U povodu 30. obljetnice osnivanja Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva Upravni odbor Društva organizirao je 25. – 26. rujna 2021. zavjetno hodočašće u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke.HKLD 30. obljetnica

Program je počeo u subotu ujutro 25. rujna svečanom Skupštinom koja je održana u Dvorani Božjeg milosrđa pod predsjedanjem dopredsjednika Društva i predsjednika Podružnice HKLD-a u Splitu prof. dr. Ivice Grkovića, drugog dopredsjednika dr. sc. Petra Bilića i predsjednice Podružnice HKLD-a „Branimir Richter“ u Zagrebu prof. dr. Danice Galešić Ljubanović.

Uvodno izlaganje o počecima rada Društva iznijela je prim. dr. sc. Ružica Šmalcelj, jedna od prvih tajnica i dugogodišnja dužnosnica Društva. Potom je uslijedilo izlaganje predsjednika Društva doc. dr. prim. Roka Čivljaka koji je u prvom redu zahvalio na dolasku predstavnicima brojnih podružnica te gostima među kojima su bili prvi duhovnik Društva umirovljeni zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić, kancelar Zagrebačke nadbiskupije prof. dr. Stjepan Večković, rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke preč. Domagoj Matošević, predsjednica Hrvatskoga katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara s. Slavica Janković, dipl. med. techn.. Potom se osvrnuo na do sada postignuta najveća ostvarenja Društva te je iznio neke od planova za budućnost. O duhovnoj formaciji članova Društva te ulozi duhovnika u HKLD-u govorio je glavni duhovnik Društva prof. dr. Ivan Bodrožić, a o ulozi tiskanih izdanja i Glasnika HKLD-a predsjednica Sekcije za izdavaštvo dr. sc. Ivana Klinar.

Potom je predsjednica Organizacijskog odbora proslave prof. dr. sc. Danica Galešić Ljubanović pročitala imena zaslužnih članova Društva kojima su na Skupštini dodijeljena odličja HKLD-a. Mons. dr. Valentin Pozaić imenovan je počasnim članom Društva.

Uz biskupa, povelje HKLD-a za dugogodišnji aktivni doprinos radu Društva od njegova osnivanja (ili osnivanja podružnice) dobili su: prof. dr. don Ante Mateljan, prim. mr. sc. Ivan Barišić, dr. med., dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med., Danijela De Micheli Vitturi, dr. med., Ljubica Hang Raguž, dr. med., Tvrtko Kovačević, dr. med., prim. Otto Kraml, dr. med., Dubravka Lipovac, dr. med., Ružica Martinović-Vlahović, dr. med., prim. Mirjana Petrak, dr. med., prim. dr. sc. Darko Richter, dr. med., Davorka Rosić, dr. med., Marija Starčević, mag. pharm., prim. dr. sc. Ružica Šmalcelj, dr. med., Marija Vrkljan-Ilijevski, dr. med., Mirjana Vrsalović, mag. pharm. te Slavko Žagar, dr. med.

Zahvalnica HKLD-a povodom 30. obljetnice rada Društva dodijeljena je Slavici Grubišić za dugogodišnji aktivni doprinos radu Društva i višegodišnje uspješno obavljanje službe tajnice HKLD-a, mr. sc. Stjepanu Katiću, dipl. ing., za dugogodišnji aktivni doprinos radu i promociji Društva te razvijanje suradnje s likovnim umjetnicima, kao i s. Slavici Janković za dugogodišnji aktivni doprinos radu Društva i unapređenje suradnje s drugim srodnim institucijama. Ispred svih nagrađenih zahvali govor održali su biskup Pozaić i prim. dr. Ivan Barišić.

Službeni dio Skupštine pjesmom su pratili dr. Danijela De Micheli Vitturi i članovi Oratorijskog zbora crkve sv. Marka Cantores sancti Marci koji su izveli nekoliko kompozicija duhovne glazbe uz solista Marina Čarga i orguljsku pratnju Sandre Crnogorac.

U poslijepodnevnom dijelu programa članovi HKLD-a održali su duhovni program tijekom kojega su predstavljene dvije knjige dr. De Micheli Vitturi, a ginekolozi dr. Ivan Zmijanović i dr. Tvrtko Kovačević iznijeli su svoja svjedočanstva rada u području ginekologije i porodništva pozivajući se na priziv savjesti i poštivajući ljudski život od njegova začeća.

Potom je uslijedilo klanjanje pred Presvetim u kapeli sv. Petra koje je predvodio duhovnik Sekcije farmaceuta i medicinskih biokemičara p. Ivan Dominik Iličić te misno slavlje u bazilici Majke Božje Bistričke koje je predvodio don Bodrožić koji je članovima Društva uputio čestitke i duhovni nagovor. Misu su suslavili ostali nazočni svećenici uz duhovnika Podružnice HKLD-a u Osijeku prof. dr. Davora Vukovića i duhovnika Podružnice HKLD-a u Sisku don Ivana Grbešića.

Na kraju prvog dana hodočašća don Bodrožić predvodio je križni put pod svijećama na Kalvariji u kojemu su sudjelovali i članovi Sekcije mladih HKLD-a koji su predvodili i liturgijsko pjevanje tijekom duhovnog dijela hodočašća. Večer je završila druženjem hodočasnika u Dvorani Božanskog milosrđa uz pjesmu koju su gitarama popratili prof. dr. Milan Milošević i dr. Tomislav Gajšak.

Drugoga dana hodočašća, na sam blagdan svetih Kuzme i Damjana, svečano misno slavlje u crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca predvodio je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. U slavlju su se članovima HKLD-a pridružili članovi Zajednice bračnih susreta i hodočasnici iz Bačke te više od 5 tisuća redovitih hodočasnika u bistričko Svetište. Na kraju slavlja predsjednik HKLD-a doc. dr. Rok Čivljak uputio je biskupu Šašku i svim okupljenim vjernicima riječi zahvale.

U poslijepodnevnim satima hodočasnici su se još jednom okupili u Dvorani Božjega milosrđa u kojoj je mladi magistar farmacije Luka Tripalo iznio svoje svjedočanstvo priziva savjesti u obrani nerođene djece nakon čega su prisutni članovi iznijeli svoje riječi zahvale za zajedništvo, a predsjednik i duhovnik Društva zahvalili su hodočasnicima za dolazak te time pridonijeli uspjehu i svečarskom ozračju zavjetnog hodočašća.

Radio Marija

05:40 Glazba
06:00 Kraljice Neba; Molitva prije rada
06:05 Glazba
06:15 Nakane Apostolata molitve za travanj; Krunica - Radosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.