JRS s natpisom"Iskustvo, Promjena, Akcija - Edukacija timova za integraciju u Bosni i Hercegovini i Srbiji", novi je jednogodišnji projekt koji Isusovačka služba za izbjeglice od početka rujna provodi u svom prvom partnerstvu s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske

Cilj projekta je učinkovito prenijeti kolegicama i kolegama u uredima JRS-a BiH i Srbije iskustvo rada hrvatskih kolega na glavnim područjima integracije i pružanju podrške tražiteljima azila i migrantima kroz susrete, radionice i online savjetovanja; osnažiti kapacitete i umrežavanje nacionalnih organizacija civilnog društva u području međunarodne razvojne suradnje, te doprinijeti promicanju prioriteta i vidljivosti hrvatske razvojne suradnje.

Ciljana skupina projekta jesu zaposlenici, volonteri i članovi partnerskih organizacija civilnog društva Bosne i Hercegovine i Srbije koji pružaju pomoć i podršku izbjeglicama i tražiteljima azila u te dvije balkanske države. 

Krajnji korisnici projekta su pak tražitelji azila i prisilni migranti s Bliskog istoka, Afrike i Azije kojima je potrebna integracijska podrška i koji će imati bolju podršku od strane osoblja nacionalnih ureda Isusovačke službe za izbjeglice BiH i Srbije i partnerskih organizacija civilnog društva u tim zemljama.

Bosna i Hercegovina i Srbija relativno su nedavno (2016. i 2008. godine) usvojile zakone o azilu, i nedostatak iskustva je primjetan kako kod lokalnih organizacija civilnog društva, tako i kod državnih službenika uključenih u proces prijema izbjeglica i njihovoj integraciji u društva u BiH i u Srbiji koja je tek u povojima.

Osim toga, niska razina integracijske potpore, nedovoljna informiranost migranata i izbjeglica smještenih u izbjegličkim kampovima, nepoznavanje sustava azila, nedostatak prijelaznog smještaja (stanovanja) i individualnih planova integracije, nepoznavanje jezika, nizak stupanj obrazovanja i mogućnosti integracije na tržište rada i time ekonomske neovisnosti te neprihvaćanje od strane lokalnih zajednica, glavni su razlozi odustajanja od početne namjere da ostanu u Bosni i Hercegovini i/ili Srbiji.

Partnerske organizacije već nekoliko godina djeluju na području izbjeglištva i migracija u tim zemljama te su uočili navedene probleme s kojima se izbjeglice i migranti susreću. Na temelju iskustva Isusovačke službe za izbjeglice u Hrvatskoj i uspješnih slučajeva integracije, situacija se može popraviti prijenosom iskustava, umrežavanjem s drugim dionicima, primjenom naučenog te promjenama i akcijom. Uz poboljšavanje uvjeta, ponude socijalnih usluga i sustava integracije, krajnji korisnici bit će motiviraniji ostajati u zemljama provedbe projekta čime će se, uz poboljšanja njihove kvalitete života i sigurnosti, smanjivati i nezakonite migracije. Uredi JRS-a u BIH, Srbiji i Hrvatskoj, uz ured na Kosovu, dio su mreže JRS-a Jugoistočne Europe, na čijem čelu je p. Stanko Perica, SJ. Ovaj projekt još je jedan važan korak u osnaživanju i povezivanju rada i usluga JRS obitelj, koja danas djeluje u 57 zemalja svijeta gdje prati, služi i zagovara milijune prisilno reseljnih osoba. 

Radio Marija

00:30 Taj beskrajni svemir – tema: Juraj Dragišić i reforma julijanskog kalendara; ur. i vod.: Tatjana Kren, prof.
01:30 Glazba
02:15 Krunica - Žalosna otajstva
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sveti Josip – ljubitelj siromaštva

Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske tekstove...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2021
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.