webs1

Molitvom Srednjeg časa u kapeli Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II. u Rijeci u ponedjeljak 20. rujna započela je Svećenička skupština Riječke nadbiskupije. Pozdravnu riječ na početku je uputio riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić potaknuvši svećenike na aktivno uključenje u pastoralnu godinu „Obitelj Amoris Laetitia“ koju je papa Franjo proglasio na svetkovinu sv. Josipa 19. ožujka na razini opće Crkve, a koja će biti zaključena u Rimu 26. lipnja 2022. proslavom X. svjetskog susreta obitelji. Također, potaknuo je na molitvu za nova duhovna zvanja te angažiraniji rad s djecom i mladima.

Prigodnu riječ uputio je i riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić. Ohrabrio je okupljene svećenike na suradnju i uključenost u XVI. Opću Redovnu Sinodu biskupa s naslovom: „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“.

U procesu koji će se odvijati u Riječkoj nadbiskupiji, Sinodi koja će biti otvorena 17. listopada, nužno je kroz povezanost izgrađivati sinodalnu Crkvu, rekao je mons. Uzinić. Na tom tragu potaknuo je okupljene svećenike na suradnju s Ordinarijatom, osobito nadbiskupijskim vikarima, kako bi mjesna Crkva u svom poslanju mogla živjeti zajedništvo i mogla doći do svakoga. Uz generalnog vikara vlč. Maria Tomljanovića i vikara za pastoral vlč. Maria Gerića, novost je služba vikara za kler za koju je imenovan vlč. Vjekoslav Đapić. Tom službom želimo pružiti podršku svećenicima u svim njihovim situacijama, poručio je riječki nadbiskup koadjutor.

web sv2

U nastavku je predstavljen novi pastoralni plan i program koji se aktivno uključuje u pastoralnu inicijativu Svetog Oca i pobudnicu Amoris Laetitia. Tim povodom riječki nadbiskupi uputili su poruku na početku pastoralne godine „Obitelj radost ljubavi“, a župnici će uskoro dobiti detaljne smjernice novog pastoralnog programa. Od glavnih točaka vlč. Gerić je istaknuo četiri. Kao prvu naveo je upoznavanje vjernika sa sadržajem Papine pobudnice te organiziranje tematskih dekanatskih susreta na kojima će, uz svećenike, sudjelovati pastoralni suradnici.

Obitelj kao nositelj župnog pastorala – druga je važna točka na kojoj će se raditi u novoj pastoralnoj godini, a kao treću naveo je formaciju mladih i njihov odgoj u vjeri. Širenje perspektive obiteljskog pastorala četvrti je naglasak u novoj pastoralnoj godini, a sve navedeno neće biti moguće bez nužne interakcije na razini mjesne Crkve. Na kraju, vlč. Gerić potaknuo je okupljene svećenike da se na župnim razinama vjernicima detaljnije predstavi novi pastoralni plan.

Na tragu novog pastoralnog plana i programa planove za novu pastoralnu godinu predstavili su, ispred Ureda za pastoral mladih s. Mirjam Jerković, Ureda za obitelj mons. Ivan Nikolić, dok je naputke za predstojeće izbore za vijeća Riječke nadbiskupije objasnio mons. Emil Svažić. O Sinodi koja će se odvijati na razini mjesne Crkve govorio je vlč. Gerić najavivši da će na razini opće Crkve biti otvorena 9. i 10. listopada u Rimu, a u Rijeci tjedan dana kasnije – 17. listopada. Po želji Svetoga Oca, pripremni rad za Sinodu odvijat će se na svim razinama Crkve što će doprinijeti da zaživi sinodalna stvarnost koja je i tema Sinode, rekao je vlč. Gerić. Na kraju, opće pastoralne naputke dao je generalni vikar vlč. Tomljanović.

Ovom Svećeničkom skupštinom prezbiterij Riječke nadbiskupije započeo je pastoralno djelovanje u novoj pastoralnoj godini, a ujedno je ovo bila prilika i za upućivanje čestitki za rođendan i imendan riječkom nadbiskupu koadjutoru mons. Mati Uziniću te rođendan generalnom vikaru vlč. Mariu Tomljanoviću.

web sv2

 

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

09:00 Caritas – srce i ruke Crkve – ur. i vod.: Stjepan Moškatelo
09:45 Glazba
10:05 Vijesti iz nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu; ur. i vod.: mons. Antun Sente, ml.
10:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sveti Josip – ljubitelj siromaštva

Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske tekstove...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2021
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.