U povodu „Vremena stvorenoga“ 2021. Povjerenstvo Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog i Udruga za očuvanje planeta „I stvori Bog zemlju“ i ove godine organiziraju Ekumenski glazbeno-molitveni susret pod geslom „Dom za sve? Obnoviti Božji ‚oikos“ koji će se održati u subotu, 2. listopada 2021., u 19:15, u župnoj crkvi sv. Kvirina, Pantovčak 85, Zagreb.

 

Susret će se moći pratiti i online, putem izravnog videoprijenosa preko mrežne stranice Župe sv. Kvirina.

Cilj susreta, kao i prošlogodišnjeg koji je održan u Remetama, jest da se kršćanski vjernici iz Katoličke i drugih kršćanskih crkava zagrebačkog područja uključe u molitvu kršćana diljem svijeta koji Bogu, Stvoritelju ljudi i svega stvorenoga, riječju i pjesmom upućuju svoje molitve za očuvanje zajedničkog doma, planeta Zemlje, u povodu „Vremena stvorenog“ 2021.

Oblikovanje glazbenog dijela molitvenog slavlja povjereno je sestrama Halužan.

Inicijativa „Vrijeme stvorenog“ svake godine objedinjuje 2.2 milijarde kršćana diljem svijeta oko zajedničkog cilja: obnove odnosa sa Stvoriteljem, ljudskom braćom i svekolikim stvorenjem. Započinje 1. rujna na Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom i traje do 4. listopada, spomendana sv. Franje Asiškog. To je vrijeme kada se kršćanska obitelj ekumene, tj. svega svijeta, ujedinjuje u molitvi i djelovanju radi zaštite zajedničkog doma da bi odgovorila „na vapaj zemlje i siromašnih“. U 2021. godini, tijekom „Vremena stvorenog“, kršćani su ujedinjeni u molitvi i djelovanju nadahnjujući se geslom: „Dom za sve? Obnoviti Božji oikos“. Dodatne informacije o ekumenskoj inicijativi „Vrijeme stvorenog“ dostupne su na njezinim mrežnim stranicama.

U zajedničkoj izjavi u povodu „Vremena stvorenoga“ 2021. predsjednici Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) – kardinal Angelo Bagnasco i Konferencije europskih Crkava (CEC) – Christian Krieger pozvali su sve kršćane u europskim Crkvama, u župama, crkvenim zajednicama i svaku osobu dobre volje da to vrijeme promatraju kao prigodu da se u ekumenskom duhu slavi Božji dar stvaranja i da budu ujedinjeni u molitvi i djelovanju. Ujedno pozivaju i na molitvu za dvije važne konferencije koje ove jeseni organiziraju Ujedinjeni narodi, za Konferenciju o bioraznolikosti koja će se održati u Kunmingu u Kini i za 26. Konferenciju o klimatskim promjenama (COP 26) koja će se održati u Glasgowu u Ujedinjenom kraljevstvu da bi ti skupovi bili povoljna prigoda da se poduzmu potrebni koraci koje zahtijeva klimatska izvanredna situacija.

U povodu „Vremena stvorenog“ 2021. i papa Franjo, pravoslavni ekumenski patrijarh Bartolomej i canterburyjski nadbiskup Justin Welby kršćanskim vjernicima uputili su „Zajedničku poruku za zaštitu stvorenog“ u kojoj ih, među ostalim, pozivaju da tijekom tog razdoblja mole za svjetske čelnike koji će sudjelovati na COP 26 u studenom u Glasgowu, da donesu razborite i hrabre odluke. Oni potiču sve ljude da poslušaju „vapaj Zemlje i siromašnih“ te preispitaju svoje ponašanje za dobro Zemlje koju nam je dao Bog. „Pred nama je stroga pravda na djelu: gubitak bioraznolikosti, degradacija okoliša i klimatske promjene neizbježne su posljedice našeg djelovanja, naše pohlepe u prekomjernom iskorištavanju Zemljinih resursa, ovaj planet to više ne može izdržati“, piše u poruci.

