku euharistijskog slavlja bio je tradicionalni blagoslov ruža u čast svetice. Blagoslovljene ruže vjernici su mogli ponijeti sa sobom, što su rado i učinili.

Don Tihomir je ostao u susretu sa sestrama u govornici samostana. Osobito je bilo dragocjeno na blagdan sv. Male Terezije slušati o salezijanskim misijama, koje su i danas u cvatu širom svijeta.

Radio Marija

08:20 Glazba
08:30 Vijesti, obavijesti i najava programa
08:45 Glazba
09:00 Caritas – srce i ruke Crkve – ur. i vod.: Stjepan Moškatelo

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sveti Josip – ljubitelj siromaštva

Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske tekstove...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2021
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.