10

Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić u Trsatskom svetištu predvodio misno slavlje na svetkovinu Male Gospe. Slavimo blagdan Marijina rođenja za kojega volimo reći da je to događaj koji označava početak boljeg svijeta. Rađa se prva ljudska osoba koja, zahvaljujući posebnoj Božjoj milosti, nije zaražena Istočnim grijehom. Rođena je osoba koja će postati simbol novog čovječanstva, bez sjene ili zaraze grijeha, rekao je na početku propovijedi gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić predvodeći u srijedu 8. rujna svečano liturgijsko slavlje u perivoju Trsatskog svetišta na svetkovinu Rođenja BDM.

Propovijed je usmjerio prema roditeljima koji se uvijek s pravom pitaju kakva će biti sudbina njihovog djeteta. Siguran odgovor ne može nitko dati, no ono što se zna jest da budućnost svakog djeteta ovisi o odgoju kojega će primiti, od ljubavi koja će mu se pružiti, od vrijednosti koje će roditelji utisnuti u njegovu dušu, rekao je propovjednik. “Tu je najveća roditeljska odgovornost, ali i drugih s kojima to dijete dolazi u kontakt. Dječja duša je meka kao vosak. U nju se lako utisnu kreposti, ali i mane. Ovisi koji će se sadržaj više pružati djetetu.”

Zbog toga su važni dobri roditeljiski primjeri koje će dijete gledati i upijati, kao i roditeljiski savjeti koji će do djeteta dopirati. Osobito je važan odgoj u vjeri, istaknuo je mons. Križić. “Kako je važno da dijete upozna Boga svojih roditelja da bi moglo rasti sa sviješću da je Božje dijete, da postoji Bog koji ga voli, kojemu se može obratiti za pomoć i od kojega nikada neće biti ostavljeno. Kako je važna ta svijest napose u trenucima životnih tama! Kako mora biti teško čovjeku koji nema vjere, a nadođu patnje: kome će se on obratiti?”

Roditelji djetetu prenose biološki život, ali i dio svoje duše, poručio je propovjednik te dodao da nakon smrti, roditelji žive u svojoj djeci. Učinite sve da bi vas se vaša djeca uvijek sjećala s osjećajem zahvalnosti Bogu što im je dao takve roditelje te budu trajno zahvalni za Boga kojega ste im prenijeli, poručio je roditeljima mons. Križić.

6

Blagdan Male Gospe na osobit je način dan majki jer u sebi nosi poruku majkama da prikazuju svoju djecu od rođenja Bogu i prate ih svojim molitvama. “Učite ih moliti i molite s njima. Tako približavate Boga svojoj djeci. Budu li rasli uz Boga, ne bojte se za njihovu budućnost.” Suosjećajući s teškoćama i žrtvom koje majke ulažu u odgoju djeteta, naglasio je kako je potreban veliki trud kako bi se Bog formirao u djetetu. “Roditelji, dijete se krsti u vašoj vjeri i ako mu vi u srcu ne formirate Boga, rizik je da možda ostane bez Boga zauvijek. Kako je presudno za vjeru djece da mogu vidjeti da njihovi roditelji drže do Boga, da se Bogu mole, da s Njim računaju. Zato nije dovoljno učiniti sve da dijete primi prvu pričest i krizmu. Često puta se to čini više zbog tradicije, nego li iz vjere. Tako, nije rijetkost da nam na krizmu dolaze djeca koja ne znaju o Bogu ništa ili znaju ono malo što su o njemu napamet naučili, ali ga nisu susreli, u obitelji ga nisu otkrili.” Biskup je upozorio da vjeroučitelji ne mogu puno učiniti za vjeru djeteta, ako ono u obitelji nije moglo doživjeti Boga. Ako dijete ne vidi da roditelji mole, da idu na Misu i sakramente, kako onda može zaključiti da je Bog u životu uopće potreban, upozorio je mons. Križić.

Zaključujući propovijed istaknuo je da je Marijina ljubav i njezino majčinstvo raslo kroz patnju te da nema izgradnje ljubavi bez patnje. Patnja oblikuje naše srce, naše osjećaje, čini nas sposobnima razumijeti drugoga u patnji. Zato će i Marija primiti poslanje majke svih ljudi pod križem, na vrhuncu patnje. Nema majčinstva bez patnje, kazao je propovjednik. Vjernike je na kraju potaknuo na molitvu i utjecanje Mariji da kao majka bude blizu našim patnjama, prati našu djecu i mlade, pomaže roditeljima u odgoju, da bude blizu starima i nemoćnima, utjeha žalosnima, zdravlje bolesnima i pomoćnica u svim životnim situacijama.

Na kraju liturgijskog slavlja pred čudotvornom slikom Majke Milosti mons. Križić izmolio je posvetnu molitvu Gospi Trsatskoj. Ova slika, koju je 1367. g. darovao papa Urbana V., okrunjena je na blagdan Male Gospe 8. rujna 1715. godine. Bila je to prva krunidba jedne Gospine slike izvan Italije.

 

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

10:15 Glazba
10:30 Zubna putovnica – tema: Odrastanje u doba pandemije; gošća: prim. dr. sc. Vanja Saftić, spec. pedijatar; ur. i vod.: Anka Jurišić-Kvesić, dr. stom.
11:15 Glazba
11:35 Vijesti iz Riječke nadbiskupije – ur. i vod.: Helena Anušić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sveti Josip – ljubitelj siromaštva

Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske tekstove...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2021
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.