Suorganizatori susreta su Povjerenstvo Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog i Udruga za očuvanje planeta „I stvori Bog zemlju“, koja je osnovana 2019., na poticaj enciklike pape Franje „Laudato si“. Udruga je ekumenski usmjerena, a u središte svog djelovanja stavlja ekološko posvješćivanje, koje podrazumijeva spoznaju da je Zemlja kao i sve stvoreno dar Očeve ljubavi, pri čemu je čovjek vrhunac Božjeg stvaranja kome je povjereno da stvorenjem odgovorno upravlja, a ne da ga uništava. Osnivači Udruge svojim djelovanjem žele poticati vjernike da u punoj slobodi, iz zahvalnosti i ljubavi prema Stvoritelju, sebi posvijeste i prihvate svoj poziv čuvara Božjeg djela te promijene ona ponašanja i životne navike koje pridonose današnjoj ekološkoj krizi.

https://cdn-ika.hkm.hr/2021/09/Plakat-2.-Ekumenskog-glazbeno-molitvenog-susreta-213x300.jpg 213w, https://cdn-ika.hkm.hr/2021/09/Plakat-2.-Ekumenskog-glazbeno-molitvenog-susreta-768x1083.jpg 768w, https://cdn-ika.hkm.hr/2021/09/Plakat-2.-Ekumenskog-glazbeno-molitvenog-susreta.jpg 957w" alt="" width="726" height="1024" class="aligncenter size-large wp-image-457713" />

https://ika.hkm.hr/novosti/najava-drugog-ekumenskog-glazbeno-molitvenog-susreta-dom-za-sve-obnoviti-bozji-oikos/" target="_blank" rel="noopener"> https://ika.hkm.hr/novosti/najava-drugog-ekumenskog-glazbeno-molitvenog-susreta-dom-za-sve-obnoviti-bozji-oikos/" target="_blank" rel="noopener"> https://ika.hkm.hr/novosti/najava-drugog-ekumenskog-glazbeno-molitvenog-susreta-dom-za-sve-obnoviti-bozji-oikos/" target="_blank" rel="noopener"> https://ika.hkm.hr/novosti/najava-drugog-ekumenskog-glazbeno-molitvenog-susreta-dom-za-sve-obnoviti-bozji-oikos/" target="_blank" rel="noopener" class="c-social-share-email"> https://ika.hkm.hr/novosti/najava-drugog-ekumenskog-glazbeno-molitvenog-susreta-dom-za-sve-obnoviti-bozji-oikos/" target="_blank" rel="noopener" class="c-social-share-email"> https://ika.hkm.hr/novosti/najava-drugog-ekumenskog-glazbeno-molitvenog-susreta-dom-za-sve-obnoviti-bozji-oikos/" target="_blank" rel="noopener" class="c-social-share-email"> https://ika.hkm.hr/novosti/najava-drugog-ekumenskog-glazbeno-molitvenog-susreta-dom-za-sve-obnoviti-bozji-oikos/" target="_blank" rel="noopener" class="c-social-share-email"> https://ika.hkm.hr/novosti/najava-drugog-ekumenskog-glazbeno-molitvenog-susreta-dom-za-sve-obnoviti-bozji-oikos/" target="_blank" rel="noopener" class="c-social-share-email"> https://ika.hkm.hr/novosti/najava-drugog-ekumenskog-glazbeno-molitvenog-susreta-dom-za-sve-obnoviti-bozji-oikos/" target="_blank" rel="noopener" class="c-social-share-email"> https://ika.hkm.hr/novosti/najava-drugog-ekumenskog-glazbeno-molitvenog-susreta-dom-za-sve-obnoviti-bozji-oikos/" target="_blank" rel="noopener" class="c-social-share-email"> https://ika.hkm.hr/novosti/najava-drugog-ekumenskog-glazbeno-molitvenog-susreta-dom-za-sve-obnoviti-bozji-oikos/" target="_blank" rel="noopener" class="c-social-share-whatsapp" data-action="share/whatsapp/share"> https://ika.hkm.hr/novosti/najava-drugog-ekumenskog-glazbeno-molitvenog-susreta-dom-za-sve-obnoviti-bozji-oikos/" target="_blank" rel="noopener" class="c-social-share-whatsapp" data-action="share/whatsapp/share"> https://ika.hkm.hr/novosti/najava-drugog-ekumenskog-glazbeno-molitvenog-susreta-dom-za-sve-obnoviti-bozji-oikos/" target="_blank" rel="noopener" class="c-social-share-whatsapp" data-action="share/whatsapp/share">

 

Radio Marija

00:30 Taj beskrajni svemir – tema: Juraj Dragišić i reforma julijanskog kalendara; ur. i vod.: Tatjana Kren, prof.
01:30 Glazba
02:15 Krunica - Žalosna otajstva
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sveti Josip – ljubitelj siromaštva

Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske tekstove...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2021
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.