IMGP4907

“Nastavite ugrađivati vrijednosti evanđelja u svijet i vrijeme u kojemu živimo.”

Župa Gospe Žalosne u Mrkoplju tradicionalno je treće nedjelje u rujnu, 19. rujna proštenjem proslavila svoju nebesku zaštitnicu koje je ove godine bilo u znaku 250. obljetnice osnutka župe. Središnje misno slavlje predvodio je riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić i vjernike pozvao da na prošlosti izgrađuju svoju sadašnjost i budućnost. Uz njega su suslavili župnik Ante Zovko, generalni vikar Mario Tomljanović i umirovljeni svećenik Petar Zeba, a poznati mrkopaljski župni zbor dao je poseban ton slavlju.

Nadbiskup je u propovijedi za odnos prošlosti i sadašnjosti upotrijebio sliku odnosa Starog i Novog zavjeta i načina na koji su oni povezani. „Taj odnos govori nam i odnosu starog i novog u našoj Crkvi. Ova nam obljetnica govori da smo stara Crkva. No ono što se moramo zapitati je, jesmo li možda i ostarjela? To što smo stara Crkva je dobro, to je ono na što se možemo nasloniti, iz čega možemo nastaviti živjeti. Nismo počeli sada, imamo korijen, imamo temelj. Ali ako smo ostarjeli onda više nemamo u sebi sposobnost rađanja. Nemamo sposobnost unošenja one novosti koja je potrebna da bi se život mogao nastaviti. To je poslanje prenošenja života i vjere. To je poslanje navještaja evanđelja Isusa Krista“ rekao je nadbiskup Uzinić.

Mrkopaljce je potaknuo da ne budu ostarjela Crkva te da u svojim precima i Mariji pronađu uzore i nadahnuće. Njihov izbor Majke Božje Žalosne kao zaštitnice župe govori da je na ovim prostorima bilo i teških trenutaka, ali i slavnih. „Vaši su preci razumjeli one riječi koje je Isus s križa uputio Mariji, ‘Majko evo ti sina’. Istovremeno su razumjeli i one riječi koje uputio svima, i njima i nama danas: ‘Evo ti majke’. To je bio motor koji ih je vodio i nadahnjivao, osposobljavao i podizao u svim teškim trenutcima te činio da mogu poput Marije stajati uspravno, da mogu stajati pod mnogim križevima s onom vjerom s kojom je to činila Marija. Uzeli su Mariju, Majku Božju Žalosnu, za svoju majku.“

Objasnio je kako uzeti Mariju za svoju majku ne znači samo imati ju kao čudesnu zaštitnicu nego i usvojiti njezin vrijednosti sustav, njezin način odnosa prema Isusu i prema bližnjemu te njezin stav pod križem. „Učinimo li to dozvolit ćemo prošlosti ove župe da ona bude temelj i poticaj za novo. To je novo vino, vino evanđelja sred našeg sekulariziranog i otuđenog svijeta u kojemu su često istinske vrijednosti do kojih su držali naši preci izgubile na vrijednosti. Ali iako je tako, to nas neće ostaviti pasivnim promatračima promjena koje se događaju nego zauzetim sudionicima, kao što su to bili naši preci. To će nas učiniti onima koji će vrijednosti evanđelja nastaviti ugrađivati u svijet i vrijeme u kojemu živimo“, zaključio je nadbiskup Uzinić.

 IMGP4900

Župnik Ante Zovko na početku je mise istaknuo kako se župa već tri godine priprema za ovaj jubilej. Istaknuo je tri stožerna projekta, a sve je započelo 2019. godine kada su izradili veliku sliku dr. Ivana Starčevića, biskupa senjsko- modruškog ili krbavskog, rođenog u Mrkoplju 1877. i preminulog 1934. godine. „On je vjerojatno najvažnija osoba koju je Mrkopalj dao i sahranjen je u svetištu MB Žalosne u Mrkoplju“, rekao je župnik dodavši kako je sliku izradio ak. slikar Aleksandar Zvjagin. Godinu dana kasnije objavljena je „Spomenica župe Mrkopalj” koju je pripremio i uredio sadašnji župnik. Ove je godine priveden kraju sakralni postav na temeljima srušene prve župne crkve sv. Filipa, koji će biti spomenik i memorijsko mjesto, ali i svetište na otvorenom gdje će se prigodno moći slaviti misa.

Crkva sv. Filipa bile je prva mrkopaljska župna crkva izgrađena nakon što je 8. travnja 1771. godine ustanovljena župa. Ta je crkva teško stradala u požaru nakon avionskog bombardiranja Mrkoplja 6. travnja 1944. Od inventara u crkvi je sve izgorjelo osim kipa Gospe Lurdske koji se danas nalazi u svetištu Gospe Žalosne. Obnovu crkve nisu dozvolile poslijeratne komunističke vlasti. Miniranjem je 1955. godine potpuno srušena, a od njezinog kamena napravljena je zgrada šumarije u Mrkoplju i temelj za cestu prema naselju Tuk. Ostatke zidina vlasti su prekrile nanosima zemlje, a na tim je otkopanim temeljima sada konačno postavljeno spomen obilježje.

IMGP4925 

Današnja crkva Majke Božje Žalosne kao proštenišno svetište izgrađena je na mjestu nekadašnje male kapele oko koje su se okupljali brojni vjernici i hodočasnici o trećoj nedjelji rujna. To je bio razlog što je papa Grgur XVI. 1843. ovo mjesto proglasio proštenišnim, a tu njegovu odluku je potvrdio i proširio papa Lav XIII 1893. Mrkopalj je tako do danas mjesto hodočašća Majci Božjoj. Tako je bilo i ove godine iako brojni Mrkopaljci iz inozemstva nisu mogli doći i sudjelovati u slavlju. Njima je župnik Zovko uputio poseban pozdrav i zahvalio na njihovim porukama koje potvrđuju zajedništvo.

Uoči proštenja, na blagdan Uzvišenja sv. Križa 14. rujna vjernici su sudjelovali na križnom putu na mrkopaljskoj kalvariji, a dan kasnije na spomendan Gospe Žalosna kroz mjesto je prošla je procesija s kipom Gospe Žalosne te slavljena misa s pjevanom večernjom. Mise trodnevnice uoči proštenja predvodio je vlč. Luka Klarica, ovogodišnji mladomisnik Riječke nadbiskupije.

Mrkopalj je prostenišni dan i jubilej proslavio i svjetovnim događanjima. Uz tradicionalni sajam ove je godine postavljena izložba kravata raznih starosti i materijala koje se čuvaju u kućanstvima ovog mjesta. U crkvi su održana dva koncerta, 18. rujna nastupio je Trio solemnis, a proštenje je zaključenom izvedbama Snježane Rucner na violončelu, Diane Grubišić Ćiković na harfi i Tee Grubišić Mihalić na violini.

 

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

06:15 Nakane Apostolata molitve za travanj; Krunica - Otajstva svjetla
06:40 Glazba
06:45 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
06:50 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Danas je 124. rođendan Danice Širole - Tko je bila "hrvatska Mala Terezija"?

Danas je 124. rođendan Danice Širola. Tko je bila Danica? Djevojka, učiteljica, koja je silno željela stupiti u samostan. Rođena je u Karlovcu 18....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